Η Αθήνα έχει αρχίσει να ξεχωρίζει στον χάρτη των tech επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Εταιρείες όπως η Microsoft, Amazon Web Services, Pfizer και Cisco έχουν επενδύσει σε R&D hubs ή data centers στην Αθήνα και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Πολλοί developers και digital professionals είτε μένουν Ελλάδα είτε επιστρέφουν από το εξωτερικό, μιας και η ποιότητα ζωής σε συνδυασμό με το remote work κάνει την Αθήνα ελκυστική βάση. Η Αθήνα προσελκύει όλο και περισσότερους digital nomads, κάτι που αυξάνει τη διασύνδεση και την ανταλλαγή γνώσεων.

Η Αττική συνολικά, όχι μόνο η Αθήνα, αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό. Σου είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό εδώ για το data center στην Ανάβυσσο και για το ευρωπαϊκό κέντρο ημιαγωγών, τώρα έχουμε ένα τρίτο τεχνολογικό πρότζεκτ με επίκεντρο την Αθήνα.

Η Αθήνα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πόλεις που εξετάζει η Praxis – ένα φιλόδοξο δίκτυο υποστηριζόμενο από επενδυτές της Sillicon Valley – για την ίδρυση μιας τεχνολογικής ουτοπίας, η οποία θα εκτείνεται σε τουλάχιστον 10.000 στρέμματα (περίπου 40,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Μετά τους ημιαγωγούς και το data center: Η τεχνολογική ουτοπία της Αθήνας που μπορεί να την καταστήσει tech giant στην Ευρώπη

Τα παραπάνω, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οδήγησαν τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλος της Praxis, Ντράιντεν Μπράουν να σχεδιάσει και να ξεκινήσει από την 1η Μαΐου μια παγκόσμια περιοδεία, κατά την οποία θα επισκεφθεί πόλεις όπως η Νουούκ (Γροιλανδία), το Μπουένος Άιρες, η Ρώμη, η Αθήνα, το Όκλαντ, η Μαρακές, το Τόκιο, το Κίεβο και ο Άγιος Δομίνικος με τελικό προορισμό να επιλέξει τη δημιουργία αυτής της «πόλης του μέλλοντος». Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή αναμένεται να ανακοινωθεί στα τέλη του 2025 και η Αθήνα είναι στα φαβορί.

Ο Μπράουν έχει συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας πόλης η οποία μπορεί να είναι η Αθήνα, η οποία θα βασίζεται σε ένα μοντέλο διακυβέρνησης ενισχυμένο με τεχνητή νοημοσύνη και θα λειτουργεί ως καταλύτης για την επιτάχυνση της τεχνολογικής έρευνας. Οραματίζεται μια κοινότητα που, όπως λέει, είναι «συμβατή με τον Έλον Μασκ».

Απόβαση tech supporters στην Αθήνα

Μόλις ανακοινωθεί η τοποθεσία και εξασφαλιστεί η στήριξη της φιλοξενούσας χώρας, η Praxis σχεδιάζει να αποστείλει μια πρώτη ομάδα υποστηρικτών, οι οποίοι θα εγκατασταθούν σε 250 έως 1.000 προκατασκευασμένα σπίτια στην Αθήνα. Μακροπρόθεσμα, προβλέπεται η δημιουργία μιας ευρύτερης, πλήρως ανεπτυγμένης πόλης, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από το γραφείο Zaha Hadid Architects, σύμφωνα με την ίδια την Praxis.

Ποια είναι η Praxis και πώς συνέλαβε το όραμα για μια τεχνολογική ουτοπία

Η Praxis αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κινήματος που υποστηρίζει τη δημιουργία κοινοτήτων βασισμένων στο μοντέλο του «δικτυακού κράτους» – έναν όρο που επινόησε ο επενδυτής Μπαλάγι Σρινιβάσαν. Η ιδέα βασίζεται στη μετάβαση από ιδεολογικά εναρμονισμένες ψηφιακές κοινότητες σε αυτόνομες και αυτοδιοικούμενες γεωγραφικές επικράτειες.

Πρόκειται για μια σύγχρονη, τεχνολογικά ενισχυμένη εκδοχή των ειδικών οικονομικών ζωνών ή των λεγόμενων charter cities – περιοχών όπου ιδιώτες και εταιρείες συνάπτουν συμφωνίες με κράτη για τη δημιουργία περιοχών με ξεχωριστό καθεστώς διακυβέρνησης. Το μοντέλο αυτό έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον από τον τεχνολογικό κόσμο, που επιδιώκει να παρακάμψει παραδοσιακούς κρατικούς περιορισμούς και αυστηρά φορολογικά καθεστώτα.

Στους επενδυτές της Praxis περιλαμβάνονται η εταιρεία κρυπτονομισμάτων GEM Digital, το Apollo Projects του Σαμ Άλταμαν, το Pronomos Capital – ένα fund που στηρίζεται από τον Πίτερ Τιλ και επενδύει σε charter cities – καθώς και τα επενδυτικά σχήματα Bedrock, Paradigm, Winklevoss Capital και Day One Ventures.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Praxis αυτοχαρακτηρίζεται ως «σπίτι για γενναίους ανθρώπους που επιδιώκουν την αρετή και τη σοφία», ενώ αποκαλείται «κυρίαρχο δίκτυο», λόγω της ψηφιακής της ταυτότητας και της κοινής κουλτούρας των μελών της. Ο απώτερος στόχος της, όπως αναφέρεται, είναι «η αναγέννηση του Δυτικού Πολιτισμού και η επίτευξη του τελικού μας πεπρωμένου: να ζήσουμε ανάμεσα στ’ αστέρια».

Η Praxis επιδιώκει να εγκατασταθεί σε χώρες που προσφέρουν πιο ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο, διευκολύνοντας την πρόοδο σε τομείς αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, η ενέργεια, τα κρυπτονομίσματα και η προηγμένη βιομηχανική παραγωγή.

Ωστόσο, η υλοποίηση τέτοιων φιλόδοξων σχεδίων δεν είναι χωρίς εμπόδια. Οι τεχνο-ουτοπικές ειδικές οικονομικές ζώνες έχουν δεχθεί μικτές αντιδράσεις. Αν και αρκετές χώρες σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική έχουν δείξει προθυμία να φιλοξενήσουν τέτοια projects, ελπίζοντας σε οικονομικά οφέλη, η αστάθεια στο πολιτικό τοπίο μπορεί να απειλήσει την επιβίωσή τους.

Μετά τους ημιαγωγούς και το data center: Η τεχνολογική ουτοπία της Αθήνας που μπορεί να την καταστήσει tech giant στην Ευρώπη

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Próspera στην Ονδούρα – μια ζώνη που υποστηρίζεται από το Pronomos Capital και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον λόγω των πειραματικών πρακτικών της στον τομέα της μακροζωίας. Η ύπαρξή της απειλείται σήμερα από νομικές διενέξεις με την κυβέρνηση, η οποία ακύρωσε τον νόμο που είχε θεσπίσει το ειδικό καθεστώς. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει ένταση με την τοπική κοινωνία για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Για να αποφύγει παρόμοια προβλήματα, ο CEO της Praxis τονίζει ότι αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια στην οικοδόμηση σχέσεων με κυβερνήσεις, τοπικούς θεσμούς και εταιρείες κατασκευών στις υποψήφιες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ντόπιοι θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται, να εργάζονται ή ακόμα και να εγκαθίστανται στη νέα πόλη. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν αποκλεισμένο θύλακα αποκομμένο από τον τοπικό πληθυσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι οι κυβερνήσεις στις οποίες απευθύνεται ο Μπράουν θα ανταποκριθούν θετικά. Το καλοκαίρι του 2024, ο ίδιος επισκέφθηκε τη Γροιλανδία στο πλαίσιο διερευνητικής αποστολής. Σε ανάρτησή του στο X τον Νοέμβριο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πήγα στη Γροιλανδία για να προσπαθήσω να την αγοράσω». Όπως λέει, του φάνηκε ιδανική για να λειτουργήσει ως προσομοίωση αποικισμού του Άρη ή της Σελήνης. Η αντίδραση, ωστόσο, δεν ήταν ενθουσιώδης. Ο Δανός βουλευτής Rasmus Jarlov σχολίασε σκωπτικά: «Ωραία φαντασίωση, αλλά ξέχνα το».

Ποιοι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις υποψήφιες πόλεις και τι θα χρειαστεί η Praxis

Ο CEO της Praxis βασίζεται σε ένα δίκτυο από υπουργούς, επιχειρηματίες και κατασκευαστικές εταιρείες στις χώρες που εξετάζει, προκειμένου να οργανώνει συναντήσεις κατά τη διάρκεια των περιοδειών του. Όπως ο ίδιος εξηγεί, πέρα από την εξασφάλιση κατάλληλης γης, η Praxis θα χρειαστεί να διασφαλίσει και πρόσβαση στις βασικές υποδομές της εκάστοτε χώρας – όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση – τουλάχιστον στα πρώτα στάδια εγκατάστασης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της, περισσότεροι από 87.000 άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνουν πολίτες της Praxis – ή «Praxians» – συμπληρώνοντας μια σύντομη ηλεκτρονική αίτηση, στην οποία καλούνται να μοιραστούν τους λογαριασμούς τους στο LinkedIn και το Instagram.

Αθήνα

Ο Μπράουν επισημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ενδιαφερόμενων προέρχεται από τον κόσμο της τεχνολογίας – μεταξύ αυτών ιδρυτές νεοφυών επιχειρήσεων και στελέχη της Σίλικον Βάλεϊ – οι οποίοι αναζητούν ένα πιο ευέλικτο ρυθμιστικό περιβάλλον για να αναπτύξουν την καινοτομία τους.

Πιστεύει ότι η δημιουργία αυτών των υπερσύγχρονων κοινοτήτων, με την προοπτική να λειτουργήσουν ως εστίες τεχνολογικής προόδου και παραγωγής νέων, εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, θα πείσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν το εγχείρημα της Praxis. «Θα φέρουμε ταλαντούχους ανθρώπους, θα δημιουργήσουμε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα κατασκευάσουμε υποδομές που θα έχουν ουσιαστική αξία και για τις τοπικές κοινότητες».

* Πηγή: Bloomberg

** Photo Credit: Praxis/Zaha Hadid Architects