Αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά (G7) θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να εξετάσουν τα ζητήματα που θέτουν εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), όπως το ChatGPT, ανακοίνωσε σήμερα η Ιαπωνία.
Οι ηγέτες των G7, στην οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και η Ιαπωνία, συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να δημιουργήσουν διακυβερνητικό φόρουμ με την ονομασία “Διαδικασία της Χιροσίμα για την AI” για να συζητήσει ζητήματα που άπτονται των γρήγορα αναπτυσσόμενων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των G7 θα έχουν την πρώτη συνάντησή τους εργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη στις 30 Μαΐου και θα εξετάσουν ζητήματα, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η παραπληροφόρηση και ο τρόπος ρύθμισης της τεχνολογίας, δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών της Ιαπωνίας Τακεάκι Ματσουμότο.
Η συνάντηση αυτή γίνεται καθώς σε όλον τον κόσμο οι ρυθμιστικές αρχές για την τεχνολογία αξιολογούν τον αντίκτυπο δημοφιλών υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εφαρμογή ChatGPT της υποστηριζόμενης από την Microsoft εταιρείας OpenAI.
Η ΕΕ πλησιάζει στην θέσπιση της πρώτης παγκοσμίως σημαντικής νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη, εμπνέοντας άλλες κυβερνήσεις να εξετάσουν ποιοι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται στα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ιαπωνία, ως προεδρεύουσα φέτος χώρα των G7, “θα ηγηθεί της συζήτησης της G7 για την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης”, συνέχισε ο Ματσουμότο, προσθέτοντας ότι το φόρουμ ευελπιστεί να καταλήξει σε προτάσεις για τους αρχηγούς κρατών ως το τέλος του έτους.
Κατά την σύνοδο κορυφής των G7 την περασμένη εβδομάδα στη Χιροσίμα, οι ηγέτες της ζήτησαν επίσης την ανάπτυξη και υιοθέτηση διεθνών τεχνικών προτύπων για να διατηρηθεί “αξιόπιστη” και “σύμφωνη με τις κοινές δημοκρατικές μας αξίες” η τεχνητή νοημοσύνη.
Η ομάδα εργασίας των G7 για την τεχνητή νοημοσύνη θα ζητήσει τη συμβολή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), κατέληξε ο Ματσουμότο σε τακτική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.