Περιεχόμενα
Μπορεί στο τέλος κάθε δεκαετίας από δω και πέρα να περιμένουμε άσχημα μαντάτα ως προς την κλιματική κρίση, αλλά θα έχουμε και σπουδαία νέα και επιτεύγματα σχετικά με σημαντικές πλευρές της ανθρώπινης καθημερινότητας. Η ιατρική και η ανθρώπινη υγεία μπήκαν περισσότερο στο επίκεντρο μετά την πανδημία και, παρά το ότι πολλά χρήματα και έρευνες επικεντρώθηκαν στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και αποτέλεσαν τροχοπέδη για άλλες νόσους, το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας θα μας φέρει μεγάλες εξελίξεις σε νόσους που προκαλεί ο καρκίνος και σε καρδιακά προβλήματα.
Όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της η Guardian, ως το 2030 θα έχουν εμφανιστεί εμβόλια για τον καρκίνο, για καρδιακές νόσους και για αυτοάνοσα νοσήματα, κάτι που θα οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή για πολλούς και σε μια ζωή σκέτο για ακόμα περισσότερους.
Είναι τα εμβόλια για τον Covid που θα προσέφεραν ευρήματα και μεγαλύτερη ευχέρεια στις έρευνες για τα εμβόλια για τον καρκίνο, σύμφωνα με τη Moderna και την ερευνητική της ομάδα, με τον επικεφαλής δρ. Πολ Μπάρτον να δηλώνει στη Guardian ότι «πρόκειται για πολλά υποσχόμενα εμβόλια, καταφέραμε χάρη στο εμβόλιο του Covid να συμπυκνώσουμε χρόνια προόδου σε 12 με 18 μήνες. Σε πέντε χρόνια θα μπορούμε να προσφέρουμε συγκεκριμένες θεραπείες για όλα τα είδη ασθενειών σε αυτή την κατηγορία».
Τα τελευταία 3 χρόνια γέμισαν με πολλές γνώσεις την επιστημονική κοινότητα
Η Moderna είναι σε διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων που θα στοχεύουν σε πολλά διαφορετικά είδη όγκων, με τον Μπάρτον να λέει πως «θα έχουμε το εμβόλιο και θα είναι τρομερά αποτελεσματικό και θα σώσει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ζωές. Νομίζω ότι θα μπορούμε να προσφέρουμε προσωποιημένα εμβόλια καρκίνου για διαφορετικά είδη όγκων σε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο»
Εκτός από τον καρκίνο, πολλές μορφές λοιμώξεων του αναπνευστικού θα καλύπτονται με μια δόση εμβολίου, κάτι που θα θωρακίσει την ανθρωπότητα και απέναντι στον κορωνοϊό όσο και απέναντι στο κοινό κρυολόγημα και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τον RSV.
«Νομίζω πως θα έχουμε θεραπείες βασισμένες σε mRNA τεχνολογία για σπάνιες νόσους που ως τώρα δεν επιδέχονται θεραπείας ε φάρμακο και πιστεύω πως σε 10 χρόνια θα είμαστε σε έναν κόσμο όπου μπορείς πραγματικά να ταυτοποιήσεις την γενετική αιτία μιας νόσου και, με μια σχετική ευκολία, να πας και να πειράξεις τον κώδικα της και να φτιάξεις το DNA με τεχνολογία mRNA».
Μέχρι εδώ ακούγονται όλα υπέροχα. Είναι τόσο εύκολα; Ναι, αρκεί να μην συμβεί κάτι που θα σταματήσει την κατακλυσμιαία πρόοδο που έχει γίνει την τελευταία 3ετία. Θα πρέπει οι έρευνες να στηριχθούν και η στόχευση των πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο.
Πώς λειτουργεί η mRNA τεχνολογία
Στη διάρκεια της πανδημίας μάθαμε καλά πως λειτουργεί η θεραπεία mRNA. Ένα μόριο mRNA ωθεί τα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες. Με την εισαγωγή μέσω ένεσης μιας συνθετικής μορφής, τα κύτταρα μπορούν να θέσουν εκτός τις πρωτεΐνες που θέλει το ανοσοποιητικό μας να χτυπήσει. Με το εμβόλιο θα ενεργοποιείτο το ανοσοποιητικό για μια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται σε έναν οργανισμό και θα του επιτίθετο με ικανότητα να τον καταστρέψει χωρίς να καταστρέψει τα υγιή κύτταρα.
Σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνεται και η αναγνώριση πρωτεϊνικών στοιχείων στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων που δεν εντοπίζονται σε υγιή κύτταρα και τα οποία ενεργοποιούν μια ανοσοποιητική αντίδραση. Μετά, δημιουργούνται κομμάτια mRNA που θα καθοδηγήσουν το σώμα στο πώς να τα φτιάξει.
«Πιστεύω ότι έχουμε μάθει τους τελευταίους μήνες ότι το mRNA δεν είναι μόνο για μεταδοτικές νόσους ή για τον Covid. Η απόδειξη τώρα δείχνει κάτι διαφορετικό. Μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Στον καρκίνο, σε μεταδοτική νόσο, σε καρδιαγγειακή νόσο, σε αυτοάνοσα, σε σπάνιες νόσους. Έχουμε έρευνες σε όλα τα πεδία και έχουν δείξει όλα τρομακτική πρόοδο», συνεχίζει με ενθουσιασμό ο Μπάρτον.
Τον Ιανουάριο, η Moderna είχε ανακοινώσει αποτελέσματα από το τελικό στάδιο ενός πειράματος με εμβόλιο mRNA για RSV, η οποία έδειξε 83.7% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη δύο συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και ο πυρετός, σε ηλικιωμένους από 60 έτη και πάνω. Αυτό το εμβόλιο έχει πάρει μια αρχική έγκριση από τον FDA και βρίσκεται στον προθάλαμο για να εγκριθεί οριστικά ώστε να χορηγείται.
Το κρίσιμο ερώτημα
Από κοντά και η Pfizer έχει ξεκινήσει τη στελέχωσή της για μια μελέτη πάλι σε τελικό στάδιο, για ένα mRNA εμβόλιο για την κοινή γρίπη και θέλει να το επεκτείνει και σε άλλες μεταδοτικές νόσους, όπως ο έρπης, σε συνεργασία με την BioNTech. Μάλιστα, στέλεχος της Pfizer δήλωσε πως μέσα στην πανδημία κέρδισαν οι ερευνητές μια δεκαετία επιστημονικής γνώσης.
Εκτός από τα εμβόλια για τον καρκίνο, υπάρχουν και άλλες μορφές εμβολίων που ευνοήθηκαν από την πανδημία, όπως τα πρωτεϊνικά που έφτιαξε η Novavan για τον Covid. «Υπάρχει μια τεράστια ταχύτητα, όχι μόνο στις παραδοσιακές τεχνολογίες εμβολίων, αλλά και σε καινούργιες που δεν είχαν πριν την έγκριση να εφαρμοστούν. Σίγουρα, το mRNA εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία και το εμβόλιο μας είναι σε αυτή», δήλωσε ο δρ. Φίλιπ Ντουμπόφσκι, πρόεδρος έρευνας της Novavax.
Όπως εξηγεί ο δρ. Ρίτσαρντ Χάκετ, CEO της Ένωσης Επιδημικής Ετοιμότητας και Καινοτομίας (Cepi), εξηγεί πως η πανδημία έκανε πολλούς οργανισμούς εγκρίσεων να καταργήσουν τα γραφειοκρατικά πρωτόκολλα που καθυστερούσαν τις εγκρίσεις για 10 ή 15 χρόνια ή και την δοκιμή των εμβολίων και πλέον, αρκεί 1 ή και 1.5 έτος για να κριθεί ένα εμβόλιο κατάλληλο ή όχι.
Το μέγιστο ερώτημα είναι: θα αποφασίσουν οι παγκόσμιες κυβερνήσεις να επενδύσουν όσα επενδύουν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον τομέα της ανάπτυξης εμβολίων για τέτοιες σοβαρές νόσους;