Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην ροή ειδήσεων πολλών οργανισμών, στη σχέση τους με το κοινό και στη δημιουργία νέων προκλήσεων όπως η συνεργασία και ο ρόλος των εταιρειών τεχνολογίας. Η σωστή εφαρμογή και χρήση της δεν είναι αγώνας σπριντ αλλά μαραθώνιος που θέλει σταθερά βήματα και η αφετηρία του προϋποθέτει την εκπαίδευση και την εξοικείωση των δημοσιογράφων. Η τεχνολογία πάντα επηρέαζε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, η τυπογραφία άλλαξε την διάσταση των εφημερίδων, οι γραφομηχανές και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές διαφοροποίησαν τους ρυθμούς δουλειάς και την παραγωγικότητα, το διαδίκτυο άλλαξε το τοπίο διανομής των ειδήσεων, οι τεχνολογίες αυτοματισμών και τεχνητής νοημοσύνης αλλάζουν το τοπίο σε όλα τα επίπεδα, το ερώτημα είναι πόσο έτοιμη είμαστε οι δημοσιογράφοι να προσαρμοστούμε στο μέλλον που είναι ήδη εδώ.

Εν μέσω της αυξανόμενης «εξάπλωσης» της τεχνητής νοημοσύνης αποκαλύφθηκε πώς 49 υποτιθέμενες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχουν αναγνωστιστεί ως «σχεδόν εξ ολοκλήρου γραμμένες από λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης».

Σύμφωνα με το Celebritiesdeaths.com και της έκθεσης NewsGuard που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση, οι ιστότοποι αυτοί δημοσιεύουν έως και εκατοντάδες άρθρα καθημερινά, μεγάλο μέρος αυτού του υλικού που περιέχει ενδείξεις περιεχομένου που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της «άκομψης γλώσσας και επαναλαμβανόμενων φράσεων». Ορισμένα από τα άρθρα περιέχουν ψευδείς πληροφορίες και πολλοί από τους ιστότοπους είναι γεμάτοι με διαφημίσεις, υποδηλώνοντας ότι προορίζονται να κερδίσουν χρήματα μέσω διαφημίσεων μέσω προγραμματισμού ή αλγοριθμικά δημιουργημένων.

Οι πηγές των ιστοριών δεν είναι ξεκάθαρες καθώς πολλοί χρησιμοποιούν ψεύτικες φωτογραφίες προφίλ. Με άλλα λόγια, λέει το NewsGuard, οι φόβοι των ειδικών ότι ολόκληροι οργανισμοί ειδήσεων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από AI έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα!

Η μεγάλη ανησυχία σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι ψευδείς πληροφορίες στους ιστότοπους θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για μελλοντικό περιεχόμενο τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ψεύτικων ειδήσεων.