Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τίποτα δεν καταλήγει σε χωματερές. Αντίθετα, τα πάντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, δημιουργώντας προϊόντα που δεν φτάνουν ποτέ στο «τέλος της ζωής τους».
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Circle Economy, μόνο το 7,2% όλων των χρησιμοποιημένων υλικών ανακυκλώνεται πίσω στην οικονομία για να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν χωρίς να δημιουργούνται απόβλητα, αναφέρει το CNN.
Η εταιρεία Krill Design με έδρα το Μιλάνο στοχεύει να το αλλάξει αυτό δημιουργώντας προϊόντα επίπλων κατασκευασμένα από ένα κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πλαστικό βιοϋλικό που ονομάζεται Rekrill, το οποίο λέει ότι είναι πλήρως οργανικό, βιοδιασπώμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2018 από τρεις αρχιτέκτονες, δύο από τους οποίους είχαν ήδη δημιουργήσει μια εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Χρησιμοποιώντας φλούδα φρούτων, σπόρους πορτοκαλιού και υπολείμματα αλεσμένου καφέ που συλλέγονται από επιχειρήσεις στην Ιταλία, τα προϊόντα Krill μπορούν να αναδιανεμηθούν στις ίδιες επιχειρήσεις για χρήση στα γραφεία τους, αντί για έπιπλα από κοινά πλαστικά. Τα σχέδια της Krill περιλαμβάνουν βιβλιοθήκες, σκαμπό, ρολόγια, μπολ και μια λάμπα με το όνομα Ohmie.
«Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια, πρέπει να αλλάξετε τα έπιπλά σας [ούτως ή άλλως]», λέει ο Marco Di Maio., διευθυντής επιχειρήσεων της Krill. «Αλλά αν όλα αυτά τα έπιπλα κατασκευάζονταν χρησιμοποιώντας τα υλικά μας, θα μπορούσαμε να τα ανακτήσουμε, να τα συνθλίψουμε και να εκτυπώσουμε άλλα έπιπλα με το ίδιο υλικό. Εάν, κατά λάθος, οποιοδήποτε υλικό μας καταλήξει στον ωκεανό, είναι βιοδιασπώμενο και δεν παράγει μικροπλαστικά».
Κάθε προϊόν κατασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας τεσσάρων βημάτων. Αρχικά, τα υπολείμματα τροφής ξηραίνονται και θρυμματίζονται σε πολύ λεπτή σκόνη. Στη συνέχεια, η σκόνη αναμιγνύεται με μια βιοαποδομήσιμη πλαστική εναλλακτική γνωστή ως πολυυδροξυβουτυράτη (PHB), με τα απόβλητα φρούτων να κάνουν το PHB πιο άκαμπτο, σύμφωνα με την Krill. Η ένωση στη συνέχεια μετατρέπεται σε νήμα και, χρησιμοποιώντας ένα καρούλι, τοποθετείται σε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή. Η λάμπα Ohmie διαρκεί περίπου τρεις ώρες για να εκτυπωθεί, αλλά οι χρόνοι εκτύπωσης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.
«Υπάρχουν πολλές εταιρείες που ασχολούνται με το σχεδιασμό και θέλαμε να είμαστε διαφορετικοί», λέει ο Di Maio.
Η Krill έχει συνεργαστεί με μια σειρά από γνωστές μάρκες, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ποτών Sanpellegrino και της αλυσίδας ξενοδοχείων Four Seasons, και έχει επίσης συμμετάσχει σε ένα έργο Co.ffee Era με τον δήμο του Μιλάνου, το οποίο στοχεύει στη μείωση των απορριμμάτων καφέ που παράγονται σε τρεις από τις γειτονιές της πόλης. Μέσω αυτών των έργων, η Krill έχει σχεδιάσει ψύκτες κρασιού, δίσκους, θήκες ποτών και διοργανωτές, το καθένα στα χρώματα που αντιστοιχούν στα υπολείμματα φαγητού από τα οποία φτιάχτηκαν, με φλούδα πορτοκαλιού να δημιουργεί λαμπερά προϊόντα πορτοκαλιού και κατακάθι καφέ να δημιουργεί πλούσια σκούρα καφέ προϊόντα.
Επειδή πολλά απόβλητα τροφίμων διαφορετικά θα αποτεφρώνονταν ή θα απορρίπτονταν σε χώρους υγειονομικής ταφής, με την επαναχρησιμοποίηση φλοιών φρούτων και υπολειμμάτων καφέ, κάθε κιλό Rekrill αντιστοιχεί σε ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα που αντισταθμίζεται από την παραγωγή πλαστικού, σύμφωνα με τον Di Maio.
Προσθέτει ότι το Rekrill είναι τόσο στιβαρό όσο το ξύλο και δεν θα αρχίσει να υποβαθμίζεται αν δεν αγγιχτεί από νερό, βακτήρια ή οξύτητα. Και επειδή είναι κατασκευασμένο από οργανικά υλικά, όταν το Rekrill διασπάται είναι ασφαλές για τα ψάρια για κατανάλωση και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε οικιακό κομπόστ.
Όμως, παρά τα φιλικά προς το περιβάλλον οφέλη του, ο Di Maio αναγνωρίζει ότι το Rekrill είναι ακριβό. «Το υλικό μας κοστίζει πιθανώς έξι φορές περισσότερο από το κοινό πλαστικό», λέει. «Είναι μια πολύ δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία, επομένως καταλαβαίνουμε γιατί πολλές εταιρείες δεν το κάνουν, αλλά πήραμε ένα ρίσκο και είχαμε επιτυχία».
Ο Di Maio ελπίζει ότι σε λίγα χρόνια, καθώς περισσότεροι καταναλωτές και επιχειρήσεις αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τη ζημιά που προκαλούν τα μη βιώσιμα πλαστικά στον πλανήτη, το Rekrill θα χρησιμοποιείται πολύ πιο ευρέως.
Βιοπλαστικά
Ενώ τα βιοπλαστικά αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος λιγότερο από το 1% των 390 εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που παράγονται ετησίως, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα με εφαρμογές σε διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών τροφίμων, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και των ηλεκτρονικών ειδών. Ένας αριθμός άλλων εταιρειών καινοτομούν σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της Polymateria με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το «πρώτο αυτοκαταστροφικό πλαστικό στον κόσμο», το οποίο μπορεί να διασπαστεί σε μια ουσία που μοιάζει με κερί που μπορεί να βιοδιασπαστεί πλήρως στο έδαφος.
Ο Joe Iles, επικεφαλής κυκλικού σχεδιασμού στο περιβαλλοντικό φιλανθρωπικό ίδρυμα Ellen MacArthur, ο οποίος δεν ασχολείται με το Krill, λέει ότι όταν πρόκειται για τους ισχυρισμούς ότι τα βιοπλαστικά είναι κομποστοποιήσιμα στο σπίτι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες, τα υλικά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να σπάσουν. κάτω. Μια μελέτη του 2022 στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι το 60% των προϊόντων που επισημαίνονται ως κομποστοποιήσιμα πλαστικά δεν διασπώνται πλήρως στο οικιακό κομπόστ.
Ο Iles προσθέτει ότι τα νέα βιοπλαστικά υλικά μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλα τα τοπικά συστήματα ανακύκλωσης.
Παρά αυτές τις πιθανές ανησυχίες, λέει ότι είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε και να επαινούμε τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πιο κυκλική οικονομία. «Χρειαζόμαστε ανθρώπους να πειραματίζονται και πειραματιζόμενοι μπορεί να σημαίνει ότι μερικές φορές το κάνουμε λίγο λάθος, αλλά το κάνουμε όλο και πιο σωστό», λέει ο Iles.
Η Krill πειραματίζεται επί του παρόντος με άλλα υπολείμματα τροφίμων, όπως κελύφη αυγών, ντομάτες και υπολείμματα σταφυλιού από την οινοποίηση, καθώς και να κάνει τη διαδικασία παραγωγής της πιο αποτελεσματική, λιγότερο δαπανηρή και πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Τελικά, η εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει το νήμα Rekrill, έτσι ώστε οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να μπορούν να δημιουργούν προϊόντα χρησιμοποιώντας τον δικό τους τρισδιάστατο εκτυπωτή. Επιδιώκει επίσης να αναπτύξει χύτευση με έγχυση – έγχυση της λιωμένης ένωσης των υπολειμμάτων τροφίμων και του PHB σε ένα καλούπι αντί για την εκτύπωση 3D – που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος και να εξοικονομήσει χρόνο.
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτό είναι το υλικό του μέλλοντος», λέει ο Di Maio. «Σιγά σιγά, ένα βήμα τη φορά».
Πηγή φωτογραφιών: Krill Design