Απαντήσεις για το κατά πόσον ο διαχωρισμός της Ερυθράς Θάλασσας από τον Μωυσής που αναφέρεται στο βιβλίο της Εξόδου της Παλαιάς Διαθήκης προκειμένου να ξεφύγουν οι Ισραηλίτες από τους Αιγύπτιους ήταν ένα θαύμα ή ένα φυσικό φαινόμενο δίνει μία νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λέστερ, υπήρχαν τέσσερα φυσικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη μετατροπή της περιοχής σε ξηρά.

Οι φοιτητές Ρεμπέκα Γκάρατ και Ρικέχ Κουνβέρτζι υποστηρίζουν ότι αρνητικά κύματα, ανατολικοί άνεμοι, παλιρροϊκά κύματα και κύματα Rossby μπορεί να προκάλεσαν μια καθίζηση των υδάτων αρκετά μεγάλη ώστε να επιτρέψει στους ανθρώπους να διασχίσουν τη θάλασσα με τα πόδια.

Γράφοντας στο περιοδικό Journal of Interdisciplinary Topics, ανέφεραν πως: «Η διερεύνηση των μεθόδων με τις οποίες τα νερά μπορεί να υποχώρησαν, επιτρέποντας στον Μωυσή να διασχίσει τη θάλασσα με ασφάλεια, μπορεί να εξαρτάται από την ύπαρξη ‘τέλειων’ συνθηκών, αλλά εξακολουθούν να είναι φυσικά εφικτά γεγονότα».

«Τα μετεωρολογικά φαινόμενα είναι γνωστό ότι είναι απίστευτα απρόβλεπτα και μπορούν να προκάλεσαν χαοτικές αλυσίδες γεγονότων που οδηγούν σε ακραία φαινόμενα, τα οποία μπορεί να θεωρήθηκαν από τους παρευρισκόμενους ως ‘χωρισμός της θάλασσας’», προσέθεσαν.

https://youtube.com/watch?v=j3CANELyPo0%3Fstart%3D53%26feature%3Doembed

«Είτε πρόκειται για μια θαυματουργή πράξη του Θεού είτε για κάποιο από τα απίθανα, συμπτωματικά φαινόμενα που συζητούνται σε αυτό το έγγραφο, η πιθανότητα του ‘χωρισμού’ της θάλασσας δεν είναι μηδενική. Ένα φαινόμενο που ονομάζεται ‘wind setdwon’ – κατά το οποίο ο ισχυρός και επίμονος άνεμος μπορεί να μειώσει τη στάθμη των υδάτων σε μια περιοχή, ενώ προκαλεί τη συσσώρευση νερού στον αντίθετο άνεμο – θα μπορούσε να είναι η εξήγηση. Η ταχύτητα του ανέμου θα πρέπει να είναι ‘σημαντική’ για να κρατήσει τα νερά χωρισμένα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», αναφέρεται ακόμα.

Το φαινόμενο έχει καταγραφεί και λέγεται ότι είναι το αντίθετο των κυμάτων καταιγίδας.

Τα άλλα πιθανά σενάρια

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Daily Mail υπάρχει και μια άλλη πιθανότητα που αναφέρει ότι οι ισχυρότερες από τις συνήθεις ανοιξιάτικες παλίρροιες σε συνδυασμό με τους ανέμους που έπνεαν θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μείωση της στάθμης του νερού τόσο πολύ ώστε να σχηματιστεί μια περιοχή ξήρανσης που θα επέτρεπε στον Μωυσή και τους Ισραηλίτες να περάσουν. Ο Κόλπος του Σουέζ θα ήταν η καλύτερη τοποθεσία για να περάσει ο Μωυσής, επειδή είναι γνωστός για τις μεγάλες παλιρροιακές διακυμάνσεις.

«Ο παλιρροιακός συντονισμός συμβαίνει όταν μια ξαφνική, απροσδόκητη εξωτερική εισροή, όπως ο ακραίος άνεμος, διεγείρει έναν από τους τρόπους συντονισμού μιας τοπικής περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας, οδηγώντας σε μια πολύ πιο ακραία παλίρροια, εκθέτοντας μεγαλύτερες περιοχές του βυθού», αναφέρεται ακόμα.

Αυτό είναι το φαινόμενο που πιστεύεται ότι επέτρεψε στον Ναπολέοντα και τον στρατό του να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα το 1789.

Επίσης, το έγγραφο προτείνει ότι ένα φυσικό φαινόμενο που ονομάζεται κύματα Rossby μπορεί επίσης να ευθύνεται.

Τα κύματα Rossby εμφανίζονται σε περιστρεφόμενα ύδατα και εμφανίζονται στους ωκεανούς λόγω της περιστροφής του πλανήτη.

«Κάνουν την παλίρροια υψηλότερη από το συνηθισμένο», προσθέτει το έγγραφο και σημειώνει πως: «τα κύματα μετακινούν τεράστιες ποσότητες νερού που σημαίνει ότι ένα συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να έχει μετακινήσει τεράστιες ποσότητες νερού, προκαλώντας την υποχώρηση της παλίρροιας κατά ασυνήθιστο ποσοστά, αφήνοντας ρηχά ή καθόλου νερά για να περπατήσουν οι Ισραηλίτες».

Το Journal of Interdisciplinary Science Topics σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους προπτυχιακούς φοιτητές να κατανοήσουν τη συγγραφή επιστημονικών εργασιών, την αξιολόγηση και τη δημοσίευση.