Διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε για πρώτη φορά ένα κρίσιμο μόριο άνθρακα με τη βοήθεια χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Το κατιόν μεθυλίου (CH3+), όπως ονομάζεται το κρίσιμο αυτό οργανικό μόριο, ανιχνεύθηκε στο νεαρό αστρικό σύστημα γνωστό ως d203-506 που βρίσκεται περίπου 1.350 έτη φωτός μακριά στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα.

Το συγκεκριμένο μόριο θεωρείται σημαντικό καθώς βοηθάει στο σχηματισμό πιο πολύπλοκων μορίων με βάση τον άνθρακα, ώστε να συνθέτουν τη ζωή όπως την ξέρουμε. Ο πρωτοπλανητικός δίσκος περιστρέφεται γύρω από ένα κόκκινο αστέρι νάνο, το οποίο από μόνο του δεν παράγει μεγάλη ποσότητα υπεριώδους ακτινοβολίας. Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι γνωστό ότι διασπά τα οργανικά μόρια, αλλά δεδομένης της θέσης του αστρικού συστήματος μέσα στο μεγαλύτερο νεφέλωμα, υπάρχει μεγάλος αριθμός μεγαλύτερων νεαρών αστέρων που βομβαρδίζουν με υπεριώδη ακτινοβολία το σύστημα του ερυθρού νάνου.

«Αυτή η ανίχνευση όχι μόνο επικυρώνει την απίστευτη ευαισθησία του Webb, αλλά επιβεβαιώνει και την κεντρική σημασία του CH3+ στη διαστρική χημεία», δήλωσε η Μαρί-Αλίν Ντρουμέλ, μέλος της επιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay στη Γαλλία.

Οι ερευνητές πιστεύουν δε, ότι ενώ η ακτινοβολία μπορεί να αποικοδομεί ορισμένες οργανικές ενώσεις, είναι επίσης αυτή που παρέχει την ενέργεια που απαιτείται για να σχηματιστεί αρχικά το κατιόν μεθυλίου. Το ζήτημα είναι πως ο ίδιος ο δίσκος φαίνεται να έχει πολύ λίγο νερό, κάτι που τελικά θα εμπόδιζε τον σχηματισμό της ζωής όπως την ξέρουμε.

«Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει εντελώς τη χημεία ενός πρωτοπλανητικού δίσκου. Θα μπορούσε πράγματι να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στα πρώτα χημικά στάδια της προέλευσης της ζωής», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπερνέ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature».