Μετά την ανακάλυψη απολιθωμένων οστών που ανήκαν σε μια φάλαινα πριν από 39 εκατομμύρια χρόνια, οι επιστήμονες κατέληξαν πως πρόκειται για το βαρύτερο ζώο στην ιστορία.
Μέχρι τώρα το πιο βαρύ ζώο ήταν οι μπλε φάλαινες αλλά πλέον η φάλαινα «Perucetus» είναι το πιο βαρύ αφού υπολογίζεται ότι ζύγιζε γύρω εκατοντάδες τόνους, με κάποιους βέβαια να υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα οστά πριν γίνει η εκτίμηση.
Το σκελετικό υλικό που βρέθηκε στο νότιο Περού, αποτελείται από 13 σπονδύλους, τέσσερις πλευρές και ένα οστό ισχίου, ενώ εκτιμάται ότι έχει ηλικία περίπου 39 εκατομμυρίων ετών. Οι μελετητές υπολόγισαν ότι είχε μήκος περίπου 20 μέτρα και σωματική μάζα μεταξύ 85 και 340 τόνων. Πιθανότατα ζούσε κοντά στην ακτή.
Όλα τα απολιθώματα που βρέθηκαν ήταν εντυπωσιακά πυκνά και παράξενα παχύρρευστα, καθιστώντας δύσκολο να καταλάβουμε σε τι είδους ζώο ανήκαν. Μόνο η λεκάνη αποκάλυψε τι ακριβώς είχαν βρει οι επιστήμονες.
Σε αντίθεση με τα άλλα οστά, η λεκάνη ήταν μικρή και διαμορφωμένη με λεπτότητα. Είχε κορυφές και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που αποκάλυψαν ότι ανήκαν σε φάλαινα. Συγκεκριμένα, από ένα πρώιμο κλάδο του εξελικτικού δέντρου των φαλαινών.
Σύμφωνα με την New York Times, η φάλαινα εξελίχθηκε από χερσαίο θηλαστικό σε μέγεθος σκύλου πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Μερικά από τα πρώτα είδη εξέλιξαν κοντά άκρα και πιθανότατα οδήγησαν σε μια ύπαρξη σαν φώκια, κυνηγώντας ψάρια και στη συνέχεια τραβούσαν τον εαυτό τους στην ακτή για να αναπαραχθούν.
Σημειώνεται ότι το αρχείο απολιθωμάτων των κητωδών (υποκατηγορία των θηλαστικών που περιλαμβάνει το δελφίνι, τη φάλαινα και τη φώκια) έχει μεγάλη σημασία για την τεκμηρίωση της εξελικτικής ιστορίας των θηλαστικών, όταν ορισμένα χερσαία ζώα επέστρεφαν στον ωκεανό.