Οι πρώτες φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, έδωσαν μια νέα ματιά στο διάστημα και καθήλωσαν όλο τον πλανήτη. Ξεκινώντας με την πρώτη εικόνα του διαστήματος που αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναδεικνύεται ένα ταξίδι στον χρόνο, με γαλαξίες ηλικίας τουλάχιστον 13 δισεκατομμυρίων ετών. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα βλέπει κάτι τόσο «ξένο».

Οι μαγευτικές εικόνες, που μας χάρισαν, όχι μόνο «ανοίγουν» έναν νέο ορίζοντα εξερεύνησης, αλλά ανταμείβουν την δουλειά δεκαετιών από επιστήμονες, μηχανικούς και τεχνικούς και την επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη διεπιστημονική επιστήμονα στο έργο του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, Heidi Hammel.

Είναι ένα ορόσημο για την ανθρωπότητα, που χάρη στην επιστήμη θα έχει την ευκαιρία να μάθει από πού ήρθε και πού βαδίζει. Το τηλεσκόπιο Webb ξεκίνησε το 1996 και στη συνέχεια ονομάστηκε The Next Generation Space Telescope. Ήταν ο προγραμματισμένος διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, το οποίο εκτοξεύτηκε το 1990.

Στόχος ήταν να ξεπεράσει το Hubble και να δώσει εικόνες από πιο μακρινά αντικείμενα, με περισσότερη λεπτομέρεια, όπως και έκανε. Ο κύριος καθρέφτης του Webb έχει διάμετρο 6,5 μέτρα, σε σύγκριση με τον καθρέφτη διαμέτρου μόλις 2,4 μέτρων του Hubble. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να απαντήσει ευκολότερα σε θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη ζωή και το σύμπαν. Μπορεί να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη για την θέση μας στο σύμπαν, με τη λεπτομερή παρατήρηση των πρώτων γαλαξιών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NASA (@nasa)

Τι παραπάνω έχει το James Webb

Το Hubble έχει δείξει γαλαξίες που σχηματίζονται περίπου 480 εκατομμύρια χρόνια μετά το Bing Bang, αλλά το Webb θα απεικονίσει γαλαξίες που σχηματίζονται μέσα σε 200 εκατομμύρια χρόνια από την έκρηξη. Πώς μπορεί να δει τόσο πίσω στο χρόνο και πιο μακριά σε από το Hubble;

Μια ακόμα διαφορά τους είναι ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συλλέγει ορατό φως, υπεριώδες και λίγο υπέρυθρο. Το Webb βασικά είναι ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο, για αυτό και βλέπει το φως που είναι σε μεγαλύτερο μήκος κύματος από αυτό που μπορούν να δουν τα μάτια μας.

Εκτός από πιο ευκρινείς, πιο λεπτομερείς εικόνες στόχων που είχαν προηγουμένως απεικονιστεί από το Hubble, όπως το νεφέλωμα Carina, το NGC 3132 – πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό Ιστία-, γνωστό ως Southern Wheel Nebula, στις νέες περιλαμβάνεται το φάσμα του φωτός από τον εξωπλανήτη WASP-96 b , έναν αέριο γίγαντα περίπου στο μισό μέγεθος του Δία περίπου 1.150 φως χρόνια από τη Γη. Το υπέρυθρο φως δεν καλύπτεται τόσο την κοσμική σκόνη, για αυτό και τα αστέρια είναι περισσότερο ορατά.

Η NASA δημοσίευσε φωτογραφία που δείχνει και το κουιντέτο του Στεφάν, μια ομάδα πέντε γαλαξιών. «Το Webb δείχνει λεπτομέρειες που δεν έχουν ξαναεντοπιστεί σε αυτήν την ομάδα γαλαξιών», αναφέρει η NASA.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NASA (@nasa)

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Δύσκολες στιγμές για τον Πάολο Κοέλιο μετά τις φωτογραφίες της Nasa που αποδεικνύουν ότι το σύμπαν δε συνωμοτεί για εμάς

James Webb: Η πρώτη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι γεγονός – Έτσι έμοιαζε το σύμπαν πριν 13 δις. χρόνια

Twitter: Αντεπιτίθεται μετά από τη «χυλόπιτα» του Musk- Τα 3 πιθανά σενάρια για τη λήξη της διαμάχης τους