Περιεχόμενα
Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται από επιστήμονες που ασχολούνται με το διάστημα, ένα Σύνδρομο του Kessler, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη οικονομική και επιστημονική καταστροφή στην ανθρωπότητα. Πολλές φορές έχουμε ακούσει για πιθανά διαστημικά συμβάντα που θα προκαλέσουν ζημιά στη Γη, εφόσον συμβούν, αλλά η πιθανότητα να συμβούν είναι είτε απειροελάχιστη είτε προβλέπεται να συμβούν σε κάτι δεκάδες χιλιάδες χρόνια μίνιμουμ.
Με το Σύνδρομο Kessler τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά. Η πρώτη αναφορά σε αυτό έγινε πίσω στα 70s, υπό τη μορφή υπόθεσης, αλλά βασιζόταν σε μια σχετικά υψηλή πιθανότητα να συμβεί.
Τι είναι το Σύνδρομο Kessler
Ο Ντόναλντ Κέσλερ και ο Μπάρτον Κουρ-Παλέ, εισήγαγαν το 1978 τη θεωρία για αυτό το σύνδρομο που υποστηρίζει ότι τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και σε κοντινή απόσταση από τον πλανήτη, αυξάνονται σε τόσο γρήγορο ρυθμό που σύντομα θα προκαλέσουν μια σειρά από συγκρούσεις.
Κι αυτές οι συγκρούσεις θα καταστρέψουν, αναπόφευκτα, διαστημικό εξοπλισμό όπως δορυφόρους που αποτελούν εργαλείο για την ανθρωπότητα σε τομείς από την γεωργική παραγωγή μέχρι τις ψηφιακές συνδέσεις, τα ταξίδια και τις τηλεφωνικές κλήσεις.
Κοινώς, οτιδήποτε γνωρίζουμε, λειτουργεί ορθά χάρη στους δορυφόρους και αν αυτοί παρεμποδίζονται από συντρίμμια ή αυτά συγκρούονται πάνω τους και προκαλούν ζημιές, τότε ο ψηφιακός κόσμος θα μπλοκάρει διαρκώς, ου μην θα αφανιστεί. Κι αν το να μην έχουμε wifi ή social media φαντάζει ως διαχειρίσιμη απώλεια, αρκεί να σκεφτείτε πως οι δορυφόροι μας δίνουν δεδομένα για τον καιρό, με βάση τον οποίο οργανώνονται οι καλλιέργειες και μια πλειάδα ζωτικών δραστηριοτήτων για την ανθρωπότητα και την εν γένει ζωή στη Γη.
Στο χειρότερο σενάριο του Συνδρόμου Kessler, η περιοχή που ονομάζεται LEO (low Earth Orbit), ένα μέρος του διαστημικού χώρου που ορίζει την κοντινότερη τροχιά γύρω από τη Γη, θα γίνει εχθρικό περιβάλλον για νέους δορυφόρους, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ αστρικών αντικειμένων θα δημιουργήσουν δαχτυλίδια από συντρίμμια που θα περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη.
Το Σύνδρομο Kessler δεν είναι μια απιθανότητα, αλλά κάθε χρόνο έρχεται πιο κοντά
Αυτός ο «υπερτουρισμός» στη LEO, επιτείνεται από την δράση επιχειρηματιών όπως ο Ίλον Μασκ που στέλνει διαρκώς δορυφόρους στο διάστημα. Σύμφωνα με εκτίμηση του Διαστημικού Οργανισμού της Ευρώπης (ESA), αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη. Από αυτούς, οι 6.800 είναι της SpaceX και, όπως έχει ανακοινώσει, στόχος του είναι να διαθέτει 40.000 δορυφόρους Starlink. Αν οι 40.000 κάνουν παρέα σε περίπου 40.500 κομμάτια από διαστημικά συντρίμμια, τότε μιλάμε για το αδιαχώρητο στην LEO.
Για να κατανοήσει κανείς τι συμβαίνει με τις συγκρούσεις διαστημικών σωμάτων που αναφέρει το Σύνδρομο Kessler, κάθε μέρα υπάρχουν περίπου 1.000 προειδοποιήσεις για συγκρούσεις, όπως αναφέρει ο Τόμας Μπέργκερ, διευθυντής στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας Τεχνολογίας Διαστημικού Καιρού στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Φυσικά, η πλειοψηφία των αντικειμένων είναι μικρά, 10 εκατοστά περίπου, οπότε η οποιαδήποτε σύγκρουσή τους, δεν επηρεάζει κάτι δραματικά στη θεωρία.
Όμως, σύμφωνα με το Σύνδρομο Kessler, σε μια διατύπωση του Κέσλερ το 1991, ένα αντικείμενο ενός κιλού, αν κινείται με 10 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αν συγκρουστεί με ένα διαστημικό σκάφος ενός τόνου, μπορεί να το χτυπήσει σε πυκνό σημείο και να το διαλύσει εις τα εξ ων συνετέθη, άρα να αφήσει πίσω δεκάδες συντρίμμια του ενός κιλού τα οποία με τη σειρά τους θα συγκρουστούν με ίδια ή μεγαλύτερη ταχύτητα με δορυφόρους ή άλλα διαστημικά σκάφη.
Επίσης, δεν μπορούν να ανιχνευθούν όλες οι πιθανές συγκρούσεις, ειδικά όταν υπάρχουν χώρες, όπως η Ρωσσία, που εκτοξεύουν πυραύλους σε δικούς τους δορυφόρους στο πλαίσιο πειράματος και αυτό αφήνει πίσω 1.500 ανιχνεύσιμα κομμάτια, χώρια τα μη ανιχνεύσιμα.
Ο δρ. Νίλτον Ρένο, καθηγητής κλίματος και διαστημικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέφερε για το Σύνδρομο Kessler ότι «η αναλογία διαστημικών συντριμμιών είναι αντίστοιχη με αυτή των πλαστικών στους ωκεανούς. Παλιότερα, πιστεύαμε πως οι ωκεανοί είναι απέραντοι και πετούσαμε σκουπίδια και πλαστικά, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι είναι πεπερασμένες πηγές. Και προκαλούμε τεράστια ζημιά αν δεν προσέχουμε αυτό που κάνουμε».
Η Καρολίν Φρουέ, επίκουρη καθηγήτρια αεροναυτικής και αστροναυτικής στο Purdue στην Ιντιάνα, δήλωσε ότι πιστεύει πως το Σύνδρομο Kessler δεν είναι πλέον χρήσιμο στη βάση του, αλλά λειτουργεί ως κίνητρο για να κατανοήσουμε πως η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά μας στην τροχιά της Γης, είναι πρόβλημα. «Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα θα δράσει εγκαίρως για να μην έχει τεράστια οικονομική ζημιά».
* Με πληροφορίες από CNN