Μια εξέλιξη-ορόσημο στον αγώνα της αντιμετώπισης του ιού HIV αποτελεί η είδηση ότι ένας πάσχων φέρεται να θεραπεύτηκε.
Ένας 50χρονος Ελβετός είναι ο έκτος ασθενής που κατάφερε να απαλλαγεί πλήρως από τον ιό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.
O 50χρονος, ο οποίος ονομάστηκε «ο ασθενής της Γενεύης», είναι απαλλαγμένος από τον ιό HIV από τότε που ξεκίνησε μια επικίνδυνη θεραπεία το 2018.
Οι επανειλημμένες εξετάσεις που ακολούθησαν τη θεραπεία, δεν εντόπισαν τον HIV στο αίμα του ασθενούς, ωθώντας τους γιατρούς να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή του τον Νοέμβριο του 2021, γεγονός που υποδηλώνει ότι βιώνει μακροχρόνια ύφεση.
Οι γιατροί αρέσκονται να περιμένουν πέντε χρόνια από το σημείο διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής κατά του AIDS, προτού δηλώσουν επίσημα ότι ένας ασθενής έχει θεραπευτεί.
Αλλά αν περάσει αρκετός χρόνος χωρίς ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού, o συγκεκριμένος θα μπορούσε να ενταχθεί στη σπάνια λέσχη των μόλις πέντε ανθρώπων που θεωρούνται είτε οριστικά είτε πιθανώς θεραπευμένοι από τον HIV.
Και οι έξι άνθρωποι είχαν HIV όταν έλαβαν μεταμόσχευση μυελού των οστών, αλλά σε αντίθεση με τις άλλες πέντε περιπτώσεις, ο δότης του «ασθενούς της Γενεύης» είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που ονομάζεται CCR5 δέλτα 32, η οποία εμποδίζει τον HIV να εισέλθει στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και είναι γνωστό ότι καθιστά τα κύτταρα φυσικά ανθεκτικά στον HIV.
Το άτομο ζούσε με τον ιό HIV, μια λοίμωξη που στοχεύει τα λευκά αιμοσφαίρια και επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, καθιστώντας ευκολότερη την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και άρχισε να λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία.
Αυτή η θεραπεία για τον HIV, γνωστή ως ART, περιλαμβάνει τη λήψη ενός συνδυασμού φαρμάκων για τον HIV κάθε μέρα.
Η θεραπεία του «ασθενή της Γενεύης»
Το 2018, το άτομο έλαβε χημειοθεραπεία και μεταμόσχευση μυελού των οστών ως μέρος ενός σχήματος για τη θεραπεία της λευχαιμίας του.
Αυτή η διαδικασία εισάγει υγιή βλαστικά κύτταρα που σχηματίζουν αίμα, τα οποία είναι ανθρώπινα κύτταρα, με την ικανότητα να αναπτύσσονται σε διάφορους τύπους κυττάρων στο σώμα ενός ατόμου για να αντικαταστήσει το μυελό των οστών που δεν παράγει αρκετά υγιή κύτταρα.
Αυτή η μεταμόσχευση, που μερικές φορές ονομάζεται μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε άτομα που έχουν ορισμένους τύπους καρκίνου ή ανοσοανεπάρκεια.
Η διαδικασία ενέχει πολυάριθμους κινδύνους, όπως βλάβη οργάνων, λοιμώξεις, στειρότητα και καταρράκτη.
Μετά τη μεταμόσχευση του ασθενούς, διαπιστώθηκε ότι τα κύτταρα του αίματός του είχαν αντικατασταθεί πλήρως από τα κύτταρα του δότη και τα κύτταρα που είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV μειώθηκαν σημαντικά, ανέφερε το Ινστιτούτο Παστέρ.
«Αυτό που μου συνέβη είναι υπέροχο και μαγικό -μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον», δήλωσε ο ασθενής σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Παστέρ.
Οι άλλοι πέντε που νίκησαν τον ΗΙV βρίσκονται στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Ντίσελντορφ.
Ενώ δεν υπάρχει καθολική θεραπεία για τον HIV, υπάρχουν σήμερα οκτώ φάρμακα εγκεκριμένα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για χρήση. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας, τα φάρμακα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό, για να αυξηθεί η δραστικότητα και να μειωθούν οι πιθανότητες ο ιός να γίνει ανθεκτικός στα θεραπευτικά μέσα.
39 εκατομμύρια ζούσαν με τον HIV στο τέλος του 2022
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με τον ιό HIV στο τέλος του 2022 και 630.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από την ασθένεια.
Ο HIV μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών ενός μολυσμένου ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του αίματος, του μητρικού γάλακτος, του σπέρματος και των κολπικών υγρών. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της εγκυμοσύνης και του σεξ. Εάν ο ιός δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας ή AIDS.
Ενώ οι γιατροί λένε ότι η θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στον «ασθενή της Γενεύης» «δεν είναι εφαρμόσιμη σε μεγάλη κλίμακα λόγω της επιθετικότητάς της» η περίπτωσή του παρέχει «απροσδόκητες γνώσεις».
«Μέσω αυτής της μοναδικής κατάστασης, διερευνούμε νέους δρόμους, με την ελπίδα ότι η ύφεση ή ακόμη και η θεραπεία του HIV θα πάψει μια μέρα να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε η διευθύντρια της μονάδας HIV/AIDS στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.