Περιεχόμενα
Συνέβαινε και θα συμβαίνει. Για κάποιους, οι κρίσεις είναι ευκαιρία. Βρίσκουν χώρο και χρόνο προκειμένου να κάνουν πράξη επιχειρηματικά σχέδια που αλλιώς δεν θα προχωρούσαν. Είναι πάντα αμφιλεγόμενη η ηθική πυξίδα τέτοιων πράξεων…
Σε κάθε περίπτωση, το story εν προκειμένω πάει ως εξής: Οι Ρώσοι αποκόπηκαν πέρυσι από τον έξω (δυτικό) κόσμο, συνέπεια της απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία.
Από τη μια στιγμή στην άλλη, οι πολίτες της χώρας έπαψαν να μπορούν να πληρώσουν διαδικτυακά για να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες που είχαν συνηθίσει να θεωρούν δεδομένα. Netflix, Amazon και τόσα ακόμα, έγιναν απρόσιτα, καθώς Visa και Mastercard ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έκοψαν δεσμούς και μπίζνες με τη χώρα.
Ξάφνου, υπήρχε κενό στην αγορά. Κι αυτό ακριβώς έτρεξαν να καλύψουν κάποιοι. Με πονηρό τρόπο. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία και τεχνογνωσία που επέτρεπε σε «μύστες» Ρώσους χρήστες να παρακάμπτουν τους περιορισμούς λόγω εμπάργκο και να μπορούν να κάνουν κανονικά, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα δηλαδή, τα ψώνια τους ηλεκτρονικά, Να βλέπουν επίσης τις ταινίες και τις σειρές τους όπως όλος ο υπόλοιπος (δυτικός) κόσμος.
New age επιχειρηματίας, με υπέρμετρη φιλοδοξία και όραμα
Πίσω από αυτήν την ιστορία βρίσκεται ένας τύπος ονόματι Άλεξ Γκρέμπνεβ, έστω και εμμέσως. Μέλος μιας χρυσής γενιάς του λονδρέζικου επιχειρείν, ο 43χρονος ρωσικής καταγωγής Βρετανός ήταν παλιότερα banker στην Goldman Sachs και συμμαθητής στο σχολείο με τον νυν πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ.
Λάτρης των ακριβών αυτοκινήτων με αδυναμία στις Άστον Μάρτιν, αθλητής του τζούντο και κολλημένος με το σκάκι, είναι «tech freak, εργασιομανής, πανέξυπνος, με σπιρτάδα και χιούμορ», όπως περιγράφουν όσοι τον ξέρουν. Με ένα αγκάθι: Το πόσο κυκλοθυμικός μπορεί να γίνει.
Κάποια στιγμή, προ αρκετών ετών, κατάλαβε πως υπάρχει πολύ «ζουμί» και περιθώριο κερδών στην επιχείρηση κρυπτονομισμάτων. Ένιωσε πως η ευκαιρία είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσει. Με όπλο την εγγενή φιλοδοξία του στα όρια της αλαζονείας και με σύνθημα «το ταβάνι είναι ο ουρανός» επένδυσε χρήματα και εαυτό ως κεφάλαιο για να χτίσει μια δική του αυτοκρατορία.
Ανήκει συνεπώς στη γενιά εκείνη των επιχειρηματιών που ως όνειρο είχαν να αλλάξουν την οικονομία του πλανήτη και να παρακάμψουν τα παραδοσιακά οικονομικά μέσα για την ανατολή μιας εποχής αποκλειστικά ψηφιακών νομισμάτων.
Κρυπτονομίσματα: Τι δημιούργησε ο Γκρέμπνεβ, πώς έγινε η μετεξέλιξη
Σε αυτό το πλαίσιο οραματίστηκε και έκανε πράξη το Maps.me. Αρχικά ανταγωνιστής του Google Maps, αυτό το app έγινε σταδιακά πολυλειτουργικό, με υπηρεσίες παραπλήσιες με αυτές μιας κάρτας προπληρωμών.
Το Maps.me 2.0 λανσαρίστηκε το Μάρτιο του 2021 ως «οι οικονομικές υπηρεσίες του μέλλοντος» και 140.000 χρήστες γράφτηκαν στη λίστα αναμονής του ψηφιακού αυτού πορτοφολιού. Ευκολότερος τρόπος πληρωμών, μεταφορών, κερδών και επενδύσεων, το πλαίσιο ήταν φουλ υποσχόμενο.
Στους χρήστες υποσχέθηκαν μερίσματα έως και 8% επί της αξίας των αποθηκευμένων κεφαλαίων στο e-wallet, που θα τοκίζονταν μέσω πολύ ασφαλών θεωρητικά επενδύσεων – τουλάχιστον έτσι πλασάρονταν.
Ήταν «μεγάλο». Φάνηκε ξεκάθαρα από το ότι κοτζάμ Mastercard μπήκε στο παιχνίδι, ξεκινώντας συνεργασία με την εταιρεία του Γκρέμπνεβ μέσω της Monavate. Αυτό άλλαζε όλα τα δεδομένα. Θα απογείωνε την επιχείρηση, σε κέρδη, σε δημοτικότητα.
Έγινε «παράθυρο» για Ρώσους που ήθελαν να σπάσουν το εμπάργκο
Μόνο που σύντομα έγινε κατανοητό πως την υπηρεσία χρησιμοποιούσαν και Ρώσοι. Επειδή βάσει κατασκευής τους άφηνε το παράθυρο να μην φαίνεται από πού τη χρησιμοποιούν, πού βρίσκονται δηλαδή γεωγραφικά. Η έρευνα εντόπισε 111 τέτοιες περιπτώσεις. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν ήταν εις γνώση του Γκρέμπνεβ, αλλά η Mastercard δεν ήθελε ούτε κατά διάνοια να συνδέεται άλλο πια με κάτι τέτοιο και απέσυρε την υποστήριξή στης στο Maps.
Είναι το δεύτερο μεγάλο χτύπημα που δέχεται ο 43χρονος επιχειρηματίας. Το πρώτο, ισχυρότατο, ήρθε με την πρόσφατη κατάρρευση της FTX. Ένα δηλαδή από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, υπόθεση που έχει φέρει αντιμέτωπο με βαριές κατηγορίες τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλο, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ. Ο Γκρέμπνεβ ήταν συνεργάτης του, είχε επίσης επενδύσει μεγάλα ποσά, ειδικά όσο το hype μεγάλωνε και η κατάρρευση της αγοράς του κοστίζει ήδη και πάρα πολύ.
«Είμαστε στην πολύ αρχή ενός ταξιδιού, αλλά το ταξίδι συμβαίνει πολύ γρήγορα», είχε πει το 2018 όταν ίδρυσε την Oxygen, μια πλατφόρμα crypto. Μόνο που τα πολύ γρήγορα ταξίδια δεν είναι πάντα και ασφαλή. Το σκάνδαλο με την FTX, η απόσυρση της Mastercard από το app-παιδί του, το μέλλον ξάφνου έγινε ζοφερό γι’ αυτόν που κάποτε πίστεψε πως θα γινόταν βασιλιάς…