Ένα ερώτημα ταλανίζει τους περισσότερους χρήστες του Twitter τις τελευταίες ημέρες: Τι θα κάνει ο Elon Musk με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης; Αν και το τι ακριβώς σκέφτεται ο δισεκατομμυριούχος CEO της Tesla δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει μέχρι τώρα, το σίγουρο είναι πως θα οδηγήσει το Twitter στις προτιμήσεις του.

Πάντως, αυτό που έχει γίνει γνωστό και επρόκειτο να κάνει μόλις το αποκτήσει, είναι να σβήσει όλα τα ψεύτικα προφίλ. Θα ζητήσει από τους χρήστες να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους σε πρώτη φάση, ενώ ενδεχομένως να συνεχίσει να επιτρέπει τα ψευδώνυμα, με την προϋπόθεση να υπάρχει πραγματική φωτογραφία του χρήστη ή «μαρτυρίες» τρίτων, ότι κάποιος συγκεκριμένος λογαριασμός ανήκει σε αληθινό άνθρωπο. Σκοπός του Elon Musk είναι να εκφράζουν όλοι τις δικές τους απόψεις και να φαίνεται ποιοι είναι πίσω από αυτές.

Μια άλλη δυνατότητα για αυτό είναι η επέκταση του προγράμματος επαλήθευσης του Twitter, το οποίο αξιοποιείται συνήθως για τους λογαριασμούς επωνύμων, φορέων ή εταιρειών. Ίσως όλοι οι χρήστες να λάβουν μια ειδοποίηση, βάσει της οποίας θα πρέπει να παρέχουν έναν υπερσύνδεσμο με τον οποίο συνδέονται, μια επίσημη διεύθυνση email ή, όπως αναφέρθηκε, κάποιο δημόσιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας. Αναφέρεται επίσης και το σενάριο σύνδεσης του λογαριασμού με πιστωτική κάρτα.

Η προσπάθεια του Musk να επαληθεύσει τους χρήστες έχει να κάνει και με εκείνους που προωθούν απάτες με κρυπτονομίσματα. Συχνά δεν είναι δύσκολο να βρεις αυτούς τους λογαριασμούς να κρύβονται στις απαντήσεις στα tweets του Musk. Πολλοί προσπαθούν ακόμη και να ανταλλάξουν τη διασημότητά του και να δελεάσουν τους ανυποψίαστους υποδύοντάς τον.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του καλοκαιριού του 2020, όταν ο λογαριασμός του Musk επηρεάστηκε από μια εκτεταμένη εισβολή στο Twitter που είχε ως αποτέλεσμα χρήστες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου, Barack Obama και του Kanye West, να διαδώσουν άθελά τους μια απάτη με bitcoin. Τα spam bots κρυπτονομισμάτων, είπε ο Musk, αντιπροσωπεύουν το «μοναδικό πιο ενοχλητικό πρόβλημα» του Twitter.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στο Twitter

Ως μέρος της λύσης του για την καταπολέμηση των ρομπότ κρυπτονομισμάτων, ο Musk θέλει να διευκολύνει τον διαχωρισμό πραγματικών από ψεύτικων λογαριασμών στο πλαίσιο της πρότασής του για «επαλήθευση της ταυτότητας όλων των πραγματικών ανθρώπων».

Θα μπορούσε επίσης να εξερευνήσει και άλλες μεθόδους, όπως τη σύνδεση λογαριασμών με πιστωτικές κάρτες ή το να βασίζεται περισσότερο σε Captcha για να νικήσει τα bots, δήλωσε η Jillian York, διευθύντρια για τη διεθνή ελευθερία έκφρασης στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation. Όποια μέθοδο κι αν επιλέξει, η York καθώς και άλλοι ειδικοί, είπε ότι ο Musk είναι πιθανό να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις που περιπλέκουν το σχέδιό του που εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες: πρόσβαση και ιδιωτικότητα.

Η πρόσβαση αφορά τη διασφάλιση ότι όλοι οι άνθρωποι που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το Twitter μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα. Με ένα σύστημα που συνδέει λογαριασμούς με πιστωτικές κάρτες, για παράδειγμα, η York είπε ότι το Twitter θα κινδύνευε να αποκλείσει όλους όσους δεν έχουν στην κατοχή τους. Ίσως είναι πολύ νέοι για να έχουν πιστωτική κάρτα ή έχουν κακή πίστωση και δεν μπορούν να λάβουν έγκριση. Ίσως δεν τους αρέσει να ανταλλάσσονται οι συναλλαγές τους με πιστωτικές κάρτες. Η σύνδεση του ελέγχου ταυτότητας με πιστωτική κάρτα θα «αποκλείσει εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε η York.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της ιδιωτικής ζωής. Ενώ πολλοί χρήστες μπορεί να αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, ένα σύστημα που αναγκάζει τους χρήστες να υποβάλλουν τις προσωπικές τους πληροφορίες δημιουργεί ένα μόνο σημείο αποτυχίας. Όχι μόνο περισσότεροι χρήστες θα έπρεπε να εμπιστεύονται το Twitter για να μην κάνει κατάχρηση των προσωπικών τους στοιχείων, αλλά το ίδιο το Twitter θα γινόταν πολύ μεγαλύτερος στόχος για κατασταλτικές κυβερνήσεις ή κυβερνοεγκληματίες με κίνητρο την κλοπή ταυτότητας.

Το ζήτημα της ιδιωτικής ζωής είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε η Natalia Krapiva, δικηγόρος στην ομάδα ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now, «ειδικά για άτομα σε χώρες όπως η Ρωσία, καθώς κι οπουδήποτε υπάρχουν άτομα που διώκονται σοβαρά επειδή επικρίνουν την κυβέρνηση ή καλύπτουν σημαντικά πολιτικά γεγονότα όπως οι διαδηλώσεις, η διαφθορά ή ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Όπως και να ‘χει, μετά από χρόνια δοκιμών και σφαλμάτων, οι τεχνολογικές πλατφόρμες έχουν ήδη αναπτύξει σημαντικά μαθήματα σχετικά με τον έλεγχο ταυτότητας των χρηστών που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον Musk, δήλωσε η York.«Μίλησε πολύ για το πώς θα απαλλαγεί από τα bots, αλλά το Twitter προσπαθεί να το κάνει εδώ και χρόνια και νομίζω ότι σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι εύκολο να λυθεί το πρόβλημα».

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Twitter: Μαζικές απενεργοποιήσεις λογαριασμών μετά την απόκτηση από τον Musk

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το έκανε πάλι το «θαύμα» του