Μπορεί το διαδίκτυο τις προηγούμενες δεκαετίες να μην ήταν το ιδανικό και να χρειαζόσουν έως και μια ώρα για να καταβάσεις κάτι – ακόμα και να συνδεθείς- ωστόσο συμπίπτει με μια εποχή που όλοι έχουμε αναπολήσει. Είναι μια γλυκόπικρη ανάμνηση όπως και να το κάνουμε.

Θυμόμαστε και τα πρώτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους μετά το 2000. Το Myspace, το Msn, το Hi5 ήταν στα high τους εκεί γύρω στο 2008, πριν εμφανιστεί το Facebook που βασίστηκε στο format τους. Ήταν αυτό το «νέο παιδί» που μας τράβηξε το ενδιαφέρον και «έκλεψε» εκατομμύρια χρήστες από τις υπάρχουσες πλατφόρμες, οι οποίες και… άδειασαν.

Μετά από 10 χρόνια, όμως, και με όλα αυτά που συμβαίνουν στον Mark Zuckerberg, το Facebook έχει καταλήξει να είναι μια πλατφόρμα για γέρους, όπως την αποκαλούν οι περισσότεροι. Σε αυτό πάτησε και η αναγέννηση του MySpace.

Δεκάδες χιλιάδες χρήστες συρρέουν σε έναν νέο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που αναβιώνει την εμφάνιση και την αίσθηση του MySpace από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε όλο το αρχέγονο μεγαλείο του. Το SpaceHey δημιουργήθηκε από έναν 19χρονο Γερμανό κωδικοποιητή που αυτοπροσδιορίζεται ως «An the Maker» και είναι μια πιστή αναπαράσταση της κοινωνικής εμπειρίας που είχαμε στα πρώτα χρόνια των διαδικτυακών μέσων, προκαλώντας νοσταλγία σε ορισμένους χρήστες και περιέργεια σε άλλους.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι προτιμούν τα πιο απλά από τα πιο σύνθετα (όπως το Meta) και επιλέγουν με συναισθηματικά κριτήρια. Για πολλούς το Myspace πάει μαζί με χιλιάδες αναμνήσεις και συναισθήματα, αλλιώς γιατί να θέλεις να γραφτείς σε ένα νέο ιστότοπο που δεν σου προσφέρει τίποτα πρωτόγνωρο;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SpaceHey (@spacehey)

Τι διαφορά έχει το SpaceHey από τα σύγχρονα social media

Το σχετικά απλοϊκό SpaceHey βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και ένα χρόνο και ξεπέρασε το όριο των 200.000 χρηστών τώρα. Οι διακομιστές του «λύγισαν» κάτω από την επίθεση νέων χρηστών, καθώς η συζήτηση γύρω από αυτό αυξήθηκε σε άλλα κανάλια κοινωνικών μέσων. Ακόμα και η ανάλυση των εικόνων φαίνεται να έχει έρθει από άλλη εποχή, ενώ τα χρώματα που έχουν επιλέξει είναι αντιπροσωπευτικά.

Μέρος της έλξης μπορεί να θεωρηθεί η απουσία παρεμβατικής διαφήμισης και μεγάλων εταιρικών εποπτών. Το  SpaceHey υπόσχεται ότι έρχεται χωρίς αλγόριθμους, καμία παρακολούθηση και εξατομικευμένες διαφημίσεις.  Οι ροές στο SpaceHey είναι χρονολογικές και δεν υπάρχει προτεινόμενο περιεχόμενο που να ζητά την προσοχή σου.

Η σελίδα προσθέτει ότι ο ιστότοπος παρέχει ένα «ρετρό κοινωνικό δίκτυο που επικεντρώνεται στο απόρρητο και την εξατομίκευση. Είναι ένα φιλικό μέρος για να διασκεδάσετε, να συναντήσετε φίλους και να είστε δημιουργικοί».

«Το SpaceHey επαναφέρει όλα τα πράγματα που σας έλειψαν περισσότερο από τα κοινωνικά δίκτυα: ενημερωτικά δελτία, ιστολόγια, φόρουμ, άμεσα μηνύματα και πολλά άλλα! Το SpaceHey σας επιτρέπει να προσθέσετε προσαρμοσμένο κώδικα HTML και CSS στο προφίλ σας για να σας δώσει όλη την ελευθερία που χρειάζεστε για να κάνετε το προφίλ σας πραγματικά τον δικό σας χώρο. Δεν έχει αλγόριθμους, παρακολούθηση και εξατομικευμένες διαφημίσεις. Εσείς αποφασίζετε τι θέλετε να μοιραστείτε και ποιο περιεχόμενο θέλετε να προβάλετε».

Ενώ ο ίδιος ο ιστότοπος είναι απλός στην εμφάνιση, οι χρήστες μπορούν να προσαρμόζουν τις σελίδες του προφίλ τους όπως θέλουν, με επιλογές που περιλαμβάνουν κινούμενα φόντο και προσαρμοσμένους δείκτες ποντικιού. Σας θυμίζει κάτι; Σίγουρα αυτή η retro αισθητική δεν μπορεί να πάει χαμένη.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SpaceHey (@spacehey)