Οι γεωεπιστήμονες ανακάλυψαν μια ήπειρο που κρυβόταν σε κοινή θέα για σχεδόν 375 χρόνια. Ιστορικά, υπήρχαν εικασίες σχετικά με το αν υπάρχει μια ήπειρος γνωστή ως Ζηλανδία ή Τε Ρίου-α-Μάουι στη γλώσσα των Μαορί.

Σύμφωνα με το TN News, η Ζηλανδία είναι περίπου 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μέγεθος. Ήταν μέρος μιας υπερήπειρου που ονομαζόταν Γκοντβάνα, η οποία περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ανταρκτικής και της Ανατολικής Αυστραλίας, πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.

Για πρώτη φορά λέγεται ότι ανακαλύφθηκε το 1642 από τον Ολλανδό επιχειρηματία και ναυτικό, Άμπελ Τάσμαν, ο οποίος ήθελε απεγνωσμένα να ανακαλύψει τη «Μεγάλη Νότια Ήπειρο».

Παρά την αποτυχία του να βρει τη νέα γη, συνάντησε τους ντόπιους Μαορί, οι οποίοι αρχικά δυσαρεστήθηκαν από την άφιξή του. Ωστόσο, συνέχισαν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γη τους, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μιας μεγάλης χερσαίας μάζας στα ανατολικά. Μόλις, το 2017, οι γεωλόγοι ανακάλυψαν ότι η ήπειρος «κρυβόταν» σε κοινή θέα από την αρχή.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν για την ύπαρξη της Ζηλανδίας, η οποία άρχισε να «απομακρύνεται» από την Γκοντβάνα για λόγους που οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν. Το μεγαλύτερο μέρος της νεοανακαλυφθείσας ηπείρου είναι υποβρύχιο,

Ο Νικ Μόρτιμερ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, εξήγησε: «Αν το σκεφτείτε, κάθε ήπειρος του πλανήτη έχει διαφορετικές χώρες πάνω της, αλλά υπάρχουν μόνο τρεις στη Ζηλανδία».

Photo credits: Unsplash