Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Βερμούδων, Φλόριντα και Πουέρτο Ρίκο αποκαλείται συχνά ως το «Τρίγωνο του Διαβόλου». Φυσικά είναι το γνωστό «Τρίγωνο των Βερμούδων» που εδώ και 70 και πλέον χρόνια συνοδεύεται από μια πολύ αρνητική φήμη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού εξαφανίσεων πλοίων και αεροσκαφών, για τις οποίες δεν δόθηκαν επαρκείς και πειστικές απαντήσεις.
Τώρα όμως ένας επιστήμονας ισχυρίζεται πως έχει «λύσει» το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων ή μάλλον καλύτερα, υποστηρίζει πως δεν απαιτείται καν λύση αφού δεν υπήρξε ποτέ κανέναν μυστήριο.
Ο Karl Kruszelnicki, ένας Αυστραλός επιστήμονας, κατέρριψε τον μύθο σχετικά με τον μεγάλο αριθμό εξαφανίσεων, δηλώνοντας το πιο κοινό αλλά και «απλό» επιστημονικό γεγονός.
Σύμφωνα με τον Kruszelnicki, τα άλυτα μυστήρια του Τριγώνου των Βερμούδων οφείλονται πιθανότατα σε «ανθρώπινα λάθη και κακές καιρικές συνθήκες» λόγω της εγγύτητας του τριγώνου με τον ισημερινό
Ο Αυστραλός επιστήμονας δήλωσε: «Βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό, κοντά σε ένα πλούσιο μέρος του κόσμου -την Αμερική- επομένως έχεις πολλή κίνηση».
Τα πλοία και τα αεροσκάφη εξαφανίζονται εξαιτίας ανθρώπινων λαθών κατά τον χειρισμό, εξαιτίας λάθος εκτιμήσεων, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών κοκ. Όπως δηλαδή συμβαίνει και με όλα τα άλλα πλοία και αεροσκάφη που χάνονται ανά τον κόσμο.
Η αιτία δε που ο αριθμός των εξαφανίσεων είναι μεγαλύτερος στην συγκεκριμένη περιοχή έχει να κάνει με ένα πολύ απλό καταγεγραμμένο δεδομένο: πρόκειται για μια τεράστια έκταση 700.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, την οποία διασχίζει ένας πολύ μεγάλος- και μάλιστα μεγαλύτερος συγκριτικά με άλλες περιοχές- αριθμός πλοίων και αεροσκαφών.
«Σύμφωνα με τους Lloyd’s του Λονδίνου και την Αμερικανική Ακτοφυλακή τα ποσοστά των “εξαφανισμένων” πλοίων και αεροσκαφών είναι ίδια όπως και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο», συμπλήρωσε.
Ο Kruszelnicki αναφέρθηκε επίσης στην πτήση 19, ίσως την πιο διάσημη από όλες τις εξαφανίσεις στο «Τρίγωνο των Βερμούδων». Η πτήση 19 αποτελούνταν από πέντε αεροπλάνα που απογειώθηκαν από το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, στις 5 Δεκεμβρίου το 1945 με συνολικά 14 μέλη πληρώματος.
Τα βομβαρδιστικά TBM Avenger του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτελούσαν μια δίωρη αποστολή ρουτίνας και εκπαίδευσης, αλλά η βάση τους, σύντομα έχασε την επαφή και με τα πέντε αεροπλάνα. Τα αεροσκάφη εξαφανίστηκαν, μαζί με όλα τα μέλη του πληρώματος και δεν βρέθηκαν ποτέ συντρίμμια.
Ένα υδροπλάνο PBM-Mariner που εστάλη για αποστολή έρευνας και διάσωσης για να βρει την Πτήση 19, εξαφανίστηκε κι αυτό επίσης όπως και τα 13 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό.
Ο Kruszelnicki όμως επιμένει ότι η εξαφάνιση της πτήσης 19 ήταν πιθανότατα λόγω των 15 μέτρων κυμάτων που λυσσομανούσαν στον Ατλαντικό εκείνη την ημέρα, παρά τις αναφορές για «ιδανικές συνθήκες πτήσης». Επιπρόσθετα, σημείωσε πως ο Υπολοχαγός Τσαρλς Τέιλορ, ο αρχηγός της πτήσης 19, ήταν ο μόνος έμπειρος πιλότος, αν και αυτός είχε υποπέσει σε σφάλματα.
«Ο Υπολοχαγός Τέιλορ έφτασε με hangover στη βάση, πέταξε χωρίς ρολόι και είχε βεβαρημένο ιστορικό. Είχε χάσει το αεροπλάνο του δύο φορές πριν». Ο Kruszelnicki συνέχισε λέγοντας πως ο Taylor ήταν πεπεισμένος ότι το αεροπλάνο του έπρεπε να πετάξει ανατολικά. Ένας (κατώτερος από αυτόν) πιλότος όμως πρότεινε να στρίψουν δυτικά. Ο Τέιλορ απέρριψε τη δεύτερη γνώμη και η περίπολος συνέχισε ανατολικά, πιο μέσα στον Ατλαντικό.