Κρυοηφαιστειακός κομήτης που κατευθύνεται προς τη Γη, εξερράγη για πρώτη φορά σε 69 χρόνια, αποκτώντας «κέρατα» στις τηλεσκοπικές εικόνες που κατέγραψαν το ασυνήθιστο φαινόμενο.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους κομήτες, το αέριο και ο πάγος μέσα στο κέντρο του 12P/Pons-Brooks -όνομα που έχει ο κομήτης-, συσσωρεύονται σε όγκο που μπορεί να προκαλέσει την βίαιη έκρηξη του ουράνιου αντικειμένου, εκτοξεύοντας ρεύματα «κρυομάγματος» μέσα από τις μεγάλες ρωγμές στον πυρήνα του.
Πώς έμοιαζε ο κρυοηφαιστειακός κομήτης
Σύμφωνα με αναφορές, έμοιαζε να βγάζει κέρατα στις τηλεσκοπικές εικόνες, όπως ‘μεγάλωνε’ 7.000 φορές περισσότερο από τον πυρήνα του. Οι αστρονόμοι που εντόπισαν το «ασυνήθιστο φαινόμενο», σοκαρίστηκαν όταν είδαν τη φωτεινότητα να γίνεται 100 φορές μεγαλύτερη ξαφνικά, πριν καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης αερίων νεφών γύρω από τον 12P/Pons-Brooks.
Έτσι αντανακλάται περισσότερο ηλιακό φως πίσω στη Γη. Όσο διασκορπίζονται τo αέριo και ο πάγος, θα μειωθεί η αντανάκλαση και θα ‘επιστρέψει’ στο κανονικό του μέγεθος. Οι ειδικοί εξήγησαν και ότι ο 12P/Pons-Brooks έχει από τις μεγαλύτερες, γνωστές, τροχιακές περιόδους κομητών. Χρειάζεται 71 χρόνια για να περιστραφεί πλήρως γύρω από τον Ήλιο.
To «ασυνήθιστο φαινόμενο» κατευθύνεται προς τη Γη
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του φτάνει στην πιο μακρινή περιοχή του ηλιακού συστήματος Έφτασε στο πλησιέστερο σημείο στον Ήλιο στις 21 Απριλίου 2014. Άρα, θα πλησιάσει στη Γη στις 2 Ιουνίου του 2024. Θα είναι ορατός στο νυχτερινό ουρανό και δεν θα μας απειλήσει -θα περάσει από απόσταση ασφαλείας.
*Πηγή φωτογραφίας unsplash.com/Justin Wolff