Υπήρχε κάποτε (και στην ελληνική τηλεόραση) μια σειρά κόμικς με τίτλο «The Jetsons». Καλά, ποια σχέση έχει αυτό με το πλύσιμο των ρούχων; Διαβάστε παρακάτω… Την σειρά, λοιπόν, εμπνεύστηκε το θρυλικό δίδυμο William Hanna/Joseph Barbera στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τη βλέπαμε μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Αφορούσε στα χιουμοριστικά στιγμιότυπα της ζωής μιας μέσης αμερικανικής οικογένειας το 2026, όπου υποτίθεται ότι η τεχνολογία είχε προχωρήσει με άλματα. ακόμα και στο… αυτόματο πλύσιμο των ρούχων.
Πολύ πεζό διαβάζεται, αλλά φανταστείτε να συνέβαινε ό,τι γινόταν στη σειρά: Η κυρία Τζέιν Τζέτσον, η νοικοκυρά του σπιτιού, βάζει τα άπλυτα σε ένα ντουλάπι στον τοίχο και, με μαγικό τρόπο, μετά από λίγο τα παραλαμβάνει καθαρά, στεγνά και σιδερωμένα. Όνειρο, ε;
Όσο πλησιάζουμε στο 2026, τη χρονιά που εξελίσσεται η σειρά, τόσο καταλαβαίνουμε ότι οι Χάνα και Μπαρμπέρα ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι απ’ όσο έπρεπε. Ακόμα και στο πλύσιμο. Ας μην τα ισοπεδώνουμε, όμως, όλα. Στο καθάρισμα των ρούχων έχουν γίνει άλματα και συνεχίζονται να γίνονται, άσχετα αν δεν διαφημίζονται με την ίδια ένταση, όπως π.χ. η πρόοδος στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε μηχανές που αφορούν το καθάρισμα και το στέγνωμα. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα από την εποχή του πλυσίματος στη σκάφη.
Πλύσιμο και στέγνωμα στην ίδια συσκευή
Η νέα γενιά των πλυντηρίων έχουν ενσωματώσει και προγράμματα για στεγνωτήριο. Παραδοσιακά, βέβαια, αυτά τα μηχανήματα ήταν πολύ ογκώδη, λειτουργούσαν αργά και χαλούσαν συχνά. Ορισμένα μοντέλα, όμως, αρχίζουν να γίνονται ελκυστικά και οικονομικά, όπως το Profile Combo Washer/Dryer της General Electric.
Ένα νέο gadget που γίνεται δημοφιλές στις ΗΠΑ είναι το Laundry Jet. Φανταστείτε έναν μεγάλο σωλήνα στον τοίχο, που εγκαθίσταται από εργολάβο και συνδέεται κατευθείαν με τον κάδο του πλυντηρίου. Βεβαίως το τέλειο θα μπορούσε να είναι και το αντίθετο: Να ακολουθούν τα πλυμένα ρούχα την αντίθετη κατεύθυνση.
Η νέα σειρά πλυντηρίων και στεγνωτηρίων της Samsung είναι κατασκευασμένη με τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή υπόσχεται να επιλέγει αυτόματα τον σωστό τύπο στο πλύσιμο και θερμοκρασία για ό,τι βάζει κάποιος μέσα στον κάδο, ανάλογα με το πόσο βρώμικο είναι και τα υφάσματα που περιλαμβάνει. Βεβαίως ακόμα και τα πλυντήρια ρούχων υψηλής τεχνολογίας συνεχίζουν να απαιτούν απορρυπαντικό, αν και αρκετά προτείνουν απλά να γεμίζετε με απορρυπαντικό συγκεκριμένα δοχεία και το μηχάνημα αναλαμβάνει τη δοσολογία.
Μια τέτοια καινοτομία, που δεν απαιτεί και την κατανάλωση μεγάλης ενέργειας, είναι στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας. Αντί να απελευθερώνει ζεστό, υγρό αέρα μέσω ενός αεραγωγού στεγνωτηρίου, αυτό το στυλ μηχανής ανακυκλώνει αυτόν τον αέρα μέσω ενός εξατμιστή, αφήνοντάς τον να αποβάλλει την υγρασία χωρίς να χρειάζεται να απελευθερώσει και στη συνέχεια να αναγεννήσει τη θερμότητα. Αυτό καθιστά τα στεγνωτήρια με αντλία θερμότητας πολύ πιο αποτελεσματικά από τα συμβατικά στεγνωτήρια αερισμού.
Ορισμένα μοντέλα πλυντηρίων περιλαμβάνουν και το σύστημα εξαερισμού UltraFresh, που χρησιμοποιεί επανασχεδιασμένη αποστράγγιση, αντιμικροβιακή επίστρωση και αυτόματο στύψιμο μετά το πλύσιμο. Υπάρχουν και κάποια που σας προτείνουν να χρησιμοποιείται ροδέλες με ενσωματωμένες κυψέλες νερού, ώστε να μπορείτε να προπλύνετε τα λεκιασμένα ρούχα ή άλλα αντικείμενα πριν ξεκινήσει το καθ’ εαυτό πλύσιμο.
Ντουλάπα ατμού το μέλλον
Το μέλλον στο καθάρισμα των ρούχων φαίνεται να είναι οι λεγόμενες «ντουλάπες ατμού». Την έχει λανσάρει η LG με το μοντέλο Styler, η οποία καθαρίζει με ατμό οτιδήποτε κρεμάσετε μέσα. Είναι ιδανικό για ρούχα που δεν είναι αρκετά βρώμικα, αλλά χρειάζονται απλώς λίγο φρεσκάρισμα. Με το πάτημα ενός κουμπιού, η συσκευή σάς επιτρέπει να καθαρίζετε αντικείμενα που κατά τα άλλα είναι δύσκολο να καθαρίσετε, όπως παπούτσια, μαξιλάρια και λούτρινα ζωάκια. Δεν είναι ακριβώς πλύσιμο, αλλά κάτι καλύτερο.
Βεβαίως μέσα σ’ αυτή την πρόοδο υπήρξαν και αστοχίες. Μια μηχανή με όνομα Laundroid, για παράδειγμα, υποσχόταν να διπλώνει τα ρούχα. Τα έβαζε κάποιος χύμα και τα έπαιρνε διπλωμένα. Δυστυχώς, όμως, η εταιρεία χρεοκόπησε το 2019. Το μηχάνημα υπάρχει, δουλεύει, αλλά ήταν πολύ ακριβό για την ευκολία που υποσχέθηκε.
Ακόμα, πάντως, κι αν δεν σκοπεύετε να κάνετε αναβάθμιση σε ένα από αυτά τα μηχανήματα, μπορείτε ακόμα να πλύνετε καλύτερα τα ρούχα σας. Το να καθαρίζει κάποιος συνεχώς χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ευαίσθητων ρούχων μπορεί να προστατεύει κάπως παραπάνω τα ρούχα του, αλλά καταναλώνει πολύ σε ενέργεια, απορρυπαντικό και νερό. Υπάρχουν μελέτες ότι το 85% των βρώμικων ρούχων ενός νοικοκυριού μπορεί να πλυθεί με πρόγραμμα λιγότερο των 30 λεπτών. Και με λιγότερο απορρυπαντικό στο πλύσιμο, αφού για αρκετά λεπτά το πλυντήριο προσπαθεί απλά να απομακρύνει τους αφρούς. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί.