Ήδη οι υποψήφιοι χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το ChatGPT για να γράψουν συνοδευτικές επιστολές και βιογραφικά. Όμως, αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει τη διαδικασία των προσλήψεων.
Από τον Νοέμβριο του 2022, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT επιτρέπει σε όποιον έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να παραγάγει οτιδήποτε σε γραπτή μορφή: πολύπλοκες εκθέσεις, περιεκτικές σημειώσεις ακόμα και ποίηση. Έστω και με απλές οδηγίες, το ChatGPT μπορεί να ολοκληρώσει σύνθετες γραπτές εργασίες σε ελάχιστο χρόνο και να λειτουργήσει ως δημιουργικό εργαλείο για τη γρήγορη παραγωγή ικανοποιητικού περιεχομένου.
«Έχω φοιτητές που χρησιμοποίησαν το ChatGPT για να συντάξουν ενστάσεις για την ακύρωση προστίμων για παράνομη στάθμευση. Όμως, σε γενικές γραμμές, η τεχνολογία επιτρέπει σε άτομα που ίσως δεν διαθέτουν ιδιαίτερες συγγραφικές ικανότητες ξαφνικά να τις αποκτήσουν», αναφέρει ο Βινς Μίλερ, λέκτορας Κοινωνιολογίας και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ας δούμε πως χρησιμοποιούν το ChatGPT όσοι ψάχνουν για δουλειά. Διαθέτοντας ένα σώμα δεδομένων που περιλαμβάνει 570 δισεκατομμύρια λέξεις, το ChatGPT της εταιρείας OpenAI μπορεί να συντάξει πειστικές συνοδευτικές επιστολές κατά παραγγελία ή να προσθέσει λεπτομέρειες σε ένα αξιοπρεπές βιογραφικό σημείωμα.
Όμως οι διευθυντές δεν είναι ανίδεοι. Γνωρίζουν πως οι υποψήφιοι ήδη στηρίζονται στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη χωρίς αυτό να είναι «κόκκινη σημαία» ή να θεωρείται ανησυχητική εξέλιξη. Απλώς αλλάζει τα παραδοσιακά μοντέλα αξιολόγησης υποψηφίων.
Ο Άνταμ Νίκολ, διευθυντής μάρκετινγκ στην εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Randstad, με έδρα το Λούτον στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέει πως οι διευθυντές που δεν έχουν πολύ χρόνο ίσως να μη διακρίνουν εάν μια συνοδευτική επιστολή έχει γραφτεί από υποψήφιο ή από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης: «Η γλώσσα που παράγεται από το ChatGPT ρέει, αν και είναι στερεοτυπική. Δεν έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα ούτε προσωπικότητα».
Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος λέει πως δεν θα το εκλάμβανε απαραιτήτως ως εξαπάτηση: «Βοηθάει όσους δεν έχουν έφεση στο γράψιμο να συντάξουν μια καλή περίληψη των κύριων σημείων της καριέρας τους. Είναι η ψηφιακή εκδοχή του να ζητήσουν από έναν φίλο τους να επιμεληθεί το βιογραφικό τους».
Ο Νίκολ λέει πως οι υπεύθυνοι προσλήψεων ήδη στηρίζονται λιγότερο σε παραδοσιακούς τρόπους αξιολόγησης υποψηφίων. «Η συνοδευτική επιστολή δεν παίζει πλέον τόσο μεγάλο ρόλο. Οι υπεύθυνοι διαβάζουν διαγωνίως τα βιογραφικά σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα · φανταστείτε όταν πρόκειται για κείμενο 200 λέξεων. Στην καλύτερη περίπτωση, η συνοδευτική επιστολή είναι απλώς κάτι που συνοδεύει το βιογραφικό. Πρόκειται, ουσιαστικά, για κάτι παρωχημένο», σημειώνει ο ίδιος.
Αντίθετα, ο Νίκολ λέει πως οι υπεύθυνοι προσλήψεων όλο και περισσότερο προτιμούν να κοιτούν τους λογαριασμούς του υποψήφιου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το προφίλ του LinkedIn για να καταλάβουν την προσωπικότητά του. Και καθώς όλο και περισσότεροι υποψήφιοι χρησιμοποιούν γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να συντάξουν την επιστολή τους, αυτό το στοιχείο των αιτήσεων γίνεται όλο και λιγότερο σημαντικό.
Οι ειδικοί λένε πως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού.
Για παράδειγμα, οι εργοδότες ίσως υιοθετήσουν πιο αυστηρά συστήματα αξιολόγησης. «Το θέμα είναι να εξετάζουν και να αξιολογούν αυτό που δεν μπορούν να κάνουν οι μηχανές. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιήσει δεδομένα με ενδιαφέροντα τρόπο, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δημιουργική. Δουλεύει μόνο με ό,τι ήδη υπάρχει. Έτσι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τρόπους αξιολόγησης που απαιτούν μεγαλύτερη δημιουργικότητα και αφαιρετική σκέψη από τον υποψήφιο», αναφέρει ο Μίλερ.
Επιπρόσθετα, ίσως δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εξέταση υποψηφίων πρόσωπο με πρόσωπο, εκτιμά η Μπρουκ Γουέντλ, συνεργάτιδα της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey & Company, με έδρα την Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ: «Αντί για τη συνοδευτική επιστολή, που συνήθως δεν παρέχει πολλές σημαντικές πληροφορίες που να βοηθήσουν στη λήψη απόφασης για πρόσληψη, οι εργοδότες εστιάζουν στο αν ο υποψήφιος ταιριάζει με την κουλτούρα της εταιρείας και στις κοινωνικές δεξιότητές του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης».
Επιπλέον, κάποιοι υπεύθυνοι προσλήψεων ήδη αξιοποιούν νέα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να εκτιμήσουν τα προσόντα των υποψηφίων, με μεθόδους αξιολόγησης δεξιοτήτων και προσωπικότητας οι οποίες χρησιμοποιούν στοιχεία κατανόησης συμπεριφοράς που βασίζονται σε δεδομένα, με στόχο να αντιστοιχίσουν τον υποψήφιο με συγκεκριμένη θέση εργασίας και να αποκαλύψουν τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Αυτού του είδους οι αναδυόμενες πλατφόρμες, που δίνουν στους υπεύθυνους προσλήψεων περισσότερα δεδομένα για τους υποψήφιους, θα συμβάλουν και αυτές με τη σειρά τους στον μετασχηματισμό της διαδικασίας προσλήψεων, ειδικά καθώς «μετακινούμαστε από την πρόσληψη με κριτήριο τα διπλώματα σε εκείνη με κριτήριο τις δεξιότητες», όπως λέει η Γουέντλ. Και αυτή ίσως να είναι μόνο η αρχή των μεγάλων αλλαγών που έπονται.
Πηγή: ΕΡΤ