Γιατροί στο Μέριλαντ μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά την καρδιά ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε έναν άνθρωπο. Ήταν η τελευταία προσπάθεια να σώσουν τη ζωή του και τελικά πήγαν όλα καλά.

Οι γιατροί είπαν ότι ο ασθενής είναι καλά τρεις ημέρες μετά την άκρως πειραματική χειρουργική επέμβαση, αν και είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν είναι επιτυχής. Η μεταμόσχευση σηματοδοτεί ένα νέο βήμα στην προσπάθεια πολλών δεκαετιών να χρησιμοποιήσουμε μια μέρα τα όργανα ζώων για επεμβάσεις. Οι γιατροί είπαν ότι η μεταμόσχευση έδειξε ότι μια καρδιά από ένα γενετικά τροποποιημένο ζώο μπορεί να λειτουργήσει στο ανθρώπινο σώμα χωρίς άμεση απόρριψη.

Ο ασθενής, David Bennett ήταν ενημερωμένος και σύμφωνος με το ότι η εγχείρηση θα μπορούσε να αποτύχει. Ήξερε όμως ότι θα πέθαινε και δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς. H κατάσταση του – καρδιακή ανεπάρκεια και ακανόνιστος καρδιακός παλμός – τον κατέστησαν ακατάλληλο για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς ή για αντλία καρδιάς. Δεν είχε άλλη επιλογή, είπε ο γιος του. «Θα πέθανα ή θα έκανα αυτή τη μεταμόσχευση. Θέλω να ζήσω και είναι η τελευταία μου επιλογή», ​​είπε μια μέρα πριν από το χειρουργείο.

O Bennett ανέπνεε μόνος του ενώ ήταν ακόμα συνδεδεμένος με μια μηχανή που βοηθούσε τη νέα του καρδιά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες καθώς αναρρώνει από το χειρουργείο. Οι γιατροί παρακολουθούν προσεκτικά την πορεία της καρδιάς του.

Γιατί αποτελεί ορόσημο αυτή η μεταμόσχευση

Στις ΗΠΑ υπάρχει τεράστια έλλειψη ανθρώπινων οργάνων που δωρίζονται για μεταμόσχευση. Έτσι οι επιστήμονες αναπτύσσουν τεχνικές για την αξιοποίηση οργάνων ζώων. Πέρυσι, υπήρξαν μόλις 3.800 μεταμοσχεύσεις καρδιάς στις ΗΠΑ, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το United Network for Organ Sharing (Unos).

Προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες απέτυχαν, κυρίως επειδή το σώμα των ασθενών απέρριψε γρήγορα το όργανο του ζώου. Μάλιστα το 1984, η Baby Fae, ένα βρέφος που πέθαινε, έζησε 21 ημέρες με μια καρδιά μπαμπουίνου. Αυτή τη φορά ήταν ότι χρησιμοποίησαν μια καρδιά από ένα χοίρο που μπήκε σε γονιδιακή επεξεργασία. Αφαίρεσαν ένα σάκχαρο στα κύτταρά του που ευθύνεται για αυτή την υπερβολικά γρήγορη απόρριψη οργάνων.

«Πιστεύω ότι μπορείτε να το χαρακτηρίσετε ως ένα ορόσημο», είπε ο γιατρός David Klassen, επικεφαλής ιατρός της Unos, σχετικά με τη μεταμόσχευση στο Μέριλαντ. Ωστόσο, όλα ακόμα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο. Αρκετές εταιρείες βιοτεχνολογίας αναπτύσσουν όργανα χοίρου για μεταμόσχευση σε άνθρωπο. Αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την επέμβαση της Παρασκευής προήλθε από τη Revivicor, θυγατρική της United Therapeutics.

Οι βαλβίδες καρδιάς χοίρου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για δεκαετίες στους ανθρώπους. Ο γιος του Bennett είπε ότι ο πατέρας του είχε λάβει μία πριν από περίπου μια δεκαετία. Επίσης, ο Δρ Bartley Griffith, που ανέλαβε την εγχείρηση, είχε μεταμοσχεύσει καρδιές γουρουνιού σε περίπου 50 μπαμπουίνους μέσα σε 5 χρόνια, προτού προτείνει την εναλλακτική αυτή στον Bennett.