Ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον, ανακοίνωσε ότι η Δρ. Νίκολα Φοξ θα αναλάβει επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών του οργανισμού στην Ουάσινγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (27/02).

Από την πλευρά του, ο Μπιλ Νέλσον ανέφερε για τη Δρ. Νίκολα Φοξ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της NASA, το εξής: «Ως διευθύντρια του Τμήματος Ηλιοφυσικής μας, η Νίκι (σ.σ. Φοξ) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επέκταση των επιπτώσεων και της ευαισθητοποίησης των αποστολών ηλιακής εξερεύνησης της NASA και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί της, καθώς φέρνει τα ταλέντα, την τεχνογνωσία και το πάθος της στο νέο της ρόλο. Είμαστε όλοι ευγνώμονες για την προσωρινή ηγεσία της Σάντρα Κόνελι, η οποία έχει κάνει απίστευτη δουλειά επιβλέποντας τις εν εξελίξει αποστολές κατά τους τελευταίους δύο μήνες».

Επίσης, ως επικεφαλής της NASA για την Επιστήμη, το χαρτοφυλάκιο της Νίκολα Φοξ περιλαμβάνει περισσότερες από 100 αποστολές της NASA για την εξερεύνηση των μυστικών του σύμπαντος, δηλαδή αποστολές που αξιολογούν ερωτήματα τόσο εκτεταμένα όσο το πώς σχηματίζονται οι τυφώνες στη Γη, πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε αστροναύτες στη Σελήνη και αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν. Θα είναι, επίσης, υπεύθυνη για την προώθηση μιας περιεκτικής, φιλόξενης ατμόσφαιρας και την υποστήριξη μιας ποικιλόμορφης ομάδας επιστημόνων και μηχανικών σε όλη τη χώρα σε όλα τα στάδια της καριέρας τους.

H Δρ. Νίκολα Φοξ θα ηγηθεί της επιστημονικής διεύθυνσης της NASA, μίας μονάδας με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλέπει μερικά από τα πιο γνωστά προγράμματα του οργανισμού, από το ρομποτικό κυνήγι για ενδεχόμενη ύπαρξη ζωής στον πλανήτη Άρη μέχρι την εξερεύνηση μακρινών γαλαξιών με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Θα επιβλέπει, επίσης, μία ομάδα μελέτης της NASA που συγκροτήθηκε το 2022 για να βοηθήσει τον αμερικανικό στρατό να ανιχνεύσει και να χαρακτηρίσει τα UFO ή τα λεγόμενα Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα (UAP), δηλαδή μυστηριώδη αντικείμενα που ο Λευκός Οίκος και οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου θεωρούν ως απειλή για τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Το βιογραφικό της Δρ. Νίκολα Φοξ

Η Δρ. Νίκολα Φοξ γεννήθηκε στο Χίτσιν του Χερτφορντσάιρ στην Αγγλία, το οποίο βρίσκεται περίπου 64 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου. Αποφοίτησε από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου (Imperial College) με πτυχίο Φυσικής. Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Τηλεματική και τις Δορυφορικές Επικοινωνίες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Imperial College για να ολοκληρώσει το διδακτορικό της στη Φυσική του Διαστήματος και της Ατμόσφαιρας. Έχει, επίσης, εργαστεί κατά το παρελθόν στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρντ της NASA στο Μέριλαντ, κατακτώντας διάφορα βραβεία του οργανισμού για εξαιρετικές επιδόσεις.

Δρ. Νίκολα Φοξ, NASA
Η Δρ. Νίκολα Φοξ | Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια

Μέχρι τον Αύγουστο του 2018, η Δρ. Νίκολα Φοξ εργαζόταν στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins του Μέριλαντ, όπου ήταν επικεφαλής επιστήμονας Ηλιοφυσικής και επιστήμονας του προγράμματος «Parker Solar Probe» της NASA – της πρώτης αποστολής της ανθρωπότητας σε ένα άστρο. Ακόμα, η ίδια έχει εκτεταμένη εμπειρία σε έργα, προγράμματα και εποπτεία, μιας και έχει διατελέσει αναπληρώτρια επιστήμονας έργου για τα «Van Allen Probes» και επιχειρησιακή επιστήμονας για το διεθνές πρόγραμμα «Solar Terrestrial Physics». Έχει συγγράψει πολυάριθμα επιστημονικά άρθρα και εργασίες, ενώ έχει πραγματοποιήσει επιστημονικές παρουσιάσεις σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την έρευνά της, ασχολείται έντονα και με δραστηριότητες επιστημονικής εκπαίδευσης και προβολής.

Πλέον, λοιπόν, η Δρ. Νίκολα Φοξ είναι Διευθύντρια του Τμήματος Ηλιοφυσικής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών στην έδρα της NASA, στην Ουάσιγκτον. Η Ηλιοφυσική δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του πιο σημαντικού και ζωογόνου άστρου της Γης, αλλά η μελέτη των βασικών διαστημικών φαινομένων και διεργασιών υποστηρίζει την επίγνωση της κατάστασης για την καλύτερη προστασία των αστροναυτών, των δορυφόρων και των ρομποτικών αποστολών που εξερευνούν το ηλιακό σύστημα και πέρα από αυτό.

Πώς άρχισε η αγάπη της για το διάστημα

Η αγάπη της Δρ. Νίκολα Φοξ για το διάστημα, σύμφωνα με την ίδια, προέκυψε το βράδυ που ο Νιλ Άρμστρονγκ πάτησε στη Σελήνη, κάνοντας ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα. Το συγκεκριμένο γεγονός έγινε το 1969.

Συγκεκριμένα, η Δρ. Νίκολα Φοξ έχει αναφέρει πως όταν ήταν 9 μηνών, ο Νιλ Άρμστρονγκ περπάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αγγλία. Επίσης, η ίδια έχει πει, σύμφωνα Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια: «Προφανώς ήμουν ανήσυχη στην κούνια μου και έτσι ο πατέρας μου με έβαλε μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσω αυτό το σημαντικό γεγονός. Ο ίδιος σχολίαζε καθ’ όλη τη διάρκεια και τώρα παίρνει τα εύσημα για το ενδιαφέρον μου για το διάστημα. Όταν ήμουν μικρό παιδί, μου εξηγούσε πώς οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο και μου έδειχνε τα αστέρια και τους πλανήτες τη νύχτα».

Ακόμα, η Δρ. Νίκολα Φοξ σημείωσε: «Η πρώτη μου ανάμνηση σχετικά με τον Ήλιο είναι ότι έμαθα ότι είναι ένα αστέρι και ότι η Γη περιστρέφεται γύρω του. Ενδιαφέρθηκα για την επιστήμη μέσω της αγάπης του πατέρα μου για ό,τι έχει σχέση με το διάστημα και την εξερεύνηση του διαστήματος, ιδίως για τα προγράμματα “Mercury” και “Apollo”. Αυτό, όμως, που τελικά με ενέπνευσε να γίνω φυσικός, ήταν η θέαση ενός σέλαος στην Αλάσκα».

Photos credits: NASA