Περιεχόμενα
Η Γη κατέγραψε πρόσφατα την πιο ζεστή μέρα της ιστορίας της, ένα ρεκόρ που προειδοποιούν οι ειδικοί πιθανότατα θα σπάσει επανειλημμένα το φετινό καλοκαίρι καθώς η κλιματική κρίση οδηγεί τις θερμοκρασίες όλο και υψηλότερες.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο είναι η «ταχύτητα» της κρίσης. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα κάνει γνωστό ότι ήταν ο θερμότερος Ιούνιος της ιστορίας με «σημαντικό περιθώριο», που σημαίνει ότι οι εννέα θερμότεροι Ιούνιοι σημειώθηκαν τα τελευταία εννέα χρόνια.
Οι εξαιρετικά ζεστές μέρες – που θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού – είναι πιο συχνές τώρα από ό,τι το 1970 σε 195 τοποθεσίες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Climate Central. Από αυτές τις τοποθεσίες, περίπου το 71% αντιμετωπίζει τώρα τουλάχιστον επτά επιπλέον εξαιρετικά ζεστές ημέρες κάθε χρόνο.
Η κλιματική κρίση έχει θανάσιμες επιπτώσεις
Σε μια κομητεία του Τέξας, σε μία φονική κλιματική κρίση τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός αδυσώπητου καύσωνα τον Ιούνιο.
Right now, families across America are experiencing the devastating impacts of the climate crisis – from floods to extreme heat.
— President Biden (@POTUS) July 12, 2023
My Administration will continue to deliver on our historic climate agenda to get communities the resources they need to prepare and keep folks safe. https://t.co/eIenjPmaiM
Στο Μεξικό, οι θερμοκρασίες που έφθασαν στα ύψη έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 112 ανθρώπους από τον Μάρτιο, ενώ ένα πρόσφατο κύμα καύσωνα στην Ινδία σκότωσε τουλάχιστον 44 ανθρώπους σε όλη την πολιτεία Μπιχάρ.
Τι συνέπειες έχει η κλιματική κρίση στο σώμα μας;
Κανονικά, το σώμα μας είναι συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, συνήθως μεταξύ 36.1 και 37.2 βαθμών Κελσίου. Όταν ο εγκέφαλός μας αισθάνεται μια αλλαγή – είτε χαμηλότερη είτε υψηλότερη από αυτήν – προσπαθεί να βοηθήσει το σώμα μας να κρυώσει ή να ζεσταθεί, σύμφωνα με την Δρ Judith Linden, εκτελεστική αντιπρόεδρο του τμήματος επείγουσας ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης και καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους (ο εγκέφαλος) προσπαθεί να δροσίσει το σώμα όταν υπάρχει μια κλιματική κρίση. Ένας τρόπος, ο πιο συνηθισμένος τρόπος που σκεφτόμαστε, είναι να ιδρώνουμε», είπε η Linden. «Οι πόροι ανοίγουν, το σώμα ιδρώνει και ο ιδρώτας εξατμίζεται, κάτι που δροσίζει το σώμα».
Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο το σώμα μας κρυώνει είναι διαστέλλοντας τα αγγεία και αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό, κάτι που βοηθά να έρθει θερμότητα και αίμα στην επιφάνεια του σώματός μας συμβάλλοντας στην απελευθέρωση αυτής της περίσσειας θερμότητας.
Όταν εκτίθέμεθα σε υψηλές θερμοκρασίες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα μας να προσπαθήσει να συνεχίσει να κρυώνει. Και αν το περιβάλλον είναι ζεστό και υγρό, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα – κάτι που ωθεί τη θερμοκρασία του σώματός μας ακόμη υψηλότερα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
«Όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, τόσο χαμηλότερες θερμοκρασίες χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την υπερβολική ζέστη», είπε η Linden.
Οι υψηλές θερμοκρασίες σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα, λέει το CDC. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.
Τύποι ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη
Οι ήπιες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένων των θερμικών κραμπών, είναι πιο συχνές, είπε η Linden. Οι θερμικές κράμπες μπορεί να αναπτυχθούν σε άτομα που ιδρώνουν πολύ, ακόμη και κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Η υπερβολική εφίδρωση καταναλώνει όλο το αλάτι και την υγρασία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους ή σπασμούς, συνήθως στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια, σύμφωνα με το CDC.
Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί εξάνθημα λόγω θερμότητας ενώ υφίσταται μια κλιματική κρίση. Αυτός είναι ένας ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από την υπερβολική εφίδρωση σε ζεστό και υγρό καιρό και είναι πιο συνηθισμένος στα μικρά παιδιά, λέει το CDC.
Είναι συνήθως μια κόκκινη συστάδα από σπυράκια ή φουσκάλες και τείνει να βρίσκεται σε σημεία όπως ο λαιμός, το πάνω μέρος του θώρακα ή οι πτυχές του αγκώνα.
Όταν το σώμα μας αρχίζει να ξεπερνά την ικανότητά του να κρυώνει, μπορεί να αναπτυχθεί αυτό που είναι γνωστό ως θερμική εξάντληση που προκαλείται από την κλιματική κρίση.
«Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε υπερβολική εφίδρωση επειδή το σώμα μας θα προσπαθήσει πραγματικά να συμβαδίσει με αυτή την επιπλέον θερμότητα.
Θα αισθανθούμε ζαλάδα, μπορεί να αισθανθούμε ζάλη, συχνά οι άνθρωποι παρουσιάζουν ναυτία, πονοκεφάλους και το δέρμα τους φαίνεται συχνά χλωμό και βρώμικο και ο σφυγμός τους είναι συχνά γρήγορος», είπε η Linden.
«Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια του σώματος να κρυώσει πριν φτάσει πραγματικά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή».
Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
«Εκεί η θερμοκρασία του σώματός μας ξεπερνά τους 40 έως 42 βαθμούς περίπου με υπεύθυνη την κλιμαιτική κρίση, και εδώ αρχίζουν να αποτυγχάνουν οι μηχανισμοί μας», εξήγησε η Linden.
Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σώματος, κόκκινο και ξηρό δέρμα, γρήγορους παλμούς, πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία ή απώλεια συνείδησης, σύμφωνα με το CDC.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας θερμοπληξίας είναι η σύγχυση και η ταραχή, δήλωσε η Linden.
«Όταν κάποιος είναι στη ζέστη και μπερδεύεται και ταράσσεται, αυτό είναι θερμοπληξία μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο και πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο για αυτό ή να ζητήσετε βοήθεια αμέσως και να βγάλετε το άτομο από τη ζέστη».
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από την κλιματική κρίση;
Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις καθώς και τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και την κλιματική κρίση.
Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται και να ανταποκρίνονται στις αλλαγές θερμοκρασίας και μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της θερμότητας, ανέφερε το CDC.
«Πολύ νέοι (άνθρωποι) επίσης, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αναγνωρίσουν ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη και είναι λιγότερο πιθανό να βγουν από τη ζέστη εάν αρχίσουν να αισθάνονται υπερθερμασμένοι», είπε η Linden.
Οι μαθητές-αθλητές και τα κατοικίδια διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, πρόσθεσε.
«Σε αυτόν τον καιρό, δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να αφήσεις ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο στο αυτοκίνητο ούτε για ένα λεπτό», πρόσθεσε ξ Linden.
Πώς να παραμείνετε ασφαλείς κατά την κλιματική κρίση
Όταν η περιοχή στην οποία κατοικείτε αντιμετωπίζει υπερβολική ζέστη, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους.
Αρχικά, προσέξτε για συμπτώματα θερμικής εξάντλησης ή άλλες ασθένειες ενόσω διαρκεί η κλιματική κρίση.
«Αν κάποιος αρχίσει να αισθάνεται ζάλη, ναυτία ή πονοκέφαλο, είναι η ώρα να δράσουμε αμέσως», είπε η Linden. «Αυτό σημαίνει να τον βγάλουμε από τη ζέστη και τον μεταφέρουμε σε ένα δροσερό περιβάλλον».
Το να βάζεις νερό σε κάποιον που μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα και να του δίνεις υγρά μπορεί να τον βοηθήσει να δροσιστεί. Εάν κάποιος αρχίζει να χάνει τις αισθήσεις του ή έχει ναυτία ή έμετο, οφείλουμε αμέσως να καλέσουμε ένα ασθενοφόρο.
«Αν δείτε κάποιον με οποιοδήποτε είδος σύγχυσης όσο διαρκεί η κλιματική κρίση, αυτό είναι ένα άμεσο σημάδι», πρόσθεσε η Linden.
Όταν κάνει ζέστη έξω, προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες, ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καλύψτε το κεφάλι σας και πίνετε πολλά υγρά.
Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε νερό – καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Η Linden συνιστά να πίνουμε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό – ή περισσότερο – την ώρα.
«Αν αρχίσετε να αισθάνεστε ζάλη, ζαλάδα, εφίδρωση, γρήγορους παλμούς, φύγετε αμέσως από τη ζέστη», είπε ξ Linden.
Προσπαθήστε να βρείτε κλιματισμό ή μέρη στην περιοχή σας όπου μπορείτε να πάτε για να παραμείνετε δροσεροί σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές οι οποίες είναι υπεύθυνες ενώ διαρκεί η κλιματική κρίση. Ακόμη και το να περάσετε μερικές ώρες σε ένα εμπορικό κέντρο ή μια δημόσια βιβλιοθήκη μπορεί να σας βοηθήσει.
Όταν βρίσκεστε στο σπίτι, οι ανεμιστήρες μπορούν να σας βοηθήσουν, αλλά μην βασίζεστε σε αυτούς ως τον μοναδικό σας τρόπο να δροσιστείτε. Ενώ μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα, δεν θα βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.
Τέλος, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τους γείτονές σας, τους γονείς και τους φίλους σας – ειδικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που μπορεί να ζουν μόνοι ή να είναι απομονωμένα ενόσω διαρκεί η κλιματική κρίση, κατέληξε η Linden.