Εικονικό οικόπεδο στη Decentraland πουλήθηκε έναντι 2,43 εκατομμυρίων δολαρίων και το καμπανάκι ότι μπαίνουμε στην εποχή του metaverse έχει αρχίσει να χτυπά.

Αποτελεί το υψηλότερο ποσό που έχει δώσει ποτέ κανείς για μια virtual έκταση και αγοραστής ήταν το Metaverse Group. Πλήρωσε το καταβάλλοντας 618.000 κρυπτονομίσματα MANA στην τρέχουσα ισοτιμία. Έχει πρόσοψη στην εξίσου φανταστική λεωφόρο Fashion Street, και αντιστοιχεί συνολική επιφάνεια 566 τετραγωνικών μέτρων.

Οι χρήστες χρησιμοποιούν το MANA του Decentraland για να αγοράζουν εκτάσεις στη μορφή NFT (μη ανταλλάξιμη μάρκα σε ελεύθερη απόδοση), ένα είδος ηλεκτρονικού πιστοποιητικού γνησιότητας και ιδιοκτησίας.

Η Decentraland είναι ένα διαδικτυακό περιβάλλον όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν γη, να επισκέπτονται κτήρια, να περπατούν και να συναντούν άλλους ανθρώπους ως avatar. Ανήκει, δηλαδή, σε ένα είδος metaverse στο οποίο οι συναλλαγές πιστοποιούνται με την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται και στα κρυπτονομίσματα.

Οι εικονικοί κόσμοι έχουν επικρατήσει φέτος, με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να αγοράζουν ένα κομμάτι «γης» σε virtual περιβάλλον, σαν μια διέξοδο από το lockdown και την πανδημία.

Τον Ιούνιο, μια άλλη έκταση είχε πωληθεί για 913.228 δολάρια στη Decentraland, και «πάνω της» χτίστηκε ένα 3D εικονικό εμπορικό κέντρο. Ωστόσο ρεπόρτερ του Reuters που περιπλανήθηκαν επανειλημμένα στον «χώρο» λένε πως δεν είδαν κανέναν πελάτη στους διαδρόμους του.

Οι αγοραστές σκοπεύουν να διοργανώνουν ψηφιακά ντεφιλέ μόδας, με εικονικά ρούχα, όπου ο καθένας θα μπορεί να δημιουργεί το δικό του μοναδικό κομμάτι για το avatar του.

Αυξήθηκε η αξία της Decentraland λόγω Zuckerberg

Η αξία των διακριτικών που συνδέονται με το λεγόμενο metaverse, ή κοινά εικονικά περιβάλλοντα, έχει αυξηθεί από τον Οκτώβριο, όταν το Facebook είπε ότι άλλαζε το εταιρικό του όνομα σε Meta για να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή. Πριν από αυτό η κεφαλαιοποίηση της Decentraland ήταν λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να επωφεληθούν από τo metaverse μετά το rebranding του Facebook», δήλωσε ο Juan Pellicer, αναλυτής στο IntoTheBlock. Ο Pellicer είπε ότι τα πρόσφατα κύματα συναλλαγών για το MANA άνω των 100.000 δολαρίων, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τη θεσμική ζήτηση.

Το διακριτικό MANA της Decentraland έφτασε σε σημείο ρεκόρ την Πέμπτη, αγγίζοντας τα 5,84 δολάρια για πρώτη φορά. Έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 40% τις τελευταίες επτά ημέρες. Δημιουργήθηκε στο blockchain Ethereum και η κεφαλαιοποίηση του έφτασε τα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Messari.

Η άνοδος αυτή το έφερε μπροστά από το AXS του Axie Infinity, το οποίο σχετίζεται με το metaverse, και έχει αναφερόμενη αξία αγοράς 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νόμισμα Decentraland κυκλοφόρησε το 2017 μετά από μια αρχική προσφορά νομισμάτων 26 εκατομμυρίων δολαρίων (ICO). Το 40% εκατό των token πωλήθηκαν δημόσια, ενώ το Decentraland Foundation διατήρησε το 20%, τα ιδρυτικά μέλη της Decentraland κράτησαν άλλο 20% και το υπόλοιπο 20% διατέθηκε για την οικοδόμηση της κοινότητας και τη χρηματοδότηση συνεργασιών.

Οι εικονικοί κόσμοι όπως η Decentraland και το Sandbox διαφέρουν από την ιδέα Meta του Facebook για το metaverse, καθώς το Meta θα είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι κλειστό και επικερδές μόνο για την εταιρεία μέτοχό του. Οι ψηφιακοί κόσμοι όπως το Sandbox και η Decentraland, όμως επιτρέπουν στους προγραμματιστές και τους παίκτες να μοιράζονται με ανοιχτό τρόπο την πρόσβαση στο κέρδος.

Αν και η διαλειτουργικότητα του Blockchain κάνει  το μετασύμπαν μια  συλλογή διαδικτυακών πρωτοκόλλων που είναι όλα διαλειτουργικά,  η προσπάθεια του Facebook να δημιουργήσει το μετασύμπαν από μόνο του έρχεται σε αντίθεση με αυτό το όραμα.