Η προοπτική του να αποσπούμε ενέργεια από τα αστέρια, ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, αφού επιστήμονες σημείωσαν ένα νέο ρεκόρ συλλογής ενέργειας, η οποία απελευθερώθηκε από ανεξάρτητη έκρηξη αστεριών. Ερευνητές στο Joint European Torus (JET), διεξήγαγαν ένα πείραμα στο Oxfordshire, ενεργοποιώντας 59 κιλοβατώρες θερμότητας – που ισούνται με 14 κιλά TNT, κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης πέντε δευτερολέπτων, η οποία είναι διπλάσια μεγαλύτερη από το ρεκόρ των 21.7 κιλοβατώρων που ενεργοποιήθηκαν σε ανάλογο πείραμα το 1997, στην ίδια εγκατάσταση.

Το επίτευγμα ανακοινώθηκε την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022 και είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και πειραμάτων δυο δεκαετιών, στο Culham Centre for Fusion Energy. Αποτελεί μάλιστα ορόσημο για την ανάπτυξη αυτής της βιώσιμης πηγής ενέργειας, χαμηλής σε άνθρακα.

Το JET, σε σχήμα ντόνατ, έχει κατασκευαστεί ώστε να περιέχει πλάσμα ή υψηλά ιονισμένα αέρια, τα οποία θερμαίνονται στους 150 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 10 φορές πιο πάνω σε θερμοκρασία αυτήν στο κέντρο του ήλιου.

NASA: Αστροναύτες εκπαιδεύονται για την αποστολή στη Σελήνη κάτω από το νερό

Σε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες, ο ατομικός πυρήνας, μπορεί να συμπτυχθεί ώστε να δημιουργήσει νέα στοιχεία και να απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Του ίδιου τύπου εκρήξεις, πυροδοτούν τον ήλιο, ωστόσο είναι αισθητά χαμηλότερες σε θερμοκρασία.

Ο δρ. Mark Wenman, μελετητής των πυρηνικών υλών στο Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει πως παρότι το πείραμα απελευθέρωσε πυρηνική ενέργεια για μόλις πέντε δεύτερα, απέδειξε πως το συγκεκριμένο καύσιμο μπορεί να καεί με βιώσιμο τρόπο. «Έχει περάσει κάποιο διάστημα από τότε που παράχθηκε τέτοιου είδους ενέργεια σε αυτόν τον βαθμό και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς την αξιοπιστία και την βιωσιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας για μελλοντική χρήση.

Πηγή: The Guardian