Περιεχόμενα
Στις 30 Νοεμβρίου πέρυσι η OpenAI κυκλοφόρησε την πρώτη δωρεάν εκδοχή του ChatGPT. Εντός 72 ωρών oι γιατροί χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει τον διάλογο με τον χρήστη. «Ημουν ενθουσιασμένος, έκπληκτος, αλλά και λίγο ανήσυχος, για να είμαι ειλικρινής», λέει ο Πίτερ Λι, αντιπρόεδρος στον τομέα έρευνας της Microsoft, που επένδυσε στην OpenAI.
Ο ίδιος και άλλοι ειδικοί περίμεναν ότι το ChatGPT και άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να αναλάβουν βαρετά καθήκοντα που τρώνε ώρες από τον χρόνο των γιατρών και επιτείνουν την υπερκόπωσή τους, για παράδειγμα τα αιτήματα σε ασφαλιστικές εταιρείες ή τις περιλήψεις για την κατάσταση των ασθενών. Φοβήθηκαν όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει επίσης μια δελεαστική παράκαμψη στην εύρεση διαγνώσεων και ιατρικής ενημέρωσης που θα μπορούσαν να είναι εσφαλμένες ή κατασκευασμένες, μια τρομακτική προοπτική για έναν ευαίσθητο τομέα όπως η Ιατρική.
Στατιστικά στοιχεία
Πιο εντυπωσιακή όμως ήταν μια χρήση την οποία δεν περίμενε ο δρ Λι. Οι γιατροί άρχισαν να απευθύνονται στην ChatGPT για να τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν με τους ασθενείς με έναν πιο συμπονετικό τρόπο. Σε έρευνα, το 85% των ασθενών ανέφερε ότι η συμπαράσταση των γιατρών είναι σημαντικότερη από τον χρόνο αναμονής ή το κόστος. Σε άλλη μελέτη, σχεδόν τα τρία τέταρτα είπαν ότι πήγαν σε γιατρούς που δεν είχαν ίχνος συμπόνιας. Και μια άλλη έρευνα για τις συζητήσεις γιατρών με τις οικογένειες ασθενών που πεθαίνουν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί θεωρούν πως οι γιατροί δεν είχαν αρκετή ενσυναίσθηση.
Ετσι, τα chatbots ήρθαν να αναπληρώσουν αυτό το κενό και οι γιατροί τα χρησιμοποιούν για να βρουν τις κατάλληλες λέξεις που θα τους βοηθήσουν να πουν τα κακά νέα και να διατυπώσουν την ανησυχία τους για τον πόνο των ασθενών ή απλώς για να εξηγήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ιατρικές συστάσεις. Ακόμη και για τον δρα Λι της Microsoft αυτό ηχεί κάπως περίεργο. Ωστόσο ο δρ Μάικλ Πινιόνε, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής εσωτερικών οργάνων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, δεν έχει πρόβλημα που βοηθήθηκε μαζί με άλλους συναδέλφους του από το ChatGPT για να επικοινωνεί συστηματικά με τους ασθενείς του.
«”Τρέχαμε” ένα πρότζεκτ για τη βελτίωση στις θεραπείες της διαταραχής κατανάλωσης αλκοόλ. Πώς μπορούμε να εμπλέξουμε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί στις συμπεριφορικές παρεμβάσεις;». Ή όπως θα απαντούσε το ChatGPT αν του ζητούσε κάποιος να μεταφράσει: «Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει ασθενείς που πίνουν υπερβολικά πολύ αλκοόλ, αλλά δεν σταμάτησαν αφότου μίλησαν με ψυχοθεραπευτή;».
Ζήτησε από την ομάδα του να γράψει ένα σενάριο για το πώς θα μπορούσε κανείς να μιλήσει σε αυτούς τους ασθενείς με ενσυναίσθηση. «Μία εβδομάδα αργότερα, ουδείς το είχε κάνει». Ετσι απευθύνθηκε στο ChatGPT, το οποίο απάντησε αμέσως παρέχοντας τα καίρια σημεία συζήτησης που ζητούσαν οι γιατροί.
Οι κοινωνικοί λειτουργοί όμως είπαν ότι το σενάριο πρέπει να αναθεωρηθεί για ασθενείς με μικρές ιατρικές γνώσεις και να μεταφραστεί στα ισπανικά. Το τελικό αποτέλεσμα, όταν του ζητήθηκε να ξαναγράψει το κείμενο σε επίπεδο Ε΄ Δημοτικού, ξεκίνησε με μια εισαγωγή παρηγορητική: «Αν νομίζεις ότι πίνεις πολύ αλκοόλ, δεν είσαι μόνος σου. Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτό το πρόβλημα, αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και να έχεις μια υγιέστερη, ευτυχέστερη ζωή». Το κείμενο ακολούθησε μια απλή εξήγηση των υπέρ και των κατά των εναλλακτικών θεραπειών. Η ομάδα άρχισε αυτόν τον μήνα να χρησιμοποιεί το κείμενο.
Εντυπωσιασμένοι
Ο δρ Κρίστοφερ Μοριάτες, επικεφαλής του σχεδίου, δηλώνει εντυπωσιασμένος. «Οι γιατροί είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν δυσνόητη ή υπερβολικά επιστημονική γλώσσα. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς ότι ακόμη και λέξεις που πιστεύουμε πως προσλαμβάνονται εύκολα, παραμένουν δυσνόητες. Το κείμενο “Ε΄ Δημοτικού” ηχεί πιο γνήσιο». Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί πρέπει να στραφούμε στην τεχνητή νοημοσύνη για λίγη συμπόνια. «Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να εμπιστευόμαστε και να σεβόμαστε τους γιατρούς. Αν δείξουν ότι ξέρουν να ακούν και έχουν ενσυναίσθηση, αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό μας», επισημαίνει ο δρ Ισαάκ Κοχάνι, καθηγητής Βιοϊατρικών Πληροφοριών στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.