Πιθανότατα θα έχετε ακούσει τη φράση «σετ και ρύθμιση» όταν πρόκειται για ψυχεδελικά: Η ποιότητα ενός ταξιδιού εξαρτάται από τον τρόπο που σκέφτεστε και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι. Ωστόσο δεν έχει γίνει πολλή έρευνα για τις επιπτώσεις όσων βιώνουμε μετά από μια ψυχεδελική εμπειρία. 

Για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε συστηματικά αυτού του είδους τις επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από το να κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά ή ερμητικά κλειστά κατά τη διάρκεια μιας εμπειρίας LSD.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κρατούσαν τα μάτια τους ερμητικά κλειστά, έτειναν να βιώνουν «δυνατότερα» ταξίδια, όπως αποδεικνύεται από τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα και αυξημένες συσχετίσεις με την εντροπία του εγκεφάλου, η οποία αναφέρεται στην αυξημένη πολυπλοκότητα και τυχαιότητα στην εγκεφαλική δραστηριότητα. 

Αυτή η μελέτη ήταν η πρώτη ποσοτική ανάλυση που διαπίστωσε ότι η επίδραση του σκηνικού στην ψυχεδελική εμπειρία μπορεί να συγκεντρωθεί άμεσα από φυσιολογικές μετρήσεις. Άλλο ένα βασικό εύρημα; Τα οπτικά ερεθίσματα, όπως η παρακολούθηση βίντεο, φαίνεται να αποσπούν την προσοχή του εγκεφάλου από μια κατά τα άλλα πλούσια εμπειρία που διευκολύνεται με το κλείσιμο των ματιών. 

Οπτικά ή οράματα;

Τα ψυχεδελικά είναι γνωστό ότι αυξάνουν την εντροπία του εγκεφάλου, την οποία μπορείτε να σκεφτείτε ως μέτρο του πόσες διαφορετικές σκέψεις ή εικόνες μπορεί να δημιουργήσει ο εγκέφαλός σας ταυτόχρονα. (Για ένα αντίθετο παράδειγμα, οι άνθρωποι εμφανίζουν μειωμένη εντροπία του εγκεφάλου ενώ υποβάλλονται σε γενική αναισθησία ή απώλεια συνείδησης)

Η αύξηση της εντροπίας του εγκεφάλου συχνά αντιστοιχεί θετικά με τον υποκειμενικό πλούτο των ψυχεδελικών εμπειριών, μια επίδραση που παρατηρείται επίσης στην έρευνα σχετικά με το διαλογισμό και τις καταστάσεις ροής που σχετίζονται με μουσικό αυτοσχεδιασμό. 

Η εντροπία του εγκεφάλου φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας για τη μέτρηση της θεραπευτικής δυνατότητας των ψυχεδελικών.

«…οι θεραπευτικοί μηχανισμοί των ψυχεδελικών πιστεύεται ότι εξαρτώνται από την οξεία δράση τους που ενισχύει την εντροπία, αντανακλώντας ενδεχομένως ένα παράθυρο ευκαιρίας (και πλαστικότητας) που μεσολαβεί στη θεραπευτική αλλαγή», σημείωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, η ισχύς αυτών των θεραπευτικών αποτελεσμάτων μπορεί να εξαρτάται από τη ρύθμιση μέσω παραγόντων όπως η διάθεση, οι προσδοκίες και το περιβάλλον. Έτσι, ενώ τα ψυχεδελικά μπορεί να αυξήσουν την εντροπία του εγκεφάλου, αυτή η αύξηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε θεραπευτικά αποτελέσματα εάν η ρύθμιση δεν είναι σωστή. 

Στις περισσότερες ψυχεδελικές κλινικές δοκιμές μέχρι σήμερα, στους συμμετέχοντες δόθηκαν σκιές ματιών (ή έλαβαν οδηγίες να κλείσουν τα μάτια τους) και ακουστικά για μουσική. Εν τω μεταξύ, ορισμένες εταιρείες, όπως οι κλινικές κεταμίνης, πειραματίζονται με το συνδυασμό φαρμάκων και βίντεο, ελπίζοντας να ενισχύσουν την επίδραση του φαρμάκου με εικονικές εικόνες «φυσικών τοπίων» και άλλα ερεθίσματα.

Ωστόσο, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογήσει συστηματικά την επίδραση του σετ και της ρύθμισης στην εγκεφαλική δραστηριότητα και την υποκειμενική εμπειρία κατά τη διάρκεια μιας ψυχεδελικής εμπειρίας. 

Ψυχεδελικές ρυθμίσεις

Για τη μελέτη – με επικεφαλής τον Πέντρο Μεντιάνο, τον Φερνάντο Ρόσας, τον Ρόμπιν Καρχαρτ – Χάρις και έναν μακρύ κατάλογο άλλων ψυχεδελικών ερευνητών – 20 υγιείς άνθρωποι συμμετείχαν σε δύο πειραματικές συνεδρίες: μία στην οποία έλαβαν ενδοφλέβιο φυσιολογικό ορό (εικονικό φάρμακο) και μία στην οποία έλαβαν έλαβε ενδοφλέβια LSD (75 μg).

Τα δεδομένα μαγνητοεγκεφαλογραφίας ολόκληρου του εγκεφάλου (MEG) συλλέχθηκαν υπό τέσσερις συνθήκες: κατάσταση ηρεμίας με κλειστά μάτια, ακρόαση ορχηστρικής μουσικής περιβάλλοντος με κλειστά μάτια, κατάσταση ηρεμίας με μάτια ανοιχτά (εστίαση σε μια «κουκκίδα σταθεροποίησης») και παρακολούθηση ενός βουβού ντοκιμαντέρ για τη φύση βίντεο.

Επιπλέον, τα υποκείμενα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια μετά από κάθε συνεδρία, βαθμολογώντας την υποκειμενική εμπειρία τους σε ένταση, συναισθηματική διέγερση, διάλυση εγώ, θετική διάθεση και απλές και σύνθετες εικόνες.   

Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εξωτερικά ερεθίσματα αύξησαν την εντροπία σε όλες τις συνθήκες, με το βίντεο να αποδίδει την υψηλότερη απόλυτη εντροπία. «Είναι αξιοσημείωτο ότι η απλή πράξη του ανοίγματος των ματιών έχει μια ιδιαίτερα σημαντική (αυξητική) επίδραση στην εντροπία του εγκεφάλου», έγραψαν οι ερευνητές. 

Αλλά είναι ενδιαφέρον ότι τα ισχυρότερα εξωτερικά ερεθίσματα αποδυνάμωσαν τις υποκειμενικές επιδράσεις του φαρμάκου, παρά την ενισχυμένη πολυπλοκότητα του εγκεφάλου. Οι υποκειμενικές εμπειρίες διέφεραν ανάλογα με το σκηνικό.

Συγκεκριμένα, το κλείσιμο των ματιών ενέτεινε τη συσχέτιση μεταξύ της εντροπίας του εγκεφάλου και των υποκειμενικών επιδράσεων του φαρμάκου. Η ερευνητική ομάδα το ερμήνευσε αυτό ως «ανταγωνισμό» μεταξύ εξωτερικών ερεθισμάτων και ενδογενών εικόνων που προκαλούνται από το LSD.

«Υποψιάζομαι επειδή υπάρχει μεγάλη πληροφοριακή πολυπλοκότητα στα ίδια τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, αυτό αυξάνει την βασική πολυπλοκότητα του εγκεφάλου για την επεξεργασία του, και μετά τα ψυχεδελικά κάνουν ό,τι κάνουν – δηλαδή, αυξάνουν την πολυπλοκότητα, αλλά πάνω από αυτήν την αυξημένη βασική γραμμή.

Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο οι συμμετέχοντες ερμήνευσαν υποκειμενικά τις εμπειρίες τους άλλαξε ανάλογα με το περιβάλλον. Για παράδειγμα, στην ομάδα που έκλεισε τα μάτια τους ενώ ξεκουραζόταν, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η ζωηρότητα των απλών και πολύπλοκων εικόνων που «είδαν» συσχετίστηκε θετικά με την ένταση του ταξιδιού: όσο πιο δυνατό το ταξίδι, τόσο πιο ζωντανή φαινόταν η εικόνα. Αλλά «όταν παρακολουθούσαν ένα βίντεο», σημείωσαν οι ερευνητές, «η ένταση συσχετίστηκε πιο έντονα με τη συναισθηματική διέγερση».

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτό που τα υποκείμενα θεωρούν την ένταση της εμπειρίας μπορεί να ποικίλλει δραματικά σε διάφορες διαστάσεις, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι η υποκειμενική ποιότητα και η γενική ένταση μιας ψυχεδελικής εμπειρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις περιβαλλοντικές συνθήκες (ή το περιβάλλον) στο οποίο λαμβάνει χώρα». έγραψαν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε πώς το σκηνικό επηρεάζει τη σχέση μεταξύ υποκειμενικών εμπειριών και εγκεφαλικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιοχές. Στην κατάσταση με κλειστά μάτια, η νευροαπεικόνιση έδειξε ισχυρές θετικές συσχετίσεις: η διάλυση του εγώ συνδέθηκε με αυξημένη εντροπία στο δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας, η θετική διάθεση συσχετίστηκε με δραστηριότητα στην αμυγδαλή και οι απλές και σύνθετες εικόνες συσχετίστηκαν με τη δραστηριότητα στο οπτικό και ακουστικό περιφέρειες.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες που παρακολούθησαν ένα βίντεο ενώ σκοντάφτουν δεν είχαν τα ίδια αποτελέσματα.

«Είναι εντυπωσιακό ότι όλες οι παρατηρούμενες νευροψυχομετρικές συσχετίσεις εξαφανίστηκαν όταν τα άτομα παρακολούθησαν ένα βίντεο», σημείωσαν οι ερευνητές.

Σετ και σκηνικό, αποκαλύφθηκαν

Η μελέτη αποκαλύπτει πόσο σημαντικό σκηνικό μπορεί να είναι η ψυχεδελική εμπειρία, τόσο σε υποκειμενικό όσο και σε νευρικό επίπεδο. Ενώ τα εφέ ενίσχυσης της εντροπίας του LSD μεταφράστηκαν σε εμπλουτισμένες υποκειμενικές εμπειρίες όταν τα μάτια των συμμετεχόντων ήταν κλειστά, αυτά τα αποτελέσματα εξαφανίστηκαν όταν άνοιξαν τα μάτια τους ή αντιλήφθηκαν εξωτερικά ερεθίσματα όπως βίντεο ή μουσική. Η σχέση μεταξύ της αναφερόμενης εμπειρίας και συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου εξαφανίστηκε επίσης όταν τα άτομα παρακολούθησαν ένα βίντεο.

Κάτω από οποιοδήποτε σετ και ρύθμιση, το LSD επιτρέπει στον εγκέφαλο να εμπλέκεται σε πιο περίπλοκες καταστάσεις από ό,τι συνήθως, αλλά το να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά φαίνεται να έχει τα πιο δυνατά αποτελέσματα.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ενώ η εντροπία του εγκεφάλου αυξάνεται με το LSD κάτω από όλες τις πειραματικές συνθήκες, παρουσιάζει τις μεγαλύτερες αλλαγές όταν τα άτομα έχουν κλειστά τα μάτια τους», σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι κλινικοί προσεγγίζουν την ψυχεδελική θεραπεία, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι το να έχει κανείς τα μάτια του κλειστά κατά τη διάρκεια μιας ψυχεδελικής εμπειρίας «μπορεί να ενισχύσει τη διαφορική εντροπική επίδραση του φαρμάκου, η οποία είναι σύμφωνη με προσεγγίσεις που ενθαρρύνουν κλειστά μάτια, ενδοσκοπικές εμπειρίες κατά τη διάρκεια ψυχεδελικής θεραπείας. καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε ευεργετικά θεραπευτικά αποτελέσματα».

Επιπλέον, η μουσική διέκοψε τη σύνδεση μεταξύ εντροπίας και υποκειμενικών επιδράσεων σχετικά λιγότερο από το βίντεο, παρέχοντας υποστήριξη για τη μουσική ως προτιμώμενο εργαλείο για την ενίσχυση της ψυχεδελικής θεραπείας.

Πηγή: Big Think

Photo Credit: Shutterstock