Η διαστημική υπηρεσία της Αμερικής ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι διερευνά «την επιχειρηματική υπόθεση για τα υπερηχητικά αεροπορικά ταξίδια επιβατών».
Το σκάφος υπόσχεται εξαιρετικές ταχύτητες μεταξύ2 Mach και 4 Mach ή από περίπου 1.535 έως 3.045 μίλια την ώρα (mph) -εύκολα με διπλάσια ταχύτητα από την τελική ταχύτητα ενός μαχητικού αεροσκάφους F/A-18 1,8 Mach ή 1.190 mph.
Σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη φάση της έρευνας για τα αεροπορικά ταξίδια υψηλής ταχύτητας βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη: δύο συμβάσεις διάρκειας 12 μηνών χορηγήθηκαν στην Boeing, τη Rolls-Royce και άλλες εταιρείες για να βοηθήσουν στη σύλληψη του νέου τζετ και στη δημιουργία ενός «οδικού χάρτη τεχνολογίας».
Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η NASA ολοκλήρωσε το αθόρυβο υπερηχητικό δοκιμαστικό αεροσκάφος X-59, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να σβήνει τις δικές της ηχητικές εκρήξεις. το πρόγραμμα που θα χρησιμεύσει ως έμπνευση για το νέο έργο τζετ.
Το X-59 είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση αργότερα φέτος.
Το τρέχον ταχύτερο επιβατικό τζετ στον κόσμο, το γαλλικής και βρετανικής κατασκευής Concorde πραγματοποίησε τη γρήγορη πτήση του μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου στις 7 Φεβρουαρίου 1996, διασχίζοντας τον Ατλαντικό σε μόλις 2 ώρες, 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.
Για λόγους σύγκρισης, το τυπικό μεγάλο αεροσκάφος πετάει σήμερα με ταχύτητα πλεύσης περίπου 600 mph, κάτω από 1 Mach σε περίπου 80 τοις εκατό της ταχύτητας του ήχου.
Αυτά τα τζετ μπορεί να χρειαστούν 5 ώρες ή περισσότερες για να κάνουν το ταξίδι 3.461 μιλίων από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο.
Το Concorde, αντίθετα, απολαμβάνει μέγιστη ταχύτητα πλεύσης 1.354 mph ή 2,04 Mach.
Αλλά τα αεροσκάφη Concorde αποσύρθηκαν το 2003 μετά την ύφεση στην εμπορική αεροπορική βιομηχανία και την ευρέως δημοσιευμένη πρώτη και μοναδική συντριβή ενός Concorde το 2000.
Η NASA ελπίζει να μειώσει σχεδόν στο μισό τον χρόνο πτήσης του Concorde.
Στη δήλωσή της στον Τύπο, η NASA είπε ότι ήλπιζε να δει πτήσεις από τη Νέα Υόρκη
προς το Λονδίνο να επιταχύνουν «έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από όσο είναι σήμερα δυνατό».
Από την επιχειρηματική τους ανάλυση, η υπηρεσία πιστεύει ότι υπάρχουν δυνητικές αγορές επιβατών σε έως και 50 καθιερωμένες διαδρομές που συνδέουν διάφορες πόλεις, εστιάζοντας πρώτα στις πτήσεις που διέρχονται από τον ωκεανό για να ελαχιστοποιηθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Υπερηχητικού Τεχνολογικού Έργου της NASA, Mary Jo Long-Davis, η φάση ανάπτυξης του νέου υπερηχητικού επιβατικού αεροσκάφους θα επικεντρωθεί στη μείωση του θορύβου κατά την απογείωση και την προσγείωση αρχικά, αφήνοντας μέχρι αργότερα τυχόν προβλήματα με τις ηχητικές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και πολλά άλλα έθνη απαγορεύουν τις υπερηχητικές πτήσεις στην ξηρά, επικαλούμενοι την ηχορύπανση από ηχητικές εκρήξεις και άλλα ζητήματα.