Έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες οι ψυχοδηλωτικές ουσίες στιγματίστηκαν, κρίθηκαν ως εθιστικές, επικίνδυνες και καταστροφικές, το τοπίο δείχνει να αλλάζει.

Το ενδιαφέρον των ερευνητών για τις θεραπευτικές ιδιότητες των ψυχοδηλωτικών ουσιών δεν είναι καινούργιο. Περισσότερες από 1.000 σχετικές μελέτες ξεκίνησαν στις ΗΠΑ μεταξύ των μέσων της δεκαετίας του 1950 και των αρχών της δεκαετίας του 1970, αλλά η συσχέτιση των ουσιών αυτών με την κουλτούρα των χίπις οδήγησε στον πρόωρο τερματισμό των μελετών, καθώς οι ουσίες αντιμετωπίστηκαν ως ακόμη ένα στοιχείο της «ελευθεριότητας» και των ανοιχτά αντιπολεμικών και αντικυβερνητικών ιδεών των χίπις, το οποίο έπρεπε να ελεγχθεί.

Τα τελευταία χρόνια, σε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο έγκριτα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το NYU, το Τζονς Χόπκινς, το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου στο Λονδίνο και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, πραγματοποιούνται κλινικές μελέτες στις οποίες ερευνώνται τα οφέλη από τη χρήση της ψυχοκυλίνης σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη, εθισμό ή αντιμετωπίζουν κάποια ανίατη νόσο.

Πρόσφατα μια νέα μελέτη δείχνει τις αντιδράσεις στον εγκέφαλο σε άτομα που έλαβαν ψιλοκυβίνη σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Η πιο πάνω εικόνα προέρχεται από δεκάδες σαρώσεις εγκεφάλων – MRI – ατόμων που πήραν ψιλοκυβίνη, την ένωση στα «μαγικά μανιτάρια». Την ψιλοκυβίνη χορήγησαν στους συμετέχοντες ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις.

Η καλειδοσκοπική δίνη των χρωμάτων που κατέγραψαν είναι ουσιαστικά ένας θερμικός χάρτης των αλλαγών του εγκεφάλου, με τις κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες αποχρώσεις να αντικατοπτρίζουν μια σημαντική απόκλιση από τα κανονικά πρότυπα δραστηριότητας.

Το μπλε και το πράσινο αντικατοπτρίζουν τη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα που συμβαίνει στα λεγόμενα λειτουργικά δίκτυα, τις νευρικές οδούς επικοινωνίας που συνδέουν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Οι σαρώσεις, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, προσφέρουν μια σπάνια ματιά στην άγρια «νευρική καταιγίδα» που σχετίζεται με ψυχοτρόπα φάρμακα. Οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να παράσχουν έναν πιθανό οδικό χάρτη για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ψυχεδελικές ενώσεις όπως η ψιλοκυβίνη, το LSD και το MDMA μπορούν να οδηγήσουν σε διαρκή ανακούφιση από την κατάθλιψη, το άγχος και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας.

«Η ψιλοκυβίνη, σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που έχουμε δοκιμάσει, έχει αυτή την τεράστια επίδραση σε ολόκληρο τον εγκέφαλο που ήταν αρκετά απροσδόκητη», δήλωσε ο Δρ Νίκο Ντοσενμπάχ, καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Ήταν αρκετά σοκαριστικό όταν είδαμε το μέγεθος του αποτελέσματος».

Η μελέτη περιελάμβανε επτά υγιείς ενήλικες στους οποίους χορηγήθηκε είτε μία εφάπαξ δόση ψιλοκυβίνης είτε εικονικό φάρμακο με τη μορφή μεθυλφαινιδάτης. Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε συνολικά σε 18 τομογραφίες εγκεφάλου, που ελήφθησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αρχική δοσολογία.

Τέσσερις συμμετέχοντες επέστρεψαν έξι μήνες αργότερα για μια επιπλέον συνεδρία ψιλοκυβίνης.

Αν και οι σαρώσεις εκείνων που έλαβαν μεθυλφαινιδάτη έδειξαν οξείες αλλαγές στα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας, η νευρική διαταραχή μεταξύ εκείνων που έλαβαν ψιλοκυβίνη ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη, διαπίστωσε η μελέτη.

Μεγάλο μέρος αυτής της διαταραχής συνέβη σε μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ενδοσκοπική σκέψη, όπως η ονειροπόληση και η ανάμνηση. Αυτές οι περιοχές βοηθούν τα άτομα να ορίσουν την αίσθηση του εαυτού τους.

Ίσως πιο εκπληκτικές ήταν οι σαρώσεις που έγιναν μέρες και εβδομάδες αργότερα. Έδειξαν ότι οι εγκέφαλοι εκείνων που έλαβαν ψιλοκυβίνη είχαν επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στο φυσιολογικό, αλλά παρέμεινε μια μικρή και σημαντική αλλαγή που υποδηλώνει ότι τα αποτελέσματα του φαρμάκου παρέμειναν πολύ καιρό μετά την έξοδο της ψιλοκυβίνης από το σώμα του ατόμου.

Ο Δρ Γιαν Ραμαεκέρς, καθηγητής ψυχοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι οι σαρώσεις που δείχνουν ότι το φάρμακο είχε παρατεταμένες επιδράσεις συσχετίστηκαν με ανεπίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα οφέλη ορισμένων ψυχεδελικών θεραπειών δεν ήταν μόνιμα. «Οι θεραπείες με ψιλοκυβίνη, παρόλο που είναι αποτελεσματικές, δεν διαρκούν για πάντα», είπε. «Κάποια στιγμή, πρέπει να ξαναγίνουν».

Ο Δρ Τζοσουά Σίγκερ, νευροεπιστήμονας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ψιλοκυβίνη φαίνεται να διαταράσσει το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου, ένα διασυνδεδεμένο σύνολο περιοχών που συνήθως είναι ενεργές όταν ο εγκέφαλος δεν επικεντρώνεται σε κάτι συγκεκριμένο. Αντίθετα, το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας παρέμεινε σταθερό στους συμμετέχοντες που έλαβαν τη μεθυλφαινιδάτη.

Η Σεγίντα Σαγιάλι, γνωστική νευροεπιστήμονας στο Κέντρο Ψυχεδελικής και Συνειδησιακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς , η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από τις εικόνες που έδειξαν μια αξιοσημείωτη αλλαγή όταν οι συμμετέχοντες στην ψιλοκυβίνη κλήθηκαν να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις που τους ανάγκασαν να επικεντρωθούν σε αυτό που συνέβαινε γύρω τους.

Ο Δρ Σίγκερ δήλωσε ότι η «ανακατεμένη» εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν πιθανότατα ένας οδηγός της νευροπλαστικότητας, η ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέους τρόπους σκέψης και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρόπου με τον οποίο η ψυχεδελική ιατρική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αφαιρέσουν καταστροφικά μοτίβα σκέψης. «Σχεδόν σε κάνει διαφορετικό άνθρωπο, να το πω έτσι», είπε.

Η μελέτη, λέει ο ίδιος, δίνει βάρος στην ιδέα ότι η ψυχεδελική εμπειρία είναι ένα ουσιαστικό μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Ενώ μια τέτοια υπόθεση μπορεί να φαίνεται αυτονόητη, δεν είναι καθολικά αποδεκτή μεταξύ των ψυχεδελικών ερευνητών, μερικοί από τους οποίους εργάζονται για την ανάπτυξη νέων ενώσεων που παρέχουν τα οφέλη των ψυχεδελικών φαρμάκων χωρίς τα αποπροσανατολιστικά αποτελέσματα.

Ο Δρ Σίγκερ δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμεύσουν για να αντιμετωπίσουν μια θεωρία που προωθείται από ορισμένους ερευνητές που τοποθετεί έναν τεράστιο ρόλο στο φαινόμενο πλασέμπο, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων σε ψυχεδελικές μελέτες παραδοσιακά αναφέρουν βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία παρά το γεγονός ότι δεν έλαβαν ψυχοδραστικό φάρμακο.

«Το να είσαι σε θέση να δείξεις έναν νευροβιολογικό μηχανισμό που λέει, έλα, αυτό επηρεάζει πραγματικά τον εγκέφαλο, δίνει μεγαλύτερο πάτημα στο επιχείρημα ότι αυτό δεν είναι μόνο το φαινόμενο πλασέμπο», είπε. «Δείχνει ότι αυτά τα φάρμακα δημιουργούν μόνιμες αλλαγές στον εγκέφαλο».

Πηγή: The New York Times