Οι εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν σε εθελοντικές διασφαλίσεις για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο Λευκός Οίκος, δεσμευόμενος μάλιστα να αγωνιστεί για ασφάλεια και εμπιστοσύνη, στα πλαίσια του υγιούς μόνο ανταγωνισμού, σε μία περίοδο που η τεχνητή νοημοσύνη εισβάλλει σε κάθε τομέα της καθημερινότητας και η ανάγκη λήψης μέτρων, αυξάνει.

Οι εταιρείες Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft και OpenAI, αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα τη δέσμευσή τους στα νέα πρότυπα, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, το απόγευμα της Παρασκευής.

Η ανακοίνωση έρχεται στον απόηχο ενός διαρκούς ανταγωνισμού με εκδόσεις A.I. που προσφέρουν ισχυρά νέα εργαλεία για τη δημιουργία κειμένου, φωτογραφιών, μουσικής και βίντεο χωρίς ανθρώπινη συνεισφορά. Ωστόσο, τα τεχνολογικά άλματα έχουν προκαλέσει φόβους ότι τα εργαλεία θα διευκολύνουν τη διάδοση παραπληροφόρησης και θα συμβάλλουν στην εξαφάνισης της ανθρώπινης ενέργειας, καθώς εξελίσσονται οι υπολογιστές με αυτογνωσία.

Την Τετάρτη, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσε το δικό της A.I. εργαλείο που ονομάζεται Llama 2. Ο Nick Clegg, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων στο Meta, δήλωσε ότι η εταιρεία του υποστηρίζει τις διασφαλίσεις που αναπτύχθηκαν από τον Λευκό Οίκο.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναλάβουμε αυτές τις εθελοντικές δεσμεύσεις μαζί με άλλους στον τομέα», είπε ο κ. Clegg. «Αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τη διασφάλιση της δημιουργίας υπεύθυνων προστατευτικών κιγκλιδωμάτων για την A.I. και δημιουργούν ένα μοντέλο για να ακολουθήσουν άλλες κυβερνήσεις».

Οι εθελοντικές διασφαλίσεις που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή είναι μόνο ένα πρώιμο βήμα καθώς η Ουάσιγκτον και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θέτουν σε εφαρμογή νομικά και ρυθμιστικά πλαίσια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μια και απασχολεί μήνες τώρα μια τέτοια παρέμβαση.

«Οι εταιρείες που αναπτύσσουν αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους είναι ασφαλή», ανέφερε η διοίκηση σε δήλωση που ανακοινώνει τις συμφωνίες.

Η συμφωνία περιέχει τις εξής παραμέτρους:

  • Δοκιμή ασφαλείας του A.I τους. προϊόντα, εν μέρει από ανεξάρτητους ειδικούς και να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα τους με τις κυβερνήσεις και άλλους που προσπαθούν να διαχειριστούν τους κινδύνους της τεχνολογίας.
  • Διασφάλιση ότι οι καταναλωτές είναι σε θέση να εντοπίσουν υλικό που δημιουργείται από A.I. εφαρμόζοντας υδατογραφήματα ή άλλα μέσα αναγνώρισης του παραγόμενου περιεχομένου.
  • Δημόσια αναφορά των δυνατοτήτων και των περιορισμών των συστημάτων τους σε τακτική βάση, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων ασφαλείας και των αποδείξεων μεροληψίας.
  • Ανάπτυξη προηγμένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων της κοινωνίας, όπως η θεραπεία του καρκίνου και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
  • Διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τους κινδύνους μεροληψίας, διακρίσεων και παραβίασης της ιδιωτικής ζωής από τη διάδοση της A.I. εργαλεία.

Η συμφωνία είναι απίθανο να επιβραδύνει τις προσπάθειες για ψήφιση νομοθεσίας και επιβολή κανονισμών στην αναδυόμενη τεχνολογία. Οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον αγωνίζονται για να φτάσουν τις ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Και άλλες κυβερνήσεις κάνουν το ίδιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα κινήθηκε γρήγορα λαμβάνοντας υπόψη τις πιο εκτεταμένες προσπάθειες για τη ρύθμιση της τεχνολογίας. Η προτεινόμενη νομοθεσία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα θέσει αυστηρούς περιορισμούς σε ορισμένες χρήσεις της A.I, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης προσώπου, και θα απαιτούσε από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν περισσότερα δεδομένα για τα προϊόντα τους.