Αποτυπώματα δεινοσαύρου βρέθηκαν σε παραλία στην περιοχή της Ουαλίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπολογίζεται να ανήκουν σε δεινόσαυρο που έζησε στη γη 200 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Παλαιοντολόγοι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, υπολογίζουν πως τα αποτυπώματα είναι από την Τριασική περίοδο και μάλλον προέρχονται από σαυρόποδο ή συγγενή σαυρόποδου.

«Γνωρίζουμε πως τα σαυρόποδα ζούσαν στη Βρετανία εκείνη την εποχή, καθώς έχουν βρεθεί κόκκαλα πρότερου σαυρόποδου», εξηγεί η  δρ. Susannah Maidment, παλαιοντολόγος στο μουσείο που συμμετέχει στην έρευνα και ανακοίνωσε πληροφορίες σχετικά με τα ευρύματα.

Η Maidment και ο συνεργάτης της, καθηγητής Paul Barrett, έλαβαν για πρώτη φορά εικόνες από τα αποτυπώματα, το 2020. Στην αρχή ήταν αρκετά σκεπτικοί, καθώς λαμβάνουν συχνά εικόνες από ίχνη που θα μπορούσαν να έχουν μείνει από δεινοσαύρους, αλλά εν τέλει αποτελούν κάποιου είδους γεωλογική ιδιατερότητα. Παρόλα αυτά, από τις συγκεκριμένες εικόνες κατάλαβαν πως επρόκειτο για αποτυπώματα που θα άξιζε να μελετήσουν περαιτέρω.

δεινοσαύρου

Η Maidment και ο Barrett, προσέγγισαν το σημείο για να εξετάσουν τα ίχνη και να καταγράψουν τις μετρήσεις. «Πιστεύαμε πως τα ευρύματα στην περιοχή Penarth είχαν διαδοχικά κενά που δείχνουν πως το ζώο περπατούσε σε γοργό ρυθμό πάνω σε μαλακό χώμα.» δήλωσε ο Barrett σε ανακοίνωση που εξήγγειλε το μουσείο σχετικά με τα ευρύματα. Τα αποτυπώματα μπορούν να αποκαλύψουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων, όπως το πώς περπατούσαν και ταξίδευαν μέσα στη βλάστηση.

Κίνα: Ανακαλύφθηκε απολίθωμα από αυγό δεινοσαύρου – Αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τη σύνδεση με τα πτηνά

«Αυτού του τύπου τα ευρήματα δεν είναι συνήθη, για αυτόν τον λόγο πιστεύουμε πως είναι μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στη γνώση μας για την τριασική ζωή στο Ηνωμένη Βασίλειο.  Η καταγραφή στοιχείων τριασικών δεινοσαύρων στη χώρα είναι αρκετά μικρή, οπότε οτιδήποτε βρίσκουμε από τη συγκεκριμένη περίοδο είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε μια συνολική εικόνα της εποχής.» αναφέρει ο Barrett.

Τα αποτυπώματα θα παραμείνουν στο σημείο που βρέθηκαν μέχρι να χαθούν από την παλίρροια, ανέφερε το μουσείο.

Πηγή: CNN