Η αμερικανική εποπτική αρχή για τον ανταγωνισμό πιθανό να κάνει μήνυση κατά του, Mark Zuckerberg, ιδιοκτήτη του Facebook, όπως αποφάσισε ομοσπονδιακός δικαστής. Η Meta πλέον περιέχει τα πιο γνωστά social, δηλαδή Facebook, Instagram και WhatsApp, κάτι που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Zuckerberg είχε ζητήσει από το δικαστήριο να απορρίψει μια καταγγελία για μονοπώλιο που υπέβαλε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για δεύτερη φορά. Ωστόσο, ο δικαστής James Boasberg δήλωσε την Τρίτη ότι η αναθεωρημένη αγωγή της επιτροπής θα πρέπει να προχωρήσει.

Ο Boasberg είπε ότι αυτή τη φορά η αγωγή ήταν «πολύ πιο ισχυρή και λεπτομερής». «Το Facebook όχι μόνο μονοπωλεί, αλλά έχει ηθελημένα διατηρήσει αυτή τη δύναμη μέσω αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς, συγκεκριμένα, μέσω εξαγορών του Instagram και του WhatsApp».

Πού αποσκοπεί η μήνυση στη Meta

Η FTC, υπό τη νέα προεδρία της Lina Khan, θέλει να αναγκάσει τη Meta να πουλήσει το Instagram και το WhatsApp. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες προκλήσεις της κυβέρνησης εναντίον μιας εταιρείας τεχνολογίας. Η αγωγή κατηγορεί την εταιρεία για «αντιανταγωνιστική συμπεριφορά».

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου μήνυσε αρχικά το Facebook κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump και η καταγγελία της απορρίφθηκε από το δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο. Στην συνέχεια επέβαλαν τροποποιημένη καταγγελία, τον Αύγουστο, προσθέτοντας περισσότερες λεπτομέρειες, υποστηρίζοντας ότι η Meta είχε συντρίψει ή αγόρασε ανταγωνιστές. Οι πλατφόρμες της Meta χρησιμοποιούνται από 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε καθημερινή βάση.

Ο δικαστής, ωστόσο, είπε ότι η FTC δεν μπορούσε να ασκήσει κατηγορίες ότι το Facebook απέκλεισε την πρόσβαση ανταγωνιστικών  στην πλατφόρμα προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία του. Αυτές οι πολιτικές είχαν εγκαταλειφθεί το 2018. Από την πλευρά της, η Meta είναι πεπεισμένη ότι θα κερδίσει την υπόθεση.