Η μυστηριώδης δόνηση, που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Γροιλανδία, διήρκησε 9 ημέρες, ταρακούνησε όλο τον πλανήτη και προκάλεσε τσουνάμι, είχε προβληματίσει ιδιαιτέρως τους επιστήμονες, που δεν γνώριζαν τη φύση της, χαρακτηρίζοντάς την ως άγνωστο σεισμικό αντικείμενο.

Ένα χρόνο μετά και έπειτα από διεξοδική έρευνα, έλυσαν το μυστήριο, με τα αποτελέσματα να προκαλούν ανησυχία.

Χρησιμοποιώντας χάρτες του πυθμένα της θάλασσας από τον δανικό στρατό, ένα παγκόσμιο δίκτυο σεισμικών αισθητήρων που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση σεισμών, βίντεο από drone με συντρίμμια που ξεβράστηκαν σε μια απομακρυσμένη περιοχή στην ανατολική Γροιλανδία και άλλα στοιχεία, οι ερευνητές τελικά συγκέντρωσαν την περίεργη ακολουθία γεγονότων.

Αιτία για αυτόν τον μυστηριώδη «σεισμό» των 9 ημερών είναι η κλιματική κρίση και η αύξηση της θερμοκρασία του πλανήτη, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση μίας τεράστιας βουνοκορφής και έπειτα ενός μεγα-τσουνάμι στη Γροιλανδία.

Όλα συνέβησαν στις 16 Σεπτεμβρίου του 2023 όταν κατέρρευσε μια βουνοκορφή ύψους 1.200 μέτρων στο φιόρδ Ντίκσον όταν έλιωσε παγετώνας και δεν μπορούσε πλέον να συγκρατήσει τον βράχο που ήταν από κάτω.

«Ορισμένοι από τους συναδέλφους μας στις ΗΠΑ το αποδίδουν σε ελαττωματικά όργανα», δήλωσε ο Κρίστιαν Σβένινγκ , από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας  και επικεφαλής συγγραφέας μιας μελέτης σχετικά με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη (12/9) στο περιοδικό Science. «Δεν είχαν ξανακούσει κάτι παρόμοιο».

Η ομάδα χρησιμοποίησε τα σεισμικά δεδομένα για να εντοπίσει τη θέση της πηγής του σήματος στο φιόρδ Ντίκσον στην Ανατολική Γροιλανδία. Στη συνέχεια συγκέντρωσαν άλλα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων δορυφορικών εικόνων και φωτογραφιών του φιόρδ που είχε τραβήξει το Ναυτικό της Δανίας λίγο πριν εμφανιστεί το σήμα.

Λίγες μέρες μετά τον σεισμό, ο Σβένινγκ έλαβε μια κλήση από τις αρχές στη Γροιλανδία που ανέφεραν ζημιές σε μια μη κατειλημμένη ερευνητική βάση σε ένα μικρό νησί ακριβώς έξω από την ανατολική ακτή.

Για να λυθεί το μυστήριο χρειάστηκαν 68 επιστήμονες από 40 ιδρύματα σε 15 χώρες και συνδύασαν σεισμικά δεδομένα, μετρήσεις πεδίου, επίγειες και δορυφορικές εικόνες και προσομοιώσεις τσουνάμι σε υπολογιστή υψηλής ανάλυσης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τελικά ότι 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχου – όγκος ισοδύναμος με 25 Empire State Buildings – έπεσαν στο νερό, προκαλώντας ένα «μεγα-τσουνάμι» ύψους 200 μέτρων.

Η κατολίσθηση προκλήθηκε από έναν παγετώνα που λιώνει κάτω από την κορυφή του βουνού, σύμφωνα με τη μελέτη, και ο Σβένινγκ είπε ότι οι επιστήμονες επανεξετάζουν τα είδη των φυσικών καταστροφών που είναι πλέον δυνατά σε ένα θερμαινόμενο αρκτικό περιβάλλον.

Τέτοιες κατολισθήσεις, λένε οι επιστήμονες, συμβαίνουν συχνότερα με την κλιματική αλλαγή καθώς λιώνουν οι παγετώνες που στηρίζουν τα βουνά της Γροιλανδίας. Η έρευνα διεξήχθη από μια διεθνής ομάδα επιστημόνων και το Ναυτικό της Δανίας και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

Το 2017, μια κατολίσθηση παγετώνων στο φιόρδ Καρράτ της δυτικής Γροιλανδίας πλημμύρισε ένα χωριό, καταστρέφοντας 11 σπίτια και σκοτώνοντας τέσσερις κατοίκους.

Στην Αλάσκα, οι αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τον παγετώνα Μπάρι Άρμ για πιθανή κατολίσθηση που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι εκεί και να απειλήσει τις κοντινές κοινότητες στο Πρινς Γουίλιαμ Σάουντ.

«Αν είχατε προτείνει μόλις πριν από ένα χρόνο ότι ένα κύμα εννέα ημερών θα μπορούσε να υπάρξει στον πυθμένα της Γροιλανδίας ή οπουδήποτε, οι άνθρωποι θα κουνούσαν το κεφάλι τους», είπε. «Τώρα το είδαμε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτά τα πράγματα».

Πηγή: Wall Street Journal