Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά το επαγγελματικό μας μέλλον; Το νεότερο κύμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έρχεται και στην καθημερινότητά μας μέσα από πλατφόρμες όπως το ChatGPT, απειλεί τουλάχιστον 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, που έκαναν αυτή την εκτίμηση, προτείνουν στους εργαζόμενους που έχουν σχέση με μηχανογράφηση να σκεφτούν σοβαρά τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία!

Η έκθεση της τράπεζας εκτιμά ότι με την έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης ως και το 18% της εργασίας παγκοσμίως θα μπορούσε να είναι μηχανογραφημένη. Οι επιπτώσεις θα γίνουν πιο αισθητές στις προηγμένες οικονομίες από τις αναδυόμενες αγορές. Όλοι οι εργαζόμενοι σε γραφεία που έχουν να κάνουν με γραφική δουλειά, γραμματεία ή, τέλος πάντων, οτιδήποτε σχετίζεται με υπολογιστή, διατρέχουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο από τους χειρωνάκτες.

Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη πάνω από το 60% των εργαζόμενων επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό αυτοματισμού τεχνητής νοημοσύνης. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην επόμενη δεκαετία, το 25% αυτής της δουλειάς θα μπορούσε να γίνει μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, άρα δεν θα χρειάζονται τα ανθρώπινα μυαλά.

Τα επόμενα χρόνια θα έλθει ανάπτυξη

Το ChatGPT για την ώρα μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις (όχι, πάντως, και με τη μεγαλύτερη ακρίβεια…) και να γράφει μέχρι και εκθέσεις. Ήδη, όμως, πολλές επιχειρήσεις σκέφτονται να εντάξουν στην καθημερινότητά τους τις λειτουργίες της, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες βελτιώνονται συνεχώς και με γεωμετρική πρόοδο. Για παράδειγμα η τελευταία έκδοση της GPT-4 έχει τη δυνατότητα να απλοποιεί την κωδικοποίηση, να δημιουργεί γρήγορα έναν ιστότοπο από ένα απλό σκίτσο και να περνάει εξετάσεις με υψηλούς βαθμούς.

Τα συμπεράσματα, πάντως, της τράπεζας δεν είναι μόνο αρνητικά. Η έκθεση της Goldman Sachs αναφέρει ότι η τεχνολογική καινοτομία, που αρχικά εκτοπίζει τους εργαζομένους, έχει δημιουργήσει ιστορικά επίσης αύξηση της απασχόλησης μακροπρόθεσμα.  Οι χώροι εργασίας μπορεί να αλλάξουν και να χρειάζονται λιγότεροι άνθρωποι σ’ ένα γραφείο, όμως η παραγωγικότητα θα αυξηθεί (αφού η μηχανή δεν πάει για διάλειμμα…) και αυτό μπορεί να ενισχύσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7% ετησίως μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Όπως συμβαίνει με όλες τις τεχνολογικές επαναστάσεις, η αγορά εργασίας επηρεάζεται. Η έκθεση καταλήγει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να δουν την τεχνητή νοημοσύνη ως κάποιον που προσπαθεί να τους πάρει τη δουλειά, αλλά να κάνει τις πιο βαρετές δουλειές για λογαριασμό τους, ώστε να έχουν το χρόνο να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους σε πιο δημιουργική απασχόληση. Μέχρι, βέβαια, να φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη και σ’ αυτό το σημείο…