Περιεχόμενα

  1. Σε iPhone
  2. Σε Android

Ο Στηβ Τζομπς ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone στις 9 Ιανουαρίου του 2007. Το τηλέφωνο κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους. Διέθετε μία οθόνη αφής 3,5 ιντσών, λίγα φυσικά κουμπιά και μία φιλική προς τον χρήστη διεπαφή.

Το iPhone αποτέλεσε το πρώτο κινητό με οθόνη αφής. Η ιδέα χειρισμού του iPhone μέσω αυτού του τύπου οθόνης θεωρείται καθοριστική για την επιτυχία του. Επίσης, είχε και έχει σημαντική επιρροή στη σχεδίαση smartphone άλλων κατασκευαστών.

Αυτό που έκανε τα κινητά αυτά θελκτικά στο κοινό ήταν οι τεράστιες δυνατότητές τους. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, η ύπαρξη ενός gadget που διαρκώς αποσπά την προσοχή και μπορεί να κάνει τα πάντα, δεν μοιάζει τόσο καλή ιδέα.

Ορισμένα άτομα επιστρέφουν στα απλά κινητά τηλέφωνα προκειμένου να ξεφύγουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα συνεχή μηνύματα και τον ατειλείωτο βομβαρδισμό περιεχομένου (που παράγεται τώρα από την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και από ανθρώπους).

Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, αγοράζουν νέο κινητό τηλέφωνο με λιγότερες δυνατότητες διατηρώντας χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως οδηγίες οδήγησης και λήψη φωτογραφιών.

Ωστόσο, δεν είναι ανάγκη να προμηθευτεί κανείς νέα συσκευή για να μπορεί να αφήσει πίσω του τον καταιγισμό και να επιβραδύνει τον κατακλυσμό δεδομένων, κάνοντας ένα διάλειμμα από αυτό το τεράστιο «μπουκέτο» τεχνολογίας.

Αν είστε έτοιμοι για μια πιο ήσυχη ζωή και θέλετε να κάνετε το smartphone σας πιο αθόρυβο, δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε σε μια συσκευή iPhone ή Android. Αυτές οι επιλογές είναι πιο ολοκληρωμένες από την απλή απεγκατάσταση όλων των εφαρμογών σας και την απενεργοποίηση όλων των ειδοποιήσεών σας, αν και σίγουρα μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε και αυτά τα βήματα.

Σε iPhone

Κινητό

Μια από τις πιο ολοκληρωμένες εφαρμογές που υπάρχουν για τη μετατροπή ενός iPhone από έξυπνο σε «χαζό» τηλέφωνο είναι η εύστοχη ονομασία Dumb Phone (δηλαδή «χαζό τηλέφωνο»).

Δημιουργεί ένα μενού εκκίνησης βασισμένο σε κείμενο μόνο για τις πιο βασικές εφαρμογές σας, ενώ αποκρύπτει όλα τα υπόλοιπα -συμπεριλαμβανομένων των εικονιδίων ειδοποιήσεων.

Η τιμολόγηση ξεκινάει από 3 δολάρια το μήνα (μπορείτε επίσης να πληρώσετε ετησίως ή 25 δολάρια για ισόβια χρήση), αλλά υπάρχει διαθέσιμη μια δωρεάν δοκιμή επτά ημερών, ώστε να μπορείτε να δείτε αν σας αρέσει πρώτα πριν ξοδέψετε χρήματα.

Υπάρχουν μερικά βήματα για να το ρυθμίσετε, αλλά τα πάντα εξηγούνται στην εφαρμογή και υπάρχουν βίντεο με οδηγίες χρήσης για να σας βοηθήσουν. Αφού επιλέξετε τις εφαρμογές στις οποίες θέλετε να έχετε πρόσβαση (έως και έξι ανά οθόνη), πρέπει να προσθέσετε το widget Dumb Phone στην αρχική οθόνη: Πατήστε παρατεταμένα σε μια κενή περιοχή της οθόνης και, στη συνέχεια, επιλέξτε «Επεξεργασία» και «Προσθήκη widget» για να το κάνετε αυτό.

Στη συνέχεια, πρέπει να προσθέσετε τη σκοτεινή ταπετσαρία «Dumb Phone» (Ταπετσαρία στις Ρυθμίσεις), να μεταβείτε σε σκοτεινή λειτουργία (Οθόνη και φωτεινότητα στις Ρυθμίσεις) και να απενεργοποιήσετε τα κινούμενα σχέδια της αρχικής οθόνης: Από τις Ρυθμίσεις επιλέξτε Προσβασιμότητα > Ρυθμίσεις ανά εφαρμογή > Προσθήκη εφαρμογής > Αρχική οθόνη και βιβλιοθήκη εφαρμογών, στη συνέχεια πατήστε Αρχική οθόνη και βιβλιοθήκη εφαρμογών και Μείωση κίνησης και ρυθμίστε το σε Ενεργό.

Όταν τακτοποιήσετε όλα αυτά, πρέπει να αποκρύψετε άλλες συντομεύσεις εφαρμογών της αρχικής οθόνης, κάτι που μπορείτε να κάνετε πατώντας παρατεταμένα πάνω τους και επιλέγοντας στη συνέχεια Κατάργηση εφαρμογής και Κατάργηση από την αρχική οθόνη. Θα πρέπει να μείνετε μόνο με το widget Dumb Phone και τίποτα άλλο σε μια ενιαία αρχική οθόνη – αν και όλες οι εφαρμογές σας είναι ακόμα διαθέσιμες αν σύρετε το δάχτυλό σας προς τα αριστερά για να μεταβείτε στη Βιβλιοθήκη εφαρμογών.

Πατήστε σε οποιαδήποτε εφαρμογή που περιλαμβάνεται στο ίδιο το widget Dumb Phone και θα ανοίξει κανονικά.

Άλλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή Dumb Phone σάς επιτρέπουν να προσαρμόσετε ποιες εφαρμογές είναι διαθέσιμες μέσω του widget και να αλλάξετε την εμφάνιση του ίδιου του widget, συμπεριλαμβανομένης της ευθυγράμμισης του κειμένου και της απόστασης μεταξύ κάθε συντόμευσης. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε την προεπιλεγμένη εμφάνιση λευκού σε μαύρο με μια εμφάνιση μαύρου σε λευκό.

Επιπλέον, η εφαρμογή σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ξεχωριστά προφίλ για τα widgets σας – ένα για την εργασία και ένα για εκτός εργασίας, για παράδειγμα – μεταξύ των οποίων μπορείτε να εναλλάσσεστε γρήγορα ανάλογα με τις ανάγκες. Για την πλήρη εμπειρία του χαζού τηλεφώνου, ίσως θελήσετε να παίξετε και με κάποιες από τις ρυθμίσεις ειδοποιήσεων στο iOS.

Σε Android

Κινητό

Για τους χρήστες Android, η εφαρμογή Minimalist Phone είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που υπάρχουν για τη συγκεκριμένη δουλειά. Θα σας κοστίσει 5 δολάρια το μήνα, αν και είναι λιγότερο αν πληρώνετε για ένα χρόνο κάθε φορά, και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για μια ολόκληρη ζωή με 30 δολάρια. Υπάρχει επίσης μια δωρεάν δοκιμή επτά ημερών που σας επιτρέπει να δείτε αν βρίσκετε την εφαρμογή χρήσιμη πριν πληρώσετε.

Το Minimalist Phone είναι αυτό που είναι γνωστό ως launcher: ένας τύπος εφαρμογής Android που αντικαθιστά πλήρως το μεγαλύτερο μέρος της διεπαφής, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών οθονών και των μενού. Πρόκειται για μια πλήρη αναμόρφωση του τηλεφώνου σας, η οποία εισχωρεί βαθύτερα στο λειτουργικό σύστημα από οτιδήποτε άλλο είναι δυνατό στο iOS (αλλά μην ανησυχείτε, μπορείτε να επιστρέψετε στο κανονικό όποτε θέλετε με μερικά μόνο πατήματα).

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, θα σας εξηγηθεί η φιλοσοφία του Minimalist Phone και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκρίνετε τα δικαιώματα που χρειάζεται η εφαρμογή για να μεταμορφώσει την εμφάνιση του Android. Μόλις γίνουν όλα αυτά, θα συναντήσετε ένα απλό, σκοτεινό, μίνιμαλ περιβάλλον εργασίας – σαρώστε προς τα πάνω για να εκτελέσετε μια αναζήτηση, σαρώστε προς τα κάτω για να δείτε τις ειδοποιήσεις σας και σαρώστε προς τα αριστερά για να δείτε όλες τις εφαρμογές σας.

Σε αυτή την κύρια λίστα εφαρμογών μπορείτε να αρχίσετε να εξατομικεύετε το Minimalist Phone. Πατήστε παρατεταμένα σε οποιαδήποτε εφαρμογή για να εμφανιστεί μια ποικιλία επιλογών: Μπορείτε να καρφιτσώσετε μια εφαρμογή στην μπροστινή αρχική οθόνη, να αποκρύψετε μια εφαρμογή από τη λίστα ή να αποκλείσετε την πρόσβαση σε μια εφαρμογή για έως και 30 ημέρες. (Μπορείτε ακόμη να δείτε πόσο χρόνο έχετε περάσει σε μια εφαρμογή τον τελευταίο καιρό, για να σας βοηθήσει να πάρετε μια απόφαση).

Από την ίδια οθόνη ρυθμίσεων μπορείτε να επιλέξετε Φίλτρο ειδοποιήσεων για να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο το Minimalist Phone διαχειρίζεται τις εισερχόμενες ειδοποιήσεις. Επιλέξτε εφαρμογές από τις οποίες δεν θέλετε να αποσπάται η προσοχή σας και οι ειδοποιήσεις τους θα φιλτραριστούν σε μια λίστα που μπορείτε να ελέγχετε την ώρα που σας βολεύει.

Το Minimalist Phone προσφέρει ένα χρήσιμο μείγμα βελτιώσεων τόσο στο περιβάλλον εργασίας όσο και στη λειτουργικότητα του Android τηλεφώνου σας, ώστε να περνάτε λιγότερο χρόνο με αυτό. Για να επιστρέψετε στην κανονική χρήση του τηλεφώνου Android, επιλέξτε Περισσότερα και Έξοδος από το Minimalist Phone από την οθόνη ρυθμίσεων της εφαρμογής (πατήστε το εικονίδιο με το γρανάζι στο κάτω μέρος της λίστας εφαρμογών).

* Πηγή: Wired