Πολύ θετικά τα αποτελέσματα εργαστηρίων στις ΗΠΑ για την εξ’ολοκλήρου τεχνητού κοτόπουλου.
Το καινούργιο αυτό προϊόν κρέατος πουλερικών ξεπέρασε και το πρώτο και σημαντικότερο εμπόδιο για να φτάσει στα τραπέζια των Αμερικανών καθώς έλαβε και έγκριση από τον αμερικανικό τομέα τροφίμων και φαρμάκων, FDA.
Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί τεχνητά, χωρίς να «χυθεί αίμα», χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα, και η εταιρεία παραγωγής του είναι η καλιφορνέζικη startup Upside Foods.
.@inafried asks how UPSIDE Foods grows meat in a lab: So you start with a few million cells … from a healthy animal. And that’s the last time a living animal is involved?
CEO Uma Valeti: That’s correct. #AxiosOnHBO pic.twitter.com/bLcmsERnOM
— Axios (@axios) November 22, 2021
Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ορισμένες περιοχές του κόσμου είναι ήδη εφικτό να αγοράσει κανείς κρέας που έχει καλλιεργηθεί σε εργαστήριο. Πριν από δύο χρόνια, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την πώληση ενός προϊόντος συνθετικού κρέατος, των κοτομπουκιών που παράγει η εταιρεία Eat Just Inc.
Η εταιρεία Upside Foods, η πρώτη που κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη έγκριση στις ΗΠΑ, παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα, χρησιμοποιώντας ζωικά κύτταρα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην παραγωγή αυτών των καινοτόμων ειδών.
«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ο τρόπος που τρεφόμαστε σήμερα είναι ο ιδανικός. Αλλάζουμε τους κανόνες. Αποσυνδέουμε το κρέας από το ζώο» εξήγησε ο Δρ. Ούμα Βαλέτι, συνιδρυτής της εταιρείας Upside Foods και καρδιολόγος, στη δημοσιογράφο των New York Times Κιμ Σέβερσον, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας νωρίτερα φέτος για να δοκιμάσει το συνθετικό κοτόπουλο.
Σύμφωνα με την ίδια, ένα από τα προϊόντα που δοκίμασε δημιουργήθηκε από ιστό που είχε αναπτύξει κοντές ίνες κρέατος και στη συνέχεια είχε συμπιεστεί σε πλαστικά καλούπια για να μοιάζει στο μέγεθος και στο σχήμα με μικρό στήθος κοτόπουλου. Η υφή του ήταν αρκετά πιο μαλακή από το κανονικό στήθος κοτόπουλου και διέφερε αρκετά ο τρόπος με τον οποίο «αντιδρούσε» στο ψήσιμο.
Όσο για τη γεύση του, λέει ότι ήταν αρκετά πιο έντονη από εκείνη του συνηθισμένου στήθους κοτόπουλου που αγοράζει κανείς στο σούπερ μάρκετ.
Το «εργαστηριακό» αυτό κοτόπουλο θα δώσει μεγάλο πάτημα στους χορτοφάγους και vegan καταναλωτές, καθώς θα προστεθεί άλλη μια επιλογή στο διατροφολόγιό τους.
Ακόμη, πρόκειται για μια τροφή που θα είναι σημαντικά πιο «πράσινη», αφού η εκτροφή κρέατος είναι αποδεδειγμένα πιο επιζήμια για το περιβάλλον από ότι αυτή των φυτικών τροφών που της αντικαθιστούν, ακόμη και εάν είναι κατασκευασμένες σε εργαστήριο.
Το μόνο αρνητικό του όλου αυτού εγχειρήματος είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πότε και πώς αυτές οι εταιρείες θα αποκτήσουν την τεχνολογία και τα εργοστάσια που θα επιτρέπουν την παραγωγή εμπορικά βιώσιμων ποσοτήτων κρέατος, σε τιμές προσιτές για τον μέσο καταναλωτή.
Επιπλέον, πολλοί που αντιτίθενται στο τεχνητό κρέας κάνουν λόγο για «ακούσια δημιουργία νέων αλλεργιογόνων».