Νέες εικόνες από το Νεφέλωμα του Ωρίωνα που ελήφθησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA αποκαλύπτουν περίπλοκες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σχηματίζονται τα αστέρια και τα πλανητικά συστήματα. Ο αστροφυσικός Adam Frank το εξηγεί στο CNN και την Fredricka Whitfield.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τα αστέρια δεν διαφέρουν και τόσο από τους ανθρώπους. Έχουν έναν συγκεκριμένο κύκλο ζωής, καθώς δεν μένουν για πάντα στον ουρανό, όπως πιστεύουν πολλοί. Γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός. Στη φωτογραφία φαίνεται μια περιοχή του διαστήματος μέσα σε ένα πυκνό νεφέλωμα στο οποίο συστέλλονται αέρια και σκόνη, με αποτέλεσμα το σχηματισμό νέων αστεριών. 

Στην πραγματικότητα εκεί κρύβονται χιλιάδες αστέρια. Το μέγεθος κάποιων μάλιστα είναι 33 φορές μεγαλύτερο από αυτό του ήλιου. Εκεί φυσούν δυνατοί άνεμοι που δημιουργούν μια κοιλότητα σε αυτό το σύννεφο αερίου. Έτσι, δημιουργούνται τα αστέρια που χωρίζουν το σύννεφο στη μέση, σαν μια γέφυρα. Αυτό είναι που φαίνεται και στην εικόνα της NASA.

O Frank παρομοίασε τις εικόνες με έργα τέχνης, λέγοντας ότι η φύση μεγαλουργεί, ακόμα και 100 έτη φωτός μακριά. Είναι μια μορφή «κοσμικής γλυπτικής» με τα σχέδια να είναι τόσο μοναδικά.