Ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό μελάνι επούλωσης πληγών που μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να ολοκληρώσει ταχύτερα την διαδικασία που αναπτύσσει χάρη στη συρραφή.
Το μελάνι μπορεί να εφαρμοστεί σε μια πληγή οποιουδήποτε σχήματος χρησιμοποιώντας ένα στυλό τρισδιάστατης εκτύπωσης. Γνωστό ως PAINT (portable bioactive ink for tissue healing), η εν λόγω μέθοδος, μεταφέρει κυστίδια ανοσοποιητικών κυττάρων στο τραύμα, προωθώντας την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη επούλωση.
Όταν τραυματίζεται το δέρμα, ενεργοποιούνται οι φυσικοί μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού, δουλεύοντας ακούραστα για την αποκατάσταση της βλάβης. Ενώ οι επίδεσμοι και τα ράμματα μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία, δεν μπορούν να την επιταχύνουν. Ενσωματώνοντας λευκά αιμοσφαίρια και εξωκυτταρικά κυστίδια (EV) σε ένα μελάνι με βάση την υδρογέλη, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό εργαλείο επούλωσης. Αυτά τα κυστίδια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προώθηση του σχηματισμού αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.
Χρησιμοποιώντας το στυλό τρισδιάστατης εκτύπωσης, το μελάνι PAINT εφαρμόζεται απευθείας στην πληγή. Το μελάνι, που αποτελείται από κυστίδια που εκκρίνονται από μακροφάγα και αλγινικό νάτριο, σχηματίζει γρήγορα ένα ανθεκτικό τζελ στο σημείο του τραύματος. Σε ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα, τα κυστίδια στο PAINT αποδείχθηκε ότι προάγουν τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής, διευκολύνοντας τη φάση της επούλωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μελάνι PAINT επιτάχυνε σημαντικά τον σχηματισμό ινών κολλαγόνου, ένα κρίσιμο συστατικό της επούλωσης των τραυμάτων.
Σε πειράματα σε ποντίκια, το μελάνι αποκατέστησε σχεδόν πλήρως τις πληγές σε μόλις 12 ημέρες. Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην επούλωση των τραυμάτων, καθιστώντας την ταχύτερη και ευκολότερη. Οι πολύπλοκες διαδικασίες μπορεί να μην είναι πλέον απαραίτητες, καθώς το PAINT προσφέρει μια απλή αλλά αποτελεσματική λύση. Οι ερευνητές ελπίζουν πως το PAINT θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος κοψιμάτων και πληγών, επιτρέποντας τη γρήγορη και αποτελεσματική επούλωση χωρίς επιπλοκές.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ACS Applied Materials & Interfaces».