Η Google υπέστη μια από τις μεγαλύτερες ήττες της την Τετάρτη, όταν ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο της επέβαλε πρόστιμο 4,125 δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή χρησιμοποίησε το λειτουργικό της σύστημα Android εναντίον των ανταγωνιστών της, προσφέροντας την δυνατότητα σε άλλες ρυθμιστικές αρχές να αυξήσουν την πίεση.

Η μητρική της εταιρεία, Alphabet, είχε αμφισβητήσει μια προηγούμενη απόφαση, η οποία τελικά επικυρώθηκε από το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της Ευρώπης με την απόφαση της Τετάρτης και το πρόστιμο μειώθηκε ελαφρά από 4,34 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, η Google έχασε το μεγαλύτερο μέρος της έφεσής της για την ανατροπή του υψηλότερου προστίμου για αντιμονοπωλιακές πρακτικές που της έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής.

Η υπόθεση Android ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία αντιμονοπωλιακά πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει επιβάλει η Επιτροπή κατά της Google από το 2017 και επικεντρώθηκε στα κινητά τηλέφωνα. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που χάνει στο δικαστήριο η εταιρεία, καθώς πέρυσι έχασε σε μια από τις τρεις υποθέσεις και τις επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2.42 δις. ευρώ.

Η απόφαση των δικαστών μπορεί να ανατραπεί ή να ακυρωθεί τελείως μόνο από το κορυφαίο δικαστικό όργανο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της», ανέφερε το δικαστήριο.

«Προκειμένου να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σημαντικότητα και η διάρκεια της παράβασης, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει σκόπιμο να επιβάλει πρόστιμο 4,125 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Google, καθώς το σκεπτικό της διαφέρει από αυτό της Επιτροπής», ανέφεραν οι δικαστές.

Η Google, αν και έχει αλλάξει πλέον τις πρακτικές της, εξέφρασε «απογοήτευση» για τη δικαστική απόφαση. «Το Android έχει δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για όλους, όχι λιγότερες, και υποστηρίζει χιλιάδες επιτυχημένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο» ανακοίνωσε.

H απόφαση δίνει ώθηση στην επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Margrethe Vestager, να συνεχίσει το έργο της, καθώς «τρέχουν» κι άλλες υποθέσεις για άλλους τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Intel (INTC) και η Qualcomm (QCOM) φέτος. Έχει στραφεί ενάντια στους κολοσσούς της τεχνολογίας κάτι που ενθάρρυνε τις ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Αυτήν τη στιγμή διερευνά την επιχείρηση ψηφιακής διαφήμισης της Google, τη συμφωνία διαφημίσεων Jedi Blue με τη Meta, τους κανόνες της Apple (AAPL) App Store, την αγορά και τη χρήση δεδομένων της Meta και τις διαδικτυακές πωλήσεις και πρακτικές αγοράς της Amazon (AMZN).