Οι επισκέπτες των μουσείων πρόκειται να «ταξιδέψουν» 3.500 χρόνια πίσω χάρη σε μια μυρωδιά, καθώς οι ερευνητές αναδημιούργησαν το άρωμα ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μουμιοποίηση μιας αρχαίας Αιγύπτιας αριστοκράτισσας.
Σύμφωνα με τον Guardian, αν και η μουμιοποίηση μπορεί να φέρνει στο μυαλό των περισσότερων στερεοτυπικές εικόνες με επιδέσμους και ανθρώπινα μέλη σε βάζα, η διαδικασία ήταν στην πραγματικότητα μια αρωματική υπόθεση κατά την οποία το σώμα και τα όργανα ταριχεύονταν για να διατηρηθούν για τη μεταθανάτια ζωή.
Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλά κείμενα από την αρχαία Αίγυπτο που να αποκαλύπτουν τα ακριβή συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν σύγχρονες αναλύσεις για να τα βρουν.
«Η ουσία μουμιοποίησης της Σενετνέι (σ.σ. της Αιγύπτιας αριστοκράτισσας) ξεχωρίζει ως μία από τις πιο περίπλοκες εκείνης της εποχής», δήλωσε η Μπάρμπαρα Χιούμπερ, συγγραφέας της έρευνας από το Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ. Γράφοντας στο περιοδικό Scientific Reports, η ομάδα αναφέρει ότι η Σενετνέι έζησε γύρω στο 1450 π.Χ. και ήταν βρεφοκόμος του Φαραώ Αμενχοτέπ Β’.
Τα βάζα στα οποία φυλάσσονταν τα μουμιοποιημένα όργανα της νεκρής αριστοκράτισσας εντοπίστηκαν σε έναν τάφο στην Κοιλάδα των Βασιλέων το 1900 από τον Χάουαρντ Κάρτερ, τον Βρετανό αρχαιολόγο που αργότερα θα γινόταν διάσημος για τον ρόλο του στην ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών.
Guardian: Τι συστατικά είχε το άρωμα του παρελθόντος που έβαλαν στη μούμια της αριστοκράτισσας
H Χιούμπερ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν έξι δείγματα υπολειμμάτων των ουσιών μουμιοποίησης από το εσωτερικό δύο βάζων που κάποτε περιείχαν τους πνεύμονες και το συκώτι της Σενετνέι, όπως υποδεικνύουν οι ιερογλυφικές επιγραφές.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι ουσίες περιείχαν ένα πολύπλοκο μείγμα συστατικών, συμπεριλαμβανομένων λιπών και ελαίων, κεριού μέλισσας, πίσσας, ρητινών από κωνοφόρα δέντρα, μιας ουσίας που ονομάζεται κουμαρίνη και έχει άρωμα βανίλιας και βενζοϊκό οξύ, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε πολλές φυτικές πηγές, όπως η κανέλα και το γαρύφαλλο.
Η Χιούμπερ πρόσθεσε ότι, σε συνεργασία με έναν αρωματοποιό, η ομάδα αναδημιούργησε το άρωμα αυτό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε έκθεση στο Μουσείο Moesgaard στη Δανία αυτό το φθινόπωρο.
Ο Δρ Ουίλιαμ Τιούλετ, ειδικός στην ιστορία των αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του York, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι η αναδημιουργία οσμών από τα βάθη της ιστορίας είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.
Με πληροφορίες από Guardian