Περιεχόμενα
Πίσω στο 1993, κυκλοφόρησε η ταινία Demolition Man με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Γουέσλι Σνάιπς, Σάντρα Μπούλοκ. Εκεί, οι δύο πρώτοι, ο ένας αστυνομικός κι ο άλλος διαβόητος εγκληματίας, μπαίνουν σε κρυογονική για να βρεθούν σε πλήρη αρμονία οι ζωές τους, καθώς ο Τζον Σπάρταν (Σταλόνε) είναι ο μόνος που μπορεί να σταματήσει τον Σάιμον Φοίνιξ (Σνάιπς).
Οπότε, όταν συλλαμβάνεται ο Φοίνιξ το 1993, το να φυλακιστεί απλώς, δεν θα πετύχει τίποτα. Κι επειδή δε μπορούν να του κάνουν ευθανασία, αποφασίζεται να τον βάλουν σε κρυογονική. Ο φόβος πως μπορεί στο μέλλον να ξυπνήσει, οδηγεί και τον Σπάρταν στην επιλογή να μπει κι αυτός σε κρυογονική.
39 χρόνια μετά, ο Φοίνιξ ξυπνάει, δραπετεύει και ετοιμάζει νέο γύρο εγκλημάτων. Παρά την εξελιγμένη τεχνολογία της εποχής, ο Σπάρταν παραμένει ο μόνος, οπότε τον ξυπνάνε κι αυτόν για να αντιμετωπίσει το ματσάρισμά του.
Η ταινία αυτή μοιάζει μακρινή, αρκετοί πίστευαν όμως τότε πως θα το ζήσουμε αυτό. Και το ζούμε με μια καθυστέρηση ετών, αφού μια εταιρεία στη Γερμανία, η Tomorrow Bio, καταψύχει ανθρώπινα σώματα με την προοπτική αυτά να επανέλθουν στη ζωή στο μακρινό μέλλον.
Ως γνωστόν, δεν μπορεί να υπάρξει καμία κίνηση κυττάρων και μορίων κάτω από τους -273 βαθμούς Κελσίου ή στο απόλυτο μηδέν της κλίμακας Κέλβιν. Εκεί σταματάει να προχωράει ο χρόνος, επί της ουσίας, άρα δεν μπορεί να υπάρξει γήρας.
Πώς γίνεται η διαδικασία κρυοσυντήρησης
Έτσι, η εταιρεία αυτή επιτρέπει σε ανθρώπους να μπουν σε κρυοθεραπεία έναντι 222.603 δολαρίων συν 55 ευρώ μηνιαίο ενοίκιο, με την ελπίδα πως σε ένα μακρινό μέλλον θα επανέλθουν στη ζωή για να συνεχίσουν από κει που σταμάτησαν.
Εκτός από σώματα, η εταιρεία προσφέρει δυνατότητα να μπει ο εγκέφαλος μόνο σε κρυοθεραπεία με το κόστος να είναι στα 84.000 δολάρια. Η λογική εδώ είναι πως σε κάποιο μέλλον, ίσως ο ανθρώπινος εγκέφαλος να γίνεται upload σε κάποια συσκευή Τεχνητής Νοημοσύνης και να εξασφαλίζει την αθανασία. Άλλωστε, πριν λίγους μήνες είχαμε δει ότι υπάρχουν προγράμματα εκπαίδευσης Τεχνητής Νοημοσύνης που έχουν συνδέσει εγκεφάλους σε υπολογιστές.
«Πιστεύω πως στη διάρκεια της ζωής μου – είμαι τώρα 40 ετών – θα γίνουμε μάρτυρες μιας εποχής όπου θα υπάρχει ασφαλής κρυοσυντήρηση και ανάσταση πολύπλοκών οργανισμών», δήλωσε στην Daily Mail εις εκ των ιδρυτών, ο Φερνάντο Αζεβέδο Πινιέιρο.
«Για αρκετούς, το πρωτόγονο κίνητρο είναι ο φόβος του θανάτου. Η κρυοσυντήρηση τους προσφέρει την ελπίδα και μια αίσθηση ασφάλειας, παρέχοντας ένα μονοπάτι επιμήκυνσης της ζωής».
Η εταιρεία έχει προχωρήσει ήδη σε κρυοσυντήρηση 6 ανθρώπων και 5 ζώων, ενώ υπάρχουν ακόμα 650 άνθρωποι σε λίστα αναμονής με μέση ηλικία τα 36 έτη! Μιλάμε δηλαδή όχι για γέρους που θα ήθελαν να δουν μια άλλη εποχή, αλλά για νέους ανθρώπους που έχουν πολλά χρόνια να ζήσουν ακόμα και ελπίδες να βρεθεί κάτι άλλο που θα μπορούσε να τους προσφέρει επιβράδυνση στη γήρανση των κυττάρων.
Η αρχή μιας δυστοπίας ή ένα βήμα πιο κοντά στην αθανασία;
Βέβαια, οι περισσότεροι έκαναν την αίτηση ώστε να μπουν στο πρόγραμμα σε μερικές δεκαετίες, όχι σήμερα ή άμεσα. Εξάλλου, για να υπάρξει η διαδικασία, θα πρέπει ο άνθρωπος να έχει πεθάνει.
Στην διαδικασία της κρυοσυντήρησης, τα υγρά που απελευθερώνει το σώμα μετά τον θάνατο, αντικαθίστανται από αντιψυκτικά, ώστε να μην υπάρχει κάποια ανεπανόρθωτη ζημιά από την θερμοκρασία των -160 βαθμών Κελσίου, στην οποία μπαίνουν τα σώματα. Μόλις γίνει αυτό το σώμα μπαίνει σε ένα ατσάλινο container που περιέχει υγρό άζωτο.
Το πότε θα αναστηθεί ένα σώμα, είναι κάτι που δεν προβλέπεται, δεν είναι ίδιο για όλους. Η εταιρεία έχει έναν όρο σύμφωνα με τον οποίο αν υπάρξει αναγέννηση χωρίς να έχει εξαντληθεί το ποσό που δόθηκε, τότε γίνεται επιστροφή του εναπομείναντος ποσού.
Η Tomorrow Bio αναπτύσσεται αυτή την περίοδο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, σε Άμστερνταμ και Βερολίνο, ενώ σύντομα θα βρίσκεται και στη Νέα Υόρκη.
Η υπηρεσία που προσφέρει, έρχεται σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι θέλουν να κάνουν διαστημικά ταξίδια και το ενδεχόμενο ένα σώμα σε κρυογονική να μπει σε μια κάψουλα και να φτάσει στις εσχατές του Γαλαξία ή και του Σύμπαντος, συναρπάζει αρκετούς.
Είμαστε στην αρχή μιας δυστοπίας ή μιας εποχής όπου η αθανασία είναι όλο και πιο κοντά;
* Με πληροφορίες από τη New York Post