Η Βρετανία θα φιλοξενήσει την πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Ρίσι Σούνακ και Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να συζτήσουν για τις τεχνολογίες στη συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, ώστε να υπάρξει μια πρώτη επαφή αναφορικά με το ζήτημα, η σύνοδος του οποίου πρόκειται να διεξαχθεί ρτο προσεχές φθινόπρο. Οι δυο τους, θα συναντηθούν για τέταρτη φορά σε ισάριθμους μήνες, θα εργαστούν για να συντονίσουν τις προσεγγίσεις τους στις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες, ενώ ως στόχος τίθεται να καταφέρουν να ενισχύσουν την οικονομική τους ασφάλεια.
«Η τεχνητή νοημοσύνη κατέχει μια απίστευτη δύναμη να μεταμορφώσει τις ζωές μας προς το καλύτερο. Αλλά οφείλουμε να βεβαιωθούμε ότι θα αναπτυχθεί και θα χρησιμοποιηθεί με πλήρη ασφάλεια», δήλωσε ο Σούνακ στο περιθώριο επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Στη διάρκεια της ιστορίας δεν έχουμε πάψει να δημιουργούμε νέες επαναστατικές τεχνολογίες που έχουμε χρησιμοποιήσει για το καλό της ανθρωπότητας. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε ξανά», πρόσθεσε.Η σύνοδος κορυφής αναμένεται να διεξαχθεί το προσεχές φθινόπωρο και να συγκεντρώσει «χώρες που έχουν παρόμοια προσέγγιση» για να τεθούν οι βάσεις για μια ρύθμιση, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
Στη σύνοδο κορυφής θα εξεταστούν οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης και θα αναζητηθούν τρόποι βάσει των οποίων θα μπορούσαν να μετριαστούν μέσω συντονισμένης δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Σούνακ, άλλωστε, προγραμματίζει να έχει εκτενείς συνομιλίες με τον Μπάιντεν για την βρετανοαμερικανική σχέση και για τους τρόπους συνεργασίας των δύο χωρών για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να εδραιώσουν «την κοινή τους ηγεσία στις τεχνολογίες του μέλλοντος», σημείωσε επίσης η βρετανική κυβέρνηση.
Ορισμένες κυβερνήσεις εξετάζουν τρόπους για να μετριαστούν οι κίνδυνοι της αναδυόμενης τεχνολογίας, η οποία γνωρίζει άνθιση των επενδύσεων και της δημοτικότητάς της μεταξύ των καταναλωτών τον τελευταίο καιρό μετά την κυκλοφορία της εφαρμογής ChatGPT της OpenAI.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Κίνα, όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να θεσπίσει κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, ο οποίος συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη χώρα.
Ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως προσπαθούν να καταρτίσουν κανόνες αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να δημιουργεί κείμενο και εικόνες και ο αντίκτυπός της συγκρίνεται από τους θιασώτες της με την άφιξη του ίντερνετ.