Από τις 80.000 απολύσεις που έγιναν στις ΗΠΑ τον Μάιο, οι 3.900 οφείλονταν στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μηνιαίας έκθεσης εταιρειών μετρήσεων για την αμερικανική αγορά εργασίας. Τα αποτελέσματα προκαλούν ξανά φόβο για την αλόγιστη χρήση της νέας τεχνολογικής εξέλιξης, μια και διαρκώς σημειώνεται πως αφορά συνολικά πολλούς κλάδους εργασίας και όχι μόνο τους προφανείς. Δεν είναι άλλωστε λιγότερο ανησυχητικό το γεγονός ότι οι προβλέψεις κρούουν το καμπανάκι ακόμα και για τον τρόπο που θα μπορεί να σκοτώνει ανθρώπους η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση δείχνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο χάθηκαν συνολικά στις ΗΠΑ 417.500 θέσεις εργασίας. Οι πρώτοι πέντε μήνες του 2023, σημειώνουν χειρότερα ποσοστά συγκριτικά ακόμα και με το 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας προκάλεσε περισσότερες από 1,4 εκατ. απολύσεις.
Η έκθεση του Μαΐου ήταν η πρώτη που συμπεριέλαβε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως λόγο απόλυσης, με τις σχετικές περικοπές θέσεων εργασίας να γίνονται κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο. Από την άλλη βέβαια, δεν υπάρχουν στοιχεία προσώρας που να δίνουν μια εικόνα για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τεχνολογίας αυτής.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, προέβλεψε σε έκθεσή της ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως και να επηρεάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αγοράς εργασίας.
Σε σχέση με τους σεναριογράφους δε, μια και είναι από τα επαγγέλματα που επηρρεάστηκαν άμεσα από την εν λόγω κατάσταση στον καλλιτεχνικό χώρο, βρίσκονται σε απεργία από τον Μάιο, απαιτούν καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, εκτός από την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή γραπτού περιεχομένου.