Όσοι από εμάς έχουμε περάσει την πόρτα κάποιου ουρολόγου γνωρίζουμε ότι πρέπει να προσέχουμε για αλλαγές χρώματος στα ούρα μας, καθώς η απώλεια της φυσιολογικής, κιτρινωπής απόχρωσης θα μπορούσε να είναι σημάδι ιατρικού προβλήματος.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να δώσουν μια ακριβή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Επιτέλους, μετά από έρευνα του Dr. Brantley Hall, επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας & Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ μάθαμε ότι το χρυσό χρώμα των ούρων προκαλείται από ένα ένζυμο που ονομάζεται αναγωγάση χολερυθρίνης, το οποίο παράγεται από βακτήρια στο έντερο. Τα ευρήματά των επιστημόνων δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (3 Ιανουαρίου στο περιοδικό Nature Microbiology.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα καθημερινό, βιολογικό φαινόμενο παρέμεινε άλυτο μυστήριο για τόσο καιρό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Brantley Hall.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το χρώμα των ούρων αρχίζει με την διάσπαση των τρισεκατομμυρίων ερυθρών αιμοσφαιρίων, όταν αυτά ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους (συνήθως διαρκεί 120 ημέρες), αναφέρει το Live Science.

Η διάσπασή τους έχει ως υποπροϊόν την χολερυθρίνη, μία χρωστική ουσία με φωτεινό πορτοκαλί χρώμα. Η χολερυθρίνη εκκρίνεται στο έντερο, όπου παραμένει έτοιμη να αποβληθεί από τον οργανισμό.

Εν όσω, όμως, βρίσκεται η χολερυθρίνη στο έντερο, τα μικρόβιά του την διασπούν σε άλλα μόρια. «Τα μικρόβια του εντέρου κωδικοποιούν ένα ένζυμο που λέγεται ρεντουκτάση της χολερυθρίνης. Αυτή μετατρέπει την χολερυθρίνη σε ένα άχρωμο υποπροϊόν που λέγεται ουροχολινογόνο», εξήγησε ο Dr. Hall. «Αυτό με τη σειρά του διασπάται σε ένα άλλο μόριο που λέγεται ουρολιθίνη».

Αυτό το τελευταίο μόριο, η ουρολιθίνη, ευθύνεται για το κίτρινο χρώμα που έχουν τα ούρα μας, προσθέτει.

Εκτός πάντως από το χρώμα των ούρων, η ανακάλυψη αυτή συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση ορισμένων ασθενειών.

Παραδείγματος χάριν, ο Dr. Hall και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι τα νεογέννητα και οι πάσχοντες από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου δεν διαθέτουν ρεντουκτάση της χολερυθρίνης.

Η ανεπάρκειά της ενδέχεται να συμβάλλει στον ίκτερο των νεογέννητων βρεφών. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με την χολολιθίαση (πέτρες στη χολή).

«Τώρα που ανακαλύψαμε αυτό το ένζυμο, μπορούμε να διερευνήσουμε εάν τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν τα επίπεδα χολερυθρίνης που κυκλοφορούν στο αίμα. Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε καλύτερα παθήσεις όπως ο ίκτερος. Στην πραγματικότητα, αυτή η ανακάλυψη αποτελεί τα θεμέλια για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση ήπατος-εντέρου», τόνισε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Xiaofang Jiang, από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay