Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που ενδέχεται να αποτελέσει πολύτιμο πόρο για την ανάπτυξη αντιβιοτικών. Η ερευνητική ομάδα από το Ισραήλαπέδειξε ότι ένα μέρος του σώματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ανακύκλωση πρωτεϊνών, διαθέτει έναν μηχανισμό που του επιτρέπει να απελευθερώνει ένα «οπλοστάσιο» χημικών ουσιών ικανών να καταστρέφουν βακτήρια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, ένα μέρος του σώματος που είναι υπεύθυνο για την ανακύκλωση πρωτεϊνών διαθέτει έναν κρυφό μηχανισμό που του επιτρέπει να εκτοξεύει έναν «στρατό» χημικών ουσιών, οι οποίες έχουν την ικανότητα να καταστρέφουν τα βακτήρια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η ανακάλυψη αυτή αλλάζει την αντίληψή μας για το πώς προστατευόμαστε από τις λοιμώξεις, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αναζήτηση αντιβιοτικών για την καταπολέμηση του αυξανόμενου προβλήματος των υπερμικροβίων, που αντιστέκονται στα υπάρχοντα φάρμακα.

Η ανακάλυψη εστιάζει στο πρωτεάσωμα, μια μικροσκοπική δομή που υπάρχει σε κάθε κύτταρο του σώματος. Ο κύριος ρόλος του είναι να διασπά τις παλιές πρωτεΐνες σε μικρότερα κομμάτια, επιτρέποντάς τους να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή νέων.

Ωστόσο, μια σειρά πειραμάτων, τα οποία περιγράφονται αναλυτικά στο περιοδικό Nature, αποκαλύπτει ότι το πρωτεάσωμα μπορεί να ανιχνεύσει πότε ένα κύτταρο έχει μολυνθεί από βακτήρια. Σε αυτή την περίπτωση, αλλάζει τη δομή και τον ρόλο του, μετατρέποντας τις παλιές πρωτεΐνες σε «όπλα» που είναι ικανά να διαλύσουν το εξωτερικό στρώμα των βακτηρίων και να τα καταστρέψουν.

«Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, γιατί ποτέ δεν ξέραμε ότι συνέβαινε. Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό ανοσίας που μας επιτρέπει να έχουμε άμυνα ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις», σημειώνουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας στο BBC. «Συμβαίνει σε όλο το σώμα μας σε όλα τα κύτταρα και δημιουργεί μια εντελώς νέα κατηγορία πιθανών φυσικών αντιβιοτικών».

Η ερευνητική ομάδα ακολούθησε μια διαδικασία που αποκάλεσαν «dumpster diving» για να ανακαλύψουν αυτά τα φυσικά αντιβιοτικά.

Τα αντιβιοτικά αυτά δοκιμάστηκαν σε βακτήρια που καλλιεργούνταν στο εργαστήριο και σε ποντίκια με πνευμονία και σήψη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με εκείνα ορισμένων παραδοσιακών αντιβιοτικών.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν τη λειτουργία του πρωτεασώματος σε κύτταρα στο εργαστήριο, παρατήρησαν ότι τα κύτταρα ήταν πολύ πιο ευάλωτα σε μολύνσεις από βακτήρια, όπως η σαλμονέλα.

«Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό σε αυτό, είναι ότι πρόκειται για μια εντελώς ανεξερεύνητη διαδικασία με την οποία παράγονται μόρια κατά των μικροβίων μέσα στα κύτταρά μας, είναι πολύ σημαντικό και εκπληκτικό».

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η μετατροπή αυτού του προϊόντος σε μια νέα πηγή αντιβιοτικών, αποτελεί μια ιδέα που «χρειάζεται ακόμη να δοκιμαστεί» και θα πάρει χρόνο.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές σε φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.

*Πηγή: BBC

*Photo Credit: Shutterstock