Να, λοιπόν, που η περιβόητη Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι το ChatGPT να χαζεύουμε τις απαντήσεις του ή η πανάκεια για όλες τις ασθένειες. Όπως το μαχαίρι, μπορεί όχι μόνο να φανεί χρήσιμη, αλλά και να τραυματίσει. Σύμφωνα με ανατριχιαστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει το BBC, οι παιδόφιλοι βρήκαν νέο πεδίο ενεργοποίησης των φρικιαστικών σχεδίων τους: Χρησιμοποιούν την AI για να δημιουργήσουν και να πουλήσουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που μοιάζει απολύτως με την πραγματικότητα!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η διακίνηση αυτών των εικόνων γίνεται όχι από κάποιο μαύρο σημείο του διαδικτύου, αλλά μέσω συνδρομητικών λογαριασμών σε ιστότοπους κοινής χρήσης περιεχομένου, όπως το Patreon. Κι αυτό, παρά τις διαβεβαιώσεις της διαχειρίστριας εταιρείας ότι έχει πολιτική μηδενικής ανοχής σχετικά με τέτοιες εικόνες.
Οι κατασκευαστές των εικόνων χρησιμοποιούν λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Stable Diffusion, το οποίο είχε σκοπό να δημιουργήσει εικόνες για χρήση στην τέχνη ή τη γραφιστική. Το συγκεκριμένο λογισμικό επιτρέπει στους χρήστες να περιγράφουν, χρησιμοποιώντας προτροπές λέξεων, όποια εικόνα θέλουν, και στη συνέχεια το πρόγραμμα δημιουργεί την εικόνα. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού μωρών και νηπίων.
Παράνομη και η εικόνα από Τεχνητή Νοημοσύνη
Όλο αυτό έχει πάρει ήδη ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ερευνάται δημοσιογραφικά, ενδεχομένως και από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας, εδώ και αρκετούς μήνες. Τονίζεται, πάντως, ότι μια «ψευδοεικόνα» που δημιουργείται από έναν υπολογιστή που απεικονίζει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών αντιμετωπίζεται το ίδιο με μια πραγματική εικόνα και είναι παράνομη η κατοχή, η δημοσίευση ή η μεταφορά στη Βρετανία.
Ο Ίαν Κρίτσλεϊ, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) για την προστασία των παιδιών, τόνισε ότι θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι επειδή κανένα πραγματικό παιδί δεν απεικονίστηκε σε τέτοιες συνθετικές εικόνες. Προειδοποίησε, επίσης, ότι ένας παιδόφιλος θα μπορούσε «να κινηθεί σε αυτήν την κλίμακα της προσβολής από τη σκέψη, στην πραγματική κακοποίηση ενός ζωντανού παιδιού».
Μερικοί από τους δημιουργούς εικόνων από Τεχνητή Νοημοσύνη δημοσιεύουν όχι μόνο στο Patreon, αλλά σε μια δημοφιλή ιαπωνική πλατφόρμα κοινωνικών μέσων που ονομάζεται Pixiv, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως από καλλιτέχνες που διανέμουν σκίτσα manga και anime. Ο ιστότοπος αυτός, όμως, φιλοξενείται στην Ιαπωνία, όπου η κοινή χρήση σεξουαλικών κινουμένων σχεδίων και ζωγραφιών παιδιών δεν είναι παράνομη, οι δημιουργοί τη χρησιμοποιούν για να προωθήσουν τη δουλειά τους σε ομάδες και μέσω hashtag, τα οποία διευκολύνουν τους κάθε λογής «πελάτες» στις αναζητήσεις τους.
Από την Pixiv έχει ήδη ανακοινωθεί ότι έχει δοθεί τεράστια έμφαση στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και από τις 31 Μαΐου η πλατφόρμα απαγόρεψε όλες τις φωτορεαλιστικές απεικονίσεις σεξουαλικού περιεχομένου που αφορούσε ανηλίκους. Η εταιρεία τόνισε, επίσης, ότι ενίσχυσε προληπτικά τα συστήματα παρακολούθησής της και ότι διαθέτει σημαντικούς πόρους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τα στοιχεία, πάντως, δείχνουν ότι στήνεται μια ολόκληρη βιομηχανία, που εμπλουτίζεται με γοργούς ρυθμούς. Δημιουργούνται περισσότερες από 1.000 τέτοιες εικόνες το μήνα. Από τα σχόλια των χρηστών σε μεμονωμένες εικόνες στο Pixiv είναι σαφές ότι έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον για παιδιά, με ορισμένους χρήστες να προσφέρουν ακόμη και εικόνες και βίντεο κακοποίησης που δεν έχουν δημιουργηθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη!
Πολλοί από τους λογαριασμούς στο Pixiv περιλαμβάνουν links, τα οποία κατευθύνουν τους χρήστες σε αυτό που αποκαλούν “χωρίς λογοκρισία περιεχομένου” στον ιστότοπο κοινής χρήσης περιεχομένου Patreon με έδρα τις ΗΠΑ.
Το Patreon ισχυρίζεται ότι έχει περισσότερους από 250.000 δημιουργούς – οι περισσότεροι από τους οποίους νόμιμους λογαριασμούς ανήκουν σε γνωστές προσωπικότητες, δημοσιογράφους και συγγραφείς. Οι χρήστες μπορούν να υποστηρίξουν τους δημιουργούς λαμβάνοντας μηνιαίες συνδρομές για πρόσβαση σε ιστολόγια, podcast, βίντεο και εικόνες πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 4 δολάρια το μήνα. Μέσα σ’ αυτούς τους λογαριασμούς υπάρχουν και κάποιοι που ζητούν αρκετά περισσότερα για «ειδικό περιεχόμενο» για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, η δουλειά τους διαφημίζεται συγκεκαλυμμένα, π.χ. ένας δημιουργός τονίζει ότι παράγει «αποκλειστική τέχνη χωρίς λογοκρισία».
Η εταιρεία παραδέχτηκε, πάντως, ότι η αύξηση του επιβλαβούς περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη στο Διαδίκτυο ήταν «πραγματική και οδυνηρή» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη «εντοπίσει και αφαιρέσει αυξανόμενες ποσότητες» αυτού του υλικού.
Η γεννήτρια εικόνας AI Stable Diffusion δημιουργήθηκε ως μια παγκόσμια συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών και ορισμένων εταιρειών, υπό την ηγεσία της βρετανικής εταιρείας Stability AI. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εκδόσεις, με περιορισμούς στον κώδικα που ελέγχουν το είδος του περιεχομένου που μπορεί να δημιουργηθεί. Από το 2022, όμως, κυκλοφόρησε δημοσίως μια παλαιότερη έκδοση «ανοιχτού κώδικα», η οποία επέτρεπε στους χρήστες να αφαιρέσουν τυχόν φίλτρα και να την εκπαιδεύσουν ώστε να παράγει οποιαδήποτε εικόνα – συμπεριλαμβανομένων των παράνομων.
Η Stability AI αναφέρει ότι απαγορεύει οποιαδήποτε κατάχρηση για παράνομους ή ανήθικους σκοπούς στις πλατφόρμες της όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη και οι πολιτικές της είναι σαφείς ότι αυτό περιλαμβάνει το CSAM (Child Sexual Abuse Material, Υλικό Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών).
** Με πληροφορίες από BBC.