Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους από την τεχνητή νοημοσύνη τόσο σοβαρά όσο η κλιματική κρίση και δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει την απάντησή της, προειδοποίησε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τεχνολογίας και επικεφαλής της DeepMind.

Σχιλιάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης, ο Ντέμις Χασάμπις είπε ότι η εποπτεία της βιομηχανίας θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα σώμα παρόμοιο με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Ο Βρετανός διευθύνων σύμβουλος της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης της Google, είπε ότι ο κόσμος πρέπει να δράσει άμεσα για την αντιμετώπιση των κινδύνων της τεχνολογίας, οι οποίοι περιλάμβαναν τη βοήθεια στη δημιουργία βιοόπλων και την υπαρξιακή απειλή που θέτουν τα υπερ-έξυπνα συστήματα.

«Πρέπει να λάβουμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης τόσο σοβαρά όσο και άλλες μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η διεθνής κοινότητα πήρε πολύ χρόνο για να συντονίσει μια αποτελεσματική παγκόσμια απάντηση σε αυτό και ζούμε με τις συνέπειες αυτού τώρα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε την ίδια καθυστέρηση με την τεχνητή νοημοσύνη».

Θεωρώντας πως πρόκειται για «μία από τις πιο σημαντικές και ωφέλιμες τεχνολογίες που εφευρέθηκαν ποτέ» τόνισε στον Guardian ότι απαιτείται καθεστώς εποπτείας και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εμπνέονται από διεθνείς δομές όπως η IPCC.

«Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με κάτι σαν το IPCC, όπου είναι μια επιστημονική και ερευνητική συμφωνία με αναφορές, και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε από εκεί. Τότε αυτό που θα ήθελα να δω τελικά είναι ένα ισοδύναμο ενός Cern για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης που κάνει έρευνα σε αυτό – αλλά διεθνώς».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είναι ένας οργανισμός του ΟΗΕ που προωθεί την ασφαλή και ειρηνική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων, μεταξύ άλλων, μέσω επιθεωρήσεων.

Ωστόσο, o Χασάμπης είπε ότι καμία από τις ρυθμιστικές αναλογίες που χρησιμοποιούνται για την τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν «άμεσα εφαρμόσιμη» στην τεχνολογία, αν και θα μπορούσαν να αντληθούν «πολύτιμα μαθήματα» από τα υπάρχοντα ιδρύματα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Eric Schmidt, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, και ο Mustafa Suleyman, ο συνιδρυτής του DeepMind, ζήτησαν τη δημιουργία ενός πάνελ τύπου IPCC για την τεχνητή νοημοσύνη. Αν και οι βρετανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζουν την δημιουργία του, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τόνισε δε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προσφέρει «απίστευτες ευκαιρίες» σε τομείς όπως η ιατρική και η επιστήμη, αλλά αναγνώρισε τις υπαρξιακές ανησυχίες γύρω από την τεχνολογία. Αυτά επικεντρώνονται στην πιθανή ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) – συστήματα με ανθρώπινα ή υπερανθρώπινα επίπεδα νοημοσύνης που θα μπορούσαν να αποφύγουν τον ανθρώπινο έλεγχο.

Ο Χασάμπης, ήταν ένας από τους υπογράφοντες τον Μάιο μιας ανοιχτής επιστολής που προειδοποιούσε ότι η απειλή εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να θεωρηθεί κίνδυνος κοινωνικής κλίμακας στο ίδιο επίπεδο με τις πανδημίες και τον πυρηνικό πόλεμο.

Είπε ότι τα τρέχοντα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης «δεν είναι επικίνδυνα, αλλά οι επόμενες γενιές μπορεί να είναι όταν έχουν επιπλέον δυνατότητες όπως προγραμματισμό και μνήμη και άλλα πράγματα… Θα είναι εκπληκτικά για περιπτώσεις καλής χρήσης, αλλά θα έχουν και κινδύνους».

Η σύνοδος κορυφής την 1η και 2η Νοεμβρίου στο Bletchley Park, τη βάση για τους παραβάτες του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Alan Turing, θα επικεντρωθεί στην απειλή των προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν στη δημιουργία βιοόπλων, στην πραγματοποίηση ακρωτηριαστικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο ή στην αποφυγή του ανθρώπινου ελέγχου. Ο Hassabis θα είναι ένας από τους παρευρισκόμενους, μαζί με τους διευθύνοντες συμβούλους κορυφαίων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του OpenAI, του προγραμματιστή του ChatGPT με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Πρόκειται για μονάδες που έχουν καταφέρει σημαντικές ανακαλύψεις στην τεχνολογία AI, όπως η δημιουργία του προγράμματος AlphaGo AI που νίκησε τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο στο Go, ένα κινέζικο επιτραπέζιο παιχνίδι και το πρωτοποριακό έργο AlphaFold που προβλέπει πώς οι πρωτεΐνες διπλώνουν σε τρισδιάστατα σχήματα, μια διαδικασία που έχει ανοίξει τρόπος για επιτεύγματα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης ασθενειών.

Υποστήριξε ότι ήταν αισιόδοξος για την τεχνητή νοημοσύνη λόγω των δυνατοτήτων της να φέρει επανάσταση σε τομείς όπως η ιατρική και η επιστήμη, αλλά έπρεπε να βρεθεί μια «μέση οδός» για τη διαχείριση της τεχνολογίας.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναπηδήσει στην πολιτική ατζέντα μετά τη δημόσια κυκλοφορία πέρυσι του ChatGPT, ενός chatbot που έγινε αίσθηση λόγω της ικανότητάς του να παράγει πολύ εύλογες απαντήσεις κειμένου σε δακτυλογραφημένες ανθρώπινες προτροπές, από την παραγωγή μεγάλων ακαδημαϊκών δοκιμίων έως συνταγές και αιτήσεις εργασίας, ακόμη και βοηθώντας τους ανθρώπους να ανακαλέσουν τα εισιτήρια στάθμευσης.

Τα εργαλεία δημιουργίας εικόνων AI, όπως το Midjourney, εξέπληξαν επίσης τους παρατηρητές δημιουργώντας ρεαλιστικές εικόνες, συμπεριλαμβανομένης μιας περιβόητης «φωτογραφίας» του Πάπα με τζάκετ, προκαλώντας ανησυχίες ότι αδίστακτοι ηθοποιοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για μαζική παραγωγή παραπληροφόρησης.

Ο Hassabis, του οποίου η μονάδα εργάζεται σε ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Genesis και θα παράγει εικόνα και κείμενο, είπε ότι οραματίστηκε ένα σύστημα τύπου Kitemark για μοντέλα που αναδύονται.

Φέτος η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε την ομάδα εργασίας Frontier AI, η οποία στοχεύει στη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για τη δοκιμή μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης αιχμής και θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς για τις προσπάθειες δοκιμών σε διεθνές επίπεδο.