Οι περισσότεροι φορτίζουν το κινητό τους καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, ώστε όταν ξυπνήσουν το πρωί η μπαταρία να είναι φουλ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, όμως, για τους οποίους πρέπει να σταματήσετε αυτήν την συνήθεια. Εκτός από το ότι κάποιοι φοβούνται μην ανατιναχτεί η συσκευή στον ύπνο τους, ένας πιο σοβαρός και legit λόγος είναι ότι προκαλείται ζημιά στην υγεία της μπαταρίας. Ειδικά του iPhone.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα τεχνολογίας Adrian Kingsley-Hughes, η Apple έχει ενσωματώσει το Optimized Battery Charging στο IOS, το οποίο σταματά τη φόρτιση του τηλεφώνου σας όταν φτάσει στο 80 τοις εκατό της μπαταρίας. Το επιπλέον 20 τοις εκατό προστίθεται μόνο όταν ξυπνήσετε.

Αυτό σημαίνει ότι το τηλέφωνό σας είναι συνδεδεμένο όλη τη νύχτα, φορτίζοντας με πιο αργό ρυθμό, κάτι που πραγματικά δεν είναι πολύ αποτελεσματικό αν το καλοσκεφτείτε. Η ρύθμιση για τη βελτιστοποίηση της χημικής συμπεριφοράς της μπαταρίας βοηθά στην επιβράδυνση της φυσικής γήρανσης της μπαταρίας.

Επίσης, θα έχετε παρατηρήσει ότι όταν σηκώνεστε το πρωί, το iPhone σας είναι πιο ζεστό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φόρτιση του τηλεφώνου σας μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Όταν το iPhone σας είναι συνδεδεμένο στον φορτιστή του, θα ζεσταίνεται, συνήθως πιάνοντας λίγους βαθμούς πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου. Η θερμότητα μπορεί να σκοτώσει την μπαταρία σας.

Ο Adrian αναφέρει: «Η θερμότητα είναι ένας δολοφόνος των μπαταριών. Αν και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την κανονική φθορά που βιώνει μια μπαταρία από τη φόρτιση και την εκφόρτιση, η θερμότητα είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να κάνετε κάτι. Όταν το iPhone είναι συνδεδεμένο σε φορτιστή, ζεσταίνεται και παρόλο που αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας του μπορεί να είναι μόνο λίγους βαθμούς πάνω από αυτή του δωματίου, το να το κάνεις αυτό όλη τη νύχτα, κάθε βράδυ, δεν είναι κάτι έξυπνο».

Πώς πρέπει να φορτίσετε το iPhone

Ο πιο σωστός κι ασφαλές τρόπος για να το φορτίσετε είναι να του ανανεώνετε τη μπαταρία μερικές φορές την ημέρα. Χρησιμοποιώντας έναν τυπικό φορτιστή, ένα iPhone μπορεί να φορτιστεί από το μηδέν στο 50 τοις εκατό σε περίπου 30 λεπτά. Αν το κάνετε αυτό μία φορά το πρωί και ξανά αργότερα το απόγευμα ή το βράδυ, μπορείτε να διατηρήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του.

Αν βγείτε έξω ή οδηγήσετε, πάρτε μαζί σας ένα power bank ή φορτιστή αυτοκινήτου για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά αν βρίσκεστε στο σπίτι ή στο γραφείο, η φόρτιση δύο φορές την ημέρα είναι η κατάλληλη επιλογή.

Δίνοντας συμβουλές σχετικά με τη βελτιστοποιημένη φόρτιση μπαταρίας, η Apple είπε: «Η διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας σχετίζεται με τη χημική της ηλικία, η οποία είναι κάτι περισσότερο από το χρονικό διάστημα από τη συναρμολόγηση της μπαταρίας. Η χημική ηλικία μιας μπαταρίας προκύπτει από έναν περίπλοκο συνδυασμό πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού θερμοκρασίας και του μοτίβου φόρτισης.

Με το iOS 13 και νεότερες εκδόσεις, η βελτιστοποιημένη φόρτιση μπαταρίας έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τη φθορά της μπαταρίας σας και να βελτιώνει τη διάρκεια ζωής της, μειώνοντας τον χρόνο που ξοδεύει το iPhone σας πλήρως φορτισμένο».

Photo: Unsplash.com – martin-sanchez

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

5 Crash Bandicoot games που πρέπει να παίξεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου

iOS 16: Τα features του νέου λογισμικού των iPhone + 3 «κρυφά» κόλπα που δεν ήξερες

Neptune: Το διαστημόπλοιο που θα σε πηγαίνει διακοπές στο διάστημα το 2024