Η γενικευμένη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία έχει οδηγήσει στην εμφάνιση βακτηρίων που είναι πιο ανθεκτικά στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η έρευνα δείχνει ότι το αντιμικροβιακό κολιστίνη, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες ως προαγωγός ανάπτυξης σε φάρμες χοίρων και κοτόπουλων στην Κίνα, είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση στελεχών E coli που είναι πιο πιθανό να αποφύγουν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Αν και η κολιστίνη έχει πλέον απαγορευτεί ως πρόσθετο τροφίμων για ζώα στην Κίνα και σε πολλές άλλες χώρες, τα ευρήματα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα και σημαντική απειλή που συνιστά η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

«Αυτό είναι δυνητικά πολύ πιο επικίνδυνο από την αντοχή στα αντιβιοτικά», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Craig MacLean, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Αναδεικνύει τον κίνδυνο της αδιάκριτης χρήσης αντιμικροβιακών στην κτηνοτροφία. Καταλήξαμε κατά λάθος να θέτουμε σε κίνδυνο το ίδιο μας το ανοσοποιητικό σύστημα για να αποκτήσουμε παχύτερα κοτόπουλα».

Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών φαρμάκων της ίδιας κατηγορίας με την κολιστίνη, γνωστά ως αντιμικροβιακά πεπτίδια (AMPs), τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα μπορούσαν να ενέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να θέσουν σε κίνδυνο την έμφυτη ανοσία.

Τα AMPs είναι ενώσεις που παράγονται από τους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς κατά την έμφυτη ανοσολογική τους απόκριση, η οποία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων. Η κολιστίνη βασίζεται σε μια βακτηριακή AMP – τα μικρόβια χρησιμοποιούν τις ενώσεις για να θωρακιστούν έναντι των ανταγωνιστών τους – αλλά είναι χημικά παρόμοια με ορισμένες AMPs που παράγονται στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η εκτεταμένη χρήση της κολιστίνης στην κτηνοτροφία από τη δεκαετία του 1980 προκάλεσε την εμφάνιση και εξάπλωση βακτηρίων E coli που έφεραν γονίδια ανθεκτικότητας στην κολιστίνη, γεγονός που τελικά οδήγησε σε εκτεταμένους περιορισμούς στη χρήση του φαρμάκου στη γεωργία. Όμως η τελευταία μελέτη υποδηλώνει ότι τα ίδια γονίδια επιτρέπουν επίσης στα παθογόνα να αποφεύγουν ευκολότερα τα AMPs που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της δικής μας ανοσολογικής απόκρισης.

Πηγή: theguardian.com

Κεντρική φωτογραφία: unsplash.com