Ο κομήτης Νισιμούρα ανακαλύφθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, αλλά ήδη αποδεικνύεται ιδιαίτερα… θεαματικός, με τους αστρονόμους να ενθαρρύνουν τον κόσμο να μην χάσει την ευκαιρία να τον δει με γυμνό μάτι πριν καεί, αναφέρει το Sky News.

Μπορεί ήδη να τον δει κανείς την ώρα μετά τη δύση του ήλιου και την ώρα πριν από την αυγή κοιτάζοντας ανατολικά-βορειοανατολικά, δήλωσαν οι ειδικοί, ενώ η μέγιστη ορατότητα αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Λίγο πριν από την αυγή της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου είναι η στιγμή που θα είναι πιο κοντά στη Γη, σε απόσταση 125 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Αλλά μην ανησυχείτε, οι αστρονόμοι έχουν καταγράψει την τροχιά και την ταχύτητά του και δεν υπάρχει κίνδυνος να μας χτυπήσει.

Ο καθηγητής Μπραντ Γκίμπσον, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χαλ, δήλωσε ότι παρόμοιες εμφανίσεις κομητών συμβαίνουν κατά μέσο όρο μία φορά στα δέκα χρόνια και ότι ο Νισιμούρα αποτελεί μια «σπάνια και συναρπαστική ευκαιρία».

Κομήτης Νισιμούρα: Πώς να τον δείτε καλύτερα

Ο κομήτης πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα αστροφωτογράφο Χιντέο Νισιμούρα, ο οποίος τον είδε ενώ τραβούσε φωτογραφίες μακράς έκθεσης του νυχτερινού ουρανού με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή στις 11 Αυγούστου.

Έκτοτε, ο κομήτης –C/2023 P1 είναι το κανονικό του όνομα– έχει αυξήσει τη φωτεινότητά του, γεγονός που τον έχει καταστήσει ορατό χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Φυσικά, τα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο θα σας διευκολύνουν ακόμη περισσότερο να τον εντοπίσετε.

Εφαρμογές αστροπαρατήρησης όπως το Night Sky, το SkyView και το Sky Guide είναι πολύ χρήσιμες, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την ακριβή θέση των κομητών, χαρτογραφώντας τους αστερισμούς.

Στρέφοντας την κάμερα του smartphone σας προς τον νυχτερινό ουρανό, αυτές οι εφαρμογές θα χρησιμοποιήσουν επαυξημένη πραγματικότητα για να σας ενημερώσουν για τους αστερισμούς που βλέπετε και να σας προσφέρουν συμβουλές για το πώς να εντοπίζετε κομήτες.

Κομήτης Νισιμούρα: Πλησιάζει το τέλος του

Αν και δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ο Νισιμούρα πιστεύεται ότι έχει διάμετρο 1,5 ή και 3 χιλιόμετρα.

Ο καθηγητής Γκίμπσον δήλωσε ότι ο κομήτης, ο οποίος χρειάζεται 500 χρόνια για να ολοκληρώσει μία περιστροφή του ηλιακού συστήματος, θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για την ετήσια βροχή μετεωριτών Sigma-Hyrdrids που κορυφώνεται στις 9 Δεκεμβρίου.

Αλλά μπορεί να μην του απομένει πολύς χρόνος για το ταξίδι του, καθώς ένα κοντινό πέρασμα από τον Ήλιο θα μπορούσε να σημάνει την καταστροφή του. Στις 17 Σεπτεμβρίου θα τον πλησιάσει στα 43 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση αρκετά μικρή ώστε ο κομήτης να καεί.

Η προσέγγιση του κομήτη στον Ήλιο είναι που του δίνει τη χαρακτηριστική «ουρά» του, καθώς η θερμότητα απελευθερώνει αέρια από τον παγωμένο όγκο του.

Όταν συμβαίνει αυτό, απελευθερώνονται επίσης σωματίδια σκόνης και βράχων, γεγονός που οδηγεί σε βροχές μετεωριτών.

Όπως όλοι οι παγωμένοι, βραχώδεις σύντροφοί του, ο κομήτης Νισιμούρα είναι μέρος των υπολειμμάτων από τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια χρόνια.