Σύμφωνα με μια δήλωση που κυκλοφόρησε από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt, οι πρόγονοί μας που ζούσαν στη σημερινή Ευρώπη πριν από περίπου 250.000 χρόνια, χρησιμοποιούσαν τη φωτιά για μαγείρεμα, θέρμανση και ως τρόπο άμυνας.

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον γεωχημικό Clayton Magill του Πανεπιστημίου Heriot-Watt και τους αρχαιολόγους Susana Rubio-Jara και Joaquín Panera του Πανεπιστημίου Complutense, ανέλυσαν τα ερείπια μιας πυρκαγιάς από το Valdocarros II, έναν αρχαιολογικό χώρο στην κεντρική Ισπανία. Υπολόγισαν έτσι, ότι η φωτιά χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να περικυκλώσει κάτι, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει και έλεγξαν τη φωτιά, εξήγησε ο Magill.

Εστίες φωτιάς, εικάζεται ότι χρησιμοποιούνταν σε χώρους ύπνου ή καθιστικού, σε κουζίνα ή σε χώρους φτιαγμένους για τα ζώα. Η χημική σύνθεση των απανθρακωμένων υπολειμμάτων υποδηλώνει επίσης ότι ορισμένα είδη ξύλου είχαν επιλεγεί για τη θερμότητα, λόγω έλλειψης καπνού κατά την καύση. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα αναλύσουν πέτρινα εργαλεία που βρέθηκαν κοντά σε πρώιμες εστίες και θα αναζητήσουν τους τρόπους μεταχείρισης κρεάτων και φυτών. «Θέλουμε να καταλάβουμε αν η επιλεκτική ή εξειδικευμένη χρήση εργαλείων είναι κάτι που θα έπρεπε τουλάχιστον θεωρητικά να συμβαδίζει με τον έλεγχο της πυρκαγιάς», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Magill.